StoryEditorOCM
ZanimljivostiLegend fest

Vile zaposjele Roški slap: I 'Rakitića' naučile praviti čarobni prah

9. srpnja 2018. - 12:50

Dok "vatreni" osvajaju Rusiju, Roški slap osvojile su - vile. Čarobna, bajkovita Krka ovog je vikenda bila poprište već 3. po redu LegendFesta, festivala narodnih priča, legendi i mitova... Bilo je tu izložbi, perfomansa, radionica, koncerata, predstava i pričaonica, ali bilo je tu i pravih vila i vilenjaka koji su se mogli, ne samo očima vidjeti i ušima čuti, nego i rukama dotaknuti da bi se čeljade uvjerilo da ne sanja. I da nije u zemlji bajki, u kojima uz zvuke i scenski pokret teatra "Poco Loco" i njihove predstave "Teatar" može upoznati vještice, vukove, tri praščića, mačka u čizmama, voden vilu i zračnu vilu, pa uz zvuke Elis Lovrić i violončelo Bike Blasko, proći kroz mitsku zemlju "Meriku" i pozvati djecu na pjesmu i ples...

- Nama je isto najlipše bilo u radionici vilinskog praha - vele nam Jakov i Marin Lemac, koje su roditelji Frane i Marina Lemac doveli iz Šibenika na Krku, na Roški slap kod mlinica, da se dica malo izluftaju.

A pored njih, u gužvi, u maloj radionici vilinskog praha, gdje su Maria, Kristina, Tena, Antonella, Žanet, djeci demonstrirale što vile rade kad ništa ne rade, jedan se mali Rakitić, sa sedmicom na leđima, udubio u posao tako da ga nije omela ni kamera naše fotoreporterke Nikoline Vuković Stipaničev.

- Da sam ja znao da su vile ovakve, ja bi o'de već treću godinu zaredom bio, a ne prvi put dite doveo - komentirao nam je jedan znanac iz Šibenika, dodajući kako će mu i ženi, kad vidi slike, biti jasno zašto se toliko dugo zadržao s drčinom na LegendFestu. Bit će joj jasno da im je pažnju privukla "tetka na trapezu". Pardon, vilinskoj ljuljački!

U svakom slučaju, Katia Župan, glasnogovornica NP Krka, koja je bila dobra vila koja je nama novinarima osigurala sve što nam treba za ugodan rad i boravak, i organizator Ivor Zidarić, prvi čovjek LegendFesta i udruga Val kulture koja ga upriličuje, mogu biti zadovoljni. Uspjeli su u naumu da posjetiteljim NP Krka skrenu pažnju na Roški slap, da im pokažu i dokažu da je ne samo jednako lijep kao i Skradinski buk, nego i možda ljepši od njega. A isto tako i da pokažu da je naša nematerijalna kulturna baština, konkretno hrvatske narodne priče i običaji, među kojima vile zauzimaju istaknuto mjesto, jednako lijepa, bogata i zanimljiva kao i prirodna ljepota naših nacionalnih parkova.

- I to sve, kroz dvadesetak programa u dva dana, koji su za posjetitelje od 17 sati do 22 sata navečer potpuno besplatne - jer ne moraju plaćati ni ulaznicu u NP Krka - što puno znači za domaće posjetitelje. Uveli smo i besplatnu liniju iz Šibenika do Roškog slapa, s polascima u 10 i 16 sati, te povratcima u 14 i 22.30 sati s Poljane i Vidika, kako bi svi koji žele mogli doći s obiteljima. A tako je koncipiran i program. Djeca se mogu slikati s vilama, obići radionice, maskirati, roditelji mogu poslušati o filmu, tu su izložbe u Šosterovoj mlinici, i haljine Šibenke Karmen Herceg, koncerti, evo i u nedjelju navečer sviraju Cinkuši, priroda i rijeka Krka prekrasni su sami po sebi - veli nam Zidarić.

Vila Vanesa Petrac, moderatorica koja je zapravo sirena - ali tko bi kod tako lijepog lica uopće zamijetio riblji rep - upoznaje nas i s bardom na gitari Augustom Popijačem, te umjetnikom, akademskim kiparom Nikolom Hallerom, koji je meštar za slamu. Od koje će načiniti prekrasnog labuda, visine tri metra. Da je u svojoj Slavoniji, odnosno Baranji, spalio bi ga, pa bi uživali u plamtećem umjetničkom činu, performansu, ili staroslavenskom ritualu, proslave žetve. I slavljenja ženske ljepote. Jer, veli nam Nikola, stara je legenda, osobito popularna u Rusiji, da se lijepe žene, vile, mogu pretvoriti u labudove. U svakom slučaju, ako ste ove godine i zakasnili na LegendFest na Krku, utješite se barem ovom fotoreportažom...

25. travanj 2024 13:30