StoryEditorOCM
GlazbaBila je krš i lom

Prije nego sutra počne festivalsko ludilo koje će potrajati do 18. kolovoza,  napavili smo đir po Martinskoj i nekadašnjem zapuštenom i zaraslom autokampu (FOTO)

11. srpnja 2019. - 18:48

Sutrašnjim otvorenjem 9. Regius festivala zavrtjet će se festivalsko kolo na Martinskoj. Od 12. do 18. kolovoza izmijenit će se šest festivala na drugoj strani šibenskog kanala. Pitanje „je li sve spremno?“ ovoga puta nije bilo bez nike, što bi rekli stari Šibenčani. Naime, sve donedavno je područje nekadašnjeg kampa, gdje će se održavati festivali, bilo potpuno zapušteno. Ni sada stanje nije idealno, no mora se priznati da je napravljen nemali iskorak.

U to smo se uvjerili kada nas je jedan od organizatora Vedran Meniga iz Pozitivnog ritma, čovjek koji je Seasplash festival doveo ovoga ljeta iz Pule u Šibenik, odveo u obilazak festivalskog prostora prije nego na Martinsku stignu prvi posjetitelji i glazbenici.


- Iza nas je strašno puno posla. Ne znam odakle bih krenuo. Možemo, eto, od kućice na ulazu, koja je bila toliko zarasla, da se uopće nije vidjela kad smo prvi put došli. Kad smo to riješili, unutra nas je dočekala hrpa smeća visoka dva metra, fekalije... Odneseno je i deset kamiona zelenog otpada. Posjetiteljima smo omogućili vodovodno-sanitarne čvorove, tuševe. Uređeni su pristupni putevi, postavljene zaštitne ograde. Stari je bazen zatrpan, postavljeni su montažni zahodi. Uz teške fizičke radove postigli smo da sada sve izgleda pristojnije – govorio nam je Šibenčanin Meniga dok smo šetali borovom šumom na početku kanala svetog Ante.


Organizatori glazbenih priredbi na Martinskoj za posjetitelje su pripremili kamp, koji je, kaže Vedran, „srce festivala“.
- Kamp je imaginarno naselje za posjetitelje. Njegov je kapacitet 400 šatora, što znači da može primiti oko 700 ljudi. Lokacija, koja je godinama bila zapuštena, postala je funkcionalna i sigurna za ljude koji će tu boraviti. Sve smo napravili u četrdeset dana. Bila je to velika avantura, ali imali smo još veću motivaciju i odgovornost – kaže Meniga.
Prostor oko glavne pozornice primat će oko dvije tisuće ljudi. Najbliže toj brojci upravo bi trebao biti onaj najpoznatiji, Seasplash festival.


- Ova je godina za nas eksperimentalna. Zato radimo s događanjima manjeg kapaciteta. Želimo biti sigurni da to ima potencijal za rast. Bitno nam je da je Grad u simbiozi s ovim projektom. Već sada imamo dobar „feedback“. Ljudima se sviđa ideja i mislim da će zaživjeti. Znate, turisti danas traže dodatne sadržaje osim mora i sunca, a mi im to nudimo – podcrtao je naš domaćin, uz informaciju da je odaziv publike već sada vrlo dobar.


Kad već spominjemo more, posjetiteljima festivala ono je nadohvat ruke. Plaža, koju su „skockali“ organizatori programa „Ljetuj na Martinskoj“, udaljena je svega stotinjak metara.
- Blizu je i Jadrija. A svi, koji dođu na festival, imat će dostupan i prijevoz brodom na različite lokacije – poručio je Meniga.
Turi po Martinskoj priključio se i gradonačelnik Šibenika Željko Burić. Prvog čovjeka Šibenika su prvi koraci u uređenju Martinske podsjetili na oživljavanje otoka Obonjana.


- Zahvaljujem organizatorima koji su doveli u red desetljećima zapušten prostor. Ovo je bajka. I sjajan primjer suradnje nekoliko organizatora, koji su udružili snage na jednoj, zajedničkoj festivalskoj lokaciji – rekao je, među inim, gradonačelnik Burić.

26. travanj 2024 15:48