StoryEditorOCM
GlazbaNa Martinskoj LJETO PUNO ŠUŠURA

Ove godine će oživjeti zaboravljeno šibensko kupalište i izletište mnogih generacija: Dođite, bit će šest festivala

19. travnja 2019. - 15:31

Martinska, zaboravljeno šibensko gradsko kupalište i izletište mnogih generacija, na inicijativu Grada Šibenika, Turističke zajednice i organizatora festivala, budi se i ponovno postaje privlačno. U prekrasnom ambijentu plaže i nekadašnjeg kampa, naime, ovog će se ljeta organizirati bogati festivalski "menu" sa šest žanrovski različitih festivala, a to su, redom, Regius, Seasplash, Kanal, Nox, Membrain i Blast festival.

Ovogodišnju sezonu glazbenih događanja otvorit će 9. Regius festival 12. i 13. srpnja. Karakterizira ga glazbena šarolikost i eklektičnost u izboru stilova, žanrova i izvođača. Na line-upu su za sada najavljeni Sajsi MC, Marin Ivanović Stoka, Cold Snap, Piknik Park – Linkin Park Tribute Band, Dreger Rofellos i Babilonska. Regius festival promovira kulturu i glazbu široke lepeze alternativnih žanrova.

Prvi put na Martinsku stiže i najdugovječniji hrvatski festival, posvećen dub i reggae zvuku te soundsystem kulturi – Seasplash, koji se nakon 16 godina iz Istre seli u Dalmaciju i "zaposjeda" plažu od 18. do 21. srpnja. Osim programa na Martinskoj, festival će i prvi put imati koncert otvorenja, i to u srijedu 17. srpnja, na Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku. Festivalski line-up ove godine predvode Dub Pistolsi, Lee Scratch Perry, Scientist, Vibronics, Edo Maajka i mnogi drugi, a uskoro izlazi još jedna najava izvođača.

Žestoko i veselo

Kraj mjeseca, 26. i 27. srpnja, rezerviran je za sve koji vole žestoko i veselo. Naime, taj je termin pripao Kanal Festu, koji se ove godine održava drugi put i ugošćuje isključivo punk-bendove, ali i njegove podžanrove, kao što su punk rock i HC, sve u organizaciji Udruge "Liješnjaci".

 

 

Prvi vikend kolovoza, 2. i 3. kolovoza, na Martinskoj kreće Nox festival, dvodnevna fešta elektroničke glazbe. Tijekom dva dana na dvije pozornice, Nox će ugostiti izvođače iz Hrvatske, regije i inozemstva – žanrovski podijeljene na melodičnu elektroničku glazbu i nešto žešći zvuk. Od ukupno 20-ak imena koji dolaze u Šibenik, dosad je objavljeno šest, a to su Juan Atkins, Red Axes, Petar Dundov i Coeus, DJ Jock i domaćin Lawrence Klein.

Prostor bivšega kampa u šibenskom kanalu na Martinskoj ove godine je dom i Membrain festivala, najvećeg okupljanja bass-glazbenika u Dalmaciji. U četiri dana programa, na trima pozornicama, nastupit će više od 80 izvođača iz Hrvatske i svijeta koji će publici približiti najaktualnije trendove drum and bassa, dubstepa, grimea, duba, global/tropical bassa i subžanrova, te tako pomiriti kulture i ljubitelje bass-glazbe. Neka od imena koja nas očekuju na Membrain festivalu od 8. do 11. kolovoza su Loxy, DLR, Overlook, Clarity, Ruffhouse...

Hrvatsku DJ scenu, konačno, upravo na Martinskoj će ovo ljeto predstaviti Blast Fest, koji ujedno i zatvara festivalsku sezonu na ovoj jedinstvenoj festivalskoj lokaciji, od 16. do 18. kolovoza. Cilj Blasta je da se kroz glazbu, ples i ambijent umrežavaju mladi, dijele znanja, šire pozitivnu energiju te tako zaokruže samu svrhu postojanja Blasta, koji se održava po principu slobodnih donacija.

Više je nego izgledno da će ovogodišnje ljeto za Martinsku biti posebno i šaroliko kao nikada do sada.


Dodatna događanja
Martinska će, osim festivala, tijekom ljeto imati i niz dodatnih jednodnevnih i dnevnih događanja koja će obogatiti ponudu ove prekrasne lokacije. Jedan od takvih programa je i TLM Festival Warm Up, uvertira u peto izdanje TLM (Too Loud Music) festivala, koji se održava u Šibeniku u organizaciji Udruge "Oksid". Na tragu širenja vlastita djelovanja i suradnje odlučili su napraviti zagrijavanje za festival 25. srpnja upravo na lokaciji plaže Martinska, a program će otkriti uskoro.


Veliki potencijal
Potencijal zanimljive inicijative za turistički i glazbeno-kulturni razvoj Šibenika i regije prepoznali su Grad Šibenik i Turistička zajednica, pa se stoga cijeli ljetni program na Martinskoj odvija pod njihovim pokroviteljstvom.
– Ponosni smo što će Šibenik ove godine ugostiti brojne festivale te predstaviti još jednu od svojih prirodnih ljepota – Martinsku, koja s pripadajućim kampom i kupalištem postaje jedinstvena glazbena scena sa spektakularnim pogledom na Krešimirov grad. Ljeto u Šibeniku obilježit će tako i bogata ponuda događanja alternativnih glazbenih žanrova, uključujući i elektroničku glazbu. Upravo zahvaljujući promišljenom i sustavnom ulaganju u obogaćivanje kulturne i turističke ponude, Šibenik ostvaruje kontinuirani rast dolazaka i noćenja gostiju iz cijelog svijeta, a dodatno pozicioniranje grada kao jedinstvene festivalske destinacije pridonijet će međunarodnoj promociji Šibenika te ga svrstati na kartu ljetnih top-destinacija – kazao je Paško Rakić, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

26. travanj 2024 09:51