StoryEditorOCM
ZanimljivostiNAZOVITE 099/791-8781

Dalibor Krstičević traga za svojim školskim prijateljima, tada prvašićima, s fotografije snimljene 15. lipnja 1962. u Mandalini: Prijatelji stari, gdje ste, da li ću vas ikad naći?

21. siječnja 2019. - 23:15

Ovu crno-bijelu fotografiju, snimljenu 15. lipnja 1962. godine u Mandalini, preciznije ispred osnovne škole koja je radila u prostoru ondašnje (a i današnje) šibenske Vinarije, poslao nam je Dalibor Krstičević.

Na njoj je razred učiteljice Ivanke Elezović, a Dalibor sa svojim školskim prijateljima, prvašićima, sjedi u prvom redu (četvrti zdesna) u bijeloj majici i japankama. Našoj je redakciji poslao svoju školsku uspomenu kako bi ponovno okupio razredne kolege koje nakon četvrtog razreda više nikada nije vidio.

- Živio sam tada s roditeljima u jednoj od dvije vojne zgrade kod Vinarije koje su kasnije srušene, a onda mi se obitelj preselila u "ležeći neboder" na Baldekin, pa sam školovanje nastavio u tom dijelu Šibenika i izgubio sam kontakt s bivšim razredom. Nije u to vrijeme bilo mobitela, računala i društvenih mreža - prisjetio se Krstičević.

"Kopajući" po starim fotografijama pod ruku mu je, dodaje, došla i fotografija s davnim školskim prijateljima.

Pamtim im lica

- Pomislio sam kako bi bilo lijepo da se opet nađemo, da sjednemo, popričamo, proveselimo se. Sve te silne godine nisam ih vidio, a rado bih s njima evocirao uspomene na školske dane, na našu nažalost pokojnu učiteljicu Ivanku, koja nam je bila kao i majka. Peti razred sam upisao u Splitu gdje sam nastavio daljnje školovanje, ali Šibenik mi je ostao u srcu. To je moj rodni grad uz koji vezujem divna sjećanja. S tom generacijom svojih petaša i dan-danas se viđam. Nas sedmorica smo povezani i kumstvima. Svake srijede se sastajemo, a znaju se ti susreti produžiti i do jutra. I sa svojom srednjoškolskom generacijom se viđam jednom godišnje. Jedino se moj šibenski razred nikada nije okupio. Iz njega se sjećam Darka Devčića, za kojega sam čuo da se zaposlio u banci i Josipa Smolića. Ostalih se imena ne sjećam, ali pamtim lica. Tako bih ih volio opet vidjeti. Pa, evo, sad je prilika: neka mi se jave na mobitel i sve ćemo dogovoriti. Bit ću presretan ako se ponovno sastanemo - pozvao je naš sugovornik svoju generaciju na susret nakon skoro 57 godina, a i nas da se proveselimo s njima.

Objavljujemo i njegov broj mobitela (099/791-8781), a i poziv: školski prijatelji iz 1962., javite se Daliboru Krstičeviću. Nadamo se da ćete mu ispuniti želju.

10. svibanj 2024 03:08