StoryEditorOCM
Županijapredizborne igre

Vrije u Rogoznici: desnica okuplja čitavu oporbu kako bi pokušala srušiti HDZ-ovog kandidata u drugom krugu. Treba im čudo...

Piše Vedrana Stočić
25. svibnja 2021. - 07:48
Za fotelju načelnika Rogoznice u utrci su još Marijo Mladinić i Ljubo Županović LeboNikša Stipaničev/Copix

U Rogoznici kampanja i izbori još nisu gotovi,  za načelničku fotelje u utrci su još Marijo Mladinić (HDZ) i Ljubo Županović Lebo (NL "Naše misto"). Razlika u broju glasova u prvom krugu je velika: Marijo Mladinić dobio je 49,40 posto, a Ljubo Županović Lebo 18,55 posto.

Unatoč tome, u oporbi ističu kako su oni dobili 100 glasova više od pobjedničkog HDZ te ako bi ujedinili glasove  Županović Lebo bi imao šanse u drugom krugu.

Ivana Lovrić, čiju kandidaturu za načelnicu je podržavao Domovinski pokret, Most i NL Loza, već je pozvala svoje glasače da glasaju za Ljubu Županovića Lebu.

- Logičan je to potez jer je HDZ na najgrublji način podmetao i napadao našu kandidatkinju, čak su išli toliko daleko da su još spočitavali što nije udana - kaže  Ante Županović Makelja koji je na ovim izborima bio kandidat na Listi Domovinskog pokreta, Mosta i NL Loza, a prije petnaestak godina bio je i donačelnik Općine Rogoznica i predsjednik Općinskog odbora HDZ.

Davno se kaže razišao s HDZ-om jer iznad svega mrzi malverzacije i podmetanja.

- Optuživali su Ivaninog oca za malverzacije prostornim planom, a čovjek već 20 godina nije u politici i kada je on bio aktivan prostorni plan nije ni bio donesen. Prostorni plan uređenja donijela je 2009. godine još koji dan aktualna HDZ-ova načelnica Sandra Jakelić. Imali su čak šest izmjena i dopuna, prije dvije-tri godine plan im je srušio Visoki upravni sud, a najnoviju verziju izmjena odbilo im je i hadeze Ministarstvo prostornog planiranja i to zbog malverzacija.

Donačelnik i aktualni predsjednik HDZ-a Ljubo Županović svoju vlastitu parcelu u selu Smokvica iz zelene površine prenamijenio je u građevinsku, sada su tamo četiri nebodera, a sve parcele oko nje tada su bile poljoprivredno, zeleno područje. Prema zakonu o prostornom planiranju to je zabranjeno, nema preskakanja. Otac kandidata HDZ kupio je zelenu površinu na području Slimnicki vrh, pa se pitam hoće li se i to uskoro prenamijeniti u građevinsko. Lovre Kuščević očito nije jedini, ako lažem neka moje navode preispitaju nadležne institucije RH. To su malverzacije s prostornim planovima gospodine Mladiniću kandidatu HDZ-a - kaže Županović Makelja.

image
Ante Županović Makelja, glasnogovornik liste Domovinskog pokreta, Mosta i NL Loza

Otrovnu oštricu rogozničke desnice nije izbjegao ni Joško Živković, nezavisni kandidat za rogozničkog načelnika, koji je dobio 15,39 posto glasova.

- Moja prabaka je iz Zečeva, pa smo ja i Joško Živković možda i daljnji rođaci. Stoga pozivam Živkovića da javno podupire Ljubu Županovića Lebu, uz uvjet da navečer ne ide od kuće do kuće i govori suprotno. Potporom Županoviću Lebi i ulaskom u oporbeni klub vijećnika dokazat će da nije trojanski konj HDZ-a i ja ću mu se javno ispričati - zaključio je svoje žestoko obračanje glasnogovornik liste DP, Mosta i NL Loza Ante Županović Makelja.

27. travanj 2024 22:26