StoryEditorOCM
ZanimljivostiIZ BAULA JOŠKA ČELARA

Prisjećamo se priče o snimanju Winnetoua prije 56 godina: čuveni poglavica pojavio se na Roškome slapu, a jednu Indijanku igrala je i mlada Šibenka

Piše Joško Čelar
2. listopada 2021. - 12:05
Pod slapovima nas je čamcem vozio Stipe Prpa, veliki ljubitelj prirode i djelatnik stare HE Roški slapJoško Čelar

Već je više puta najavljivano kako će uskoro na prostorima rijeke Zrmanje i vrletima Velebita započeti snimanje novoga filma o čuvenom poglavici Apača Winnetouu, poznatom po romanu njemačkoga pisca Karla Maya, koji američke Indijance nikada nije ni vidio.

Prisjećamo se priče o Winnetouu od prije 56 godina, kad se u Roškome slapu na Krki, također za film, "uprizorio" indijanski poglavica s poznatim glumcima toga vremena, Pierreom Briceom, Lexom Barkerom (kao Old Shatterhand), Elke Sommer i drugima. Jednu Indijanku statirala je i šibenska cura.

Mještani Apači

Film je sniman u njemačkoj koprodukciji s "Jadran filmom", a u manjim ulogama glumili su i neki domaći glumci. Cijela mala vojska mještana statirala je u ulozi Apača koji se na okolnim visovima spremaju u boj za svoj teritorij.

image
Pierre Brice, legendarni Winnetou
Jure Mišković/Cropix

Dogodilo se tako da smo se i mi našli "na poprištu" s ekipom s kojom smo se, uz Antu Marasovića koji je ondje dovodio prve turiste i druge, družili u gostionici "Roški slap" Frane Šironića Vranice, koji se i danas sjeća tih vremena.

Bio je to prvi put da smo došli na to mjesto izdašne i bujne prirode sa slapovima koji huče poput male Niagare.
O svemu smo u "Šibenskom listu" objavili nekoliko reportaža, a potom i u "Slobodnoj Dalmaciji".

Tada nas je pod slapovima čamcem vozio Stipe Prpa, veliki ljubitelj prirode i djelatnik stare HE Roški slap, dok nas je uz čamac stalno pratio jedan bijeli galeb. Sačuvana je i fotografija iz tog doba. A Prpu smo zadnji put susreli i snimili kraj stare Skelinove mlinice 2012. godine. Više nije živ.

Gotovo je nevjerojatno da smo se tada i neformalno družili s glumcima i da nam za to nije trebala akreditacija ili posredovanje ikakvih glasnogovornika.

Kubanske cigarete

Jedne prilično bučne večeri u restoranu tijekom razgovora s Briceom, koji je naučio i nekoliko hrvatskih riječi, poznati glumac učinio je pomalo neobičnu gestu. Iz svoje torbe izvadio je neku kutiju koju nam je​ darovao, govoreći na engleskom: "Za uspomenu na ove večeri u ovome divnome kraju...". Ili tako nekako.

U limenoj kutiji bile su čuvene mirisave kubanske cigarete! Nismo rekli da ne pušimo, ali je kasnije netko drugi u njima uživao. A prazna škatula od cigareta se dugo sačuvala. Hawk!

18. travanj 2024 23:27