StoryEditorOCM
KošarkaPLAVOKOSA ŠUTERICA

Reprezentativka Klaudia Periša liderica je ekipe Ženskog košarkaškog kluba Šibenik; Govori o sebi, klubu i planovima

26. siječnja 2018. - 12:42

Iako joj je tek dvadeset jedna, Klaudia Periša je već nekoliko sezona najbolja igračica Ženskog košarkaškog kluba Šibenik. Jedno je, međutim, biti prvi strijelac, a nešto drugo kada slovite za lidera ekipe. Dojam je da je Klaudia ove sezone prešla na višu razinu. Postala je pravim vođom Šibenika.

Zato nam i nije trebao poseban povod za razgovor sa plavokosom šibenskom šutericom. Kao što nismo trebali dugo razmišljati kako ga započeti. Naime, kad su se zadnji put sreli Klaudia i potpisnik ovih redova, bilo je to pred Novu godinu na zagrebačkom aerodromu "Franjo Tuđman". Svatko je letio na drugi kraj svijeta. Klaudia je Novu godinu slavila u Tel Avivu, Izraelu. Pet je dana uživala kod izraelske prijateljice, također košarkašice, s kojom se spojila prije dva ljeta na Europskom prvenstvu...

- U Tel Avivu sam već bila, no taj me grad svaki put iznova oduševi. Kultura, način života, opušteni ljudi, bezbroj događanja… Tel Aviv je za mene uvijek pozitivan šok. Novogodišnja proslava je bila savršena, makar oni ne slave kao mi, s obzirom da imaju svoju Roš Hašanu. Žao mi je što nisam stigla pogledati uživo utakmicu Maccabija, koji vodi naš Neven Spahija. No, dovoljno mi je bilo vidjeti atmosferu u gradu prije jednog od njihovih euroligaških dvoboja. Doslovno cijeli grad živi za košarkaški klub. Maccabi im je svetinja - ukratko nam je Klaudia prepričala svoje izraelske dojmove.


Najbolji trener


Šibenska bi košarkašica vjerojatno još koji dan guštala u Izraelu, da je nisu čekali povratak na treninge i pripreme za drugi dio sezone. U 2018. godinu Šibenke su ušle s dva poraza. Raspored je htio da baš u prva dva kola nalete na dva najjača sastava lige - Trešnjevku i Medveščak.

- Čini mi se da smo se u zadnjim utakmicama prošle godine toliko fizički i psihički iscrpile, da su se posljedice osjećale i u prvoj utakmici drugog dijela sezone, protiv Medveščaka. Bez obzira što one imaju najjači roster u ligi, žao mi je što nismo bolje odigrale. Pogotovo, zbog publike, koja se na Baldekinu okupila u lijepom broju. Možda ružno zvuči, ali izgledale smo kao živi mrtvaci na parketu. Zato nam je trener Bralić nakon utakmice zasluženo udijelio jezikovu juhu. Protiv Trešnjevke je to već bilo bolje - govori Klaudia.

Šibenik je trenutačno na sasvim pristojnom "skoru" od pet pobjeda i sedam poraza. Lanjskih je godina takav omjer na polovici sezone bio gotovo nezamisliv.

- Osjećamo napredak u odnosu na početak sezone. Nisu to veliki pomaci, ali mi, individualno i kao ekipa, evidentno rastemo iz utakmice u utakmicu. Prije smo jakim protivnicama bile kanta za napucavanje. Sada one više nisu takav bauk. Očigledna nam je boljka nedostatak centra, ali o tome već pjevaju i ptice na grani. Mi smo i u ovu sezonu ušle bez velikih očekivanja. S novim trenerom. Stipe je priča za sebe. On ima enormno košarkaško znanje. Uz njega učimo iz dana u dan, vrlo je pedantan kad je riječ o nekim detaljima u igri. Iskreno, to je najbolji trener koji me dosad vodio – hvali svog "coacha“ najbolja igračica Šibenika.
Klaudia Periša je po učinkovitosti trenutačno i najbolja košarkašica lige. S "double-double“ statistikom od gotovo 20 poena i 10 skokova po susretu. Jednu od najboljih prezentacija imala je baš u zadnjem kolu protiv vodećeg sastava lige, Trešnjevke. Uz 20 postignutih poena uhvatila je čak 15 lopti.


Otac Neven


- U globalu sam zadovoljna svojim igrama. Naravno, uvijek može bolje. Bilo je utakmica, u kojima sam mogla dati više. Znam da vjerojatno ne bih ostvarivala takve brojke da je liga jaka kao prije nekoliko godina. No, meni je bitno da osjećam napredak. Već sam se navikla na ulogu nositeljice igre. Sada, kad sam stekla i određeno iskustvo, pokušavam ga, zajedno sa Sandom (Tošić, op.a.) prenijeti na mlađe igračice. Vjerujem da u tome barem djelomično uspijevam - ističe Periša.

S obzirom na to da je Klaudijin otac Neven predsjednik kluba, o košarci se kod kuće priča gotovo 24 sata dnevno.
- On je meni, prije svega, otac. Istina, poslije svake utakmice analiziramo igru, razgovaramo o segmentima koje bih mogla popraviti. I kad nisam dobre volje, znam da uvijek mogu doći k njemu po savjet. Otac mi je velika podrška - priznaje Klaudia.

A kad se ne govori o košarci, onda se najčešće - gleda košarka...
- U zadnje vrijeme puno više nego prije pratim žensku Euroligu i Eurokup. Želim vidjeti gdje sam u odnosu na te igračice. A kad nema košarke na televiziji, volim otići s prijateljicama na piće ili u kino. Noćnih izlazaka nema. Oni se zalome jedino izvan sezone. Kad bi Stipe čuo da izlazim, vjerojatno bi me stavio na klupu! - smije se simpatična Klaudia.

Talentirana je košarkašica najčešće zauzeta i kad završi sezona. Nakon što je prošla sve mlade hrvatske selekcije, prošloga je ljeta debitirala i u A vrsti.
- Igranje u seniorskoj reprezentaciji za mene je bilo predivno iskustvo. Tamo je sve na puno višoj razini. Ozbiljnije, organiziranije. Uživala sam raditi s izbornicom Anđom Jelavić. Naravno, nadam se i novom pozivu. Svojim ću igrama, vjerujem, pokazati da zaslužujem biti u reprezentaciji. Svjesna sam da ću to teško ostvariti ako ostanem u Šibeniku. Ne želim ništa prejudicirati, no na kraju ove sezone bih željela napraviti iskorak. Prijeći na novu stepenicu i zaigrati na višoj razinu, u jačem klubu - najavljuje Klaudia Periša.

26. travanj 2024 19:20