StoryEditorOCM
Županijaex ravnateljica Bolnice

Vratila se liječenju i aktivirala u stranci: priprema li se Sanja Jakelić za HDZ-ovu kandidatkinju za županicu?

Piše Davorka Blažević
18. studenog 2021. - 08:18

Od idućeg tjedna, točnije od 23. studenoga, bivša ravnateljica Opće bolnice Šibenik Sanja Jakelić sjedit će u klupama Županijske skupštine kao izabrana vijećnica čiji je mandat dosad bio u mirovanju zbog nespojivosti dužnosti. Kako više nije na čelu Bolnice, odlučila je odmrznuti svoj vijećnički mandat i ozbiljnije se angažirati u političkom životu županije. Od nje se to i očekuje, pogotovo otkako je na recentnim unutarstranačkim izborima u HDZ-u izabrana za potpredsjednicu ŽO HDZ-a, koji odnedavno vodi još jedan HDZ-ov liječnik, Željko Burić. Dakle, sjednica Skupštine Županije šibensko-kninske, sazvana za utorak 23. studenoga, de facto će početi izvješćem Mandatne komisije o prestanku mirovanja mandata Sanje Jakelić.

O razlozima i motivima za novi angažman bivša ravnateljica šibenske bolnice kaže:
- Više nema nespojive dužnosti koja bi priječila da konzumiram svoj vijećnički mandat i smatram ispravnim da se sada aktiviram u Županijskoj skupštini. Pokušat ću biti konstruktivan član Kluba vijećnika HDZ-a i pridonositi svojim angažmanom, osobito kada se problematiziraju teme iz zdravstva, ali i druge, u kojima su neki moji kolege superiorniji, ali to ne znači da ne mogu i ja u takvim raspravama dati svoj doprinos - reći će Jakelić.

Šutnja o ostavci

Neopozivu ostavku na dužnost ravnateljice Bolnice, koja je šokirala sve, podnijela je prije nešto manje od mjesec dana i o njoj izvijestila župana Marka Jelića (Županija je osnivač Bolnice), članove Upravnog vijeća OB Šibenik i javnost. Razloge nije navela, zahvalila je svim suradnicima i djelatnicima Bolnice na suradnji i svim pacijentima i žiteljima županije, kao i medijima, na iznimnoj podršci koju je imala u svom radu tijekom trajanja epidemije COVID-19 bolesti. Poručila je, također, da ostaje i dalje na raspolaganju kao doktorica medicine, specijalistica dermatologije.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Hanza Media

Danas više nije izravno angažirana u radu s COVID pacijentima, iako je, kako kaže, cijela bolnica u tome, pa se, jasno, može računati i na nju ako zatreba. No, kako je trenutačno jedina dermatologinja i s njom radi samo jedan mlađi specijalizant, nastoji prije svega ustrojiti svoju službu, pohvatati konce s pacijentima kojima je, veli, posvećena osam sati dnevno.

- Sve je dobro i sve ide svojim tijekom. Nadam se da će tako i ostati - poručuje optimistično, ne želeći se upuštati u ono što je bilo i što je eventualno dovelo do njezine ostavke (smjene). S novim ravnateljem Kristijanom Stipaničevom surađuje, posvećena je svome poslu i, kako će reći, život ide dalje.

Neopoziva ostavka Sanje Jakelić odjeknula je u Šibeniku. Ponajprije stoga što je dvije godine pregnantno i požrtvovno vodila bolnicu u najtežim epidemijskim uvjetima, na njezin rad nije bilo prigovora, unatoč velikom pritisku oboljelih od COVID-a, hospitaliziranih i priključenih na respiratore i kisik, sve je funkcioniralo, pa je njezin odlazak javnost doživjela kao klasičnu političku smjenu izazvanu promjenom vlasti u županiji.

Doduše, novi šibensko-kninski župan Marko Jelić u komentaru na ostavku ravnateljice Jakelić imao je samo riječi hvale na njezin račun i javno je dao do znanja da to nije njegova odluka.

- To je njezina odluka, na to ima pravo, meni je iskreno žao jer moram naglasiti da smo imali vrlo kvalitetnu suradnju, iznimno je cijenim i to će tako biti i ubuduće - izjavio je tada Jelić.

Popustila pod pritiskom

Spomenuo je i kako je o namjeri da odstupi s dužnosti Sanja Jakelić već neko vrijeme govorila i prije promjene vlasti u županiji i da se planirala vratiti struci.

- Kroz ovo vrijeme pandemije kao ravnateljica iznimno je dobro organizirala posao u Bolnici i osigurala sve potrebne zdravstvene usluge našim sugrađanima i na tome smo joj posebno zahvalni. Ali, to vam je tako, svatko u jednom trenutku osjeti zamor, potrebu da nešto promijeni, pa je tako i dr. Jakelić odlučila povući ovaj potez i posvetiti se isključivo struci - objašnjavao je župan Jelić.

No, za razliku od njega, puno spremniji govoriti o razlozima ostavke ravnateljice Bolnice bio je njezin kolega po struci i stranci Željko Burić, koji je ustvrdio da je u bolnici s promjenom vlasti počeo funcionirati paralelni sustav upravljanja i za sve optužio predsjednika Upravnog vijeća OB Šibenik Kristijana Stipaničeva, koji samovoljno prisvaja ovlasti ravnatelja, vrijeme provodi u ravnateljstvu i utječe na donošenje odluka. Naposljetku, ravnateljica je popustila pod pritiskom, a Stipaničev, mladi, ambiciozni šibenski kirurg koji nije bio zadovoljan samo pozicijom predsjednika Upravnog vijeća Bolnice, postaje v.d. ravnateljem.

U svom prvom javnom istupu Stipaničev će, komentirajući tvrdnju da je imenovan politički, kazati kako do izbora župana Jelića nije ni poznavao, da su njegovo ime županu nakon izbora predložili mladi načelnici općina koji su Jelića u kandidaturi za župana podržali, a on mu je donio svoju strategiju razvoja zdravstva u županiji koja se županu svidjela i pozvao ga je u svoj tim.

Dermatologija i politika

U međuvremenu Sanja Jakelić se okrenula dermatologiji i – politici. Nedavno je izabrana za potpredsjednicu županijske organizacije HDZ-a, pa i njezin povratak u vijećničke klupe treba promatrati iz diskursa idućih lokalnih izbora na kojima bi se mogla pojaviti i kao kandidatkinja za HDZ-ovu županicu.

image
Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media

Po funkciji, bilo bi očekivano da kao predsjednik ŽO HDZ-a na to mjesto pretendira Željko Burić, ali s obzirom na njegove godine i najave da će sa suprugom otvoriti privatni posao i potpuno mu se posvetiti, dalo bi se pretpostaviti da se bivša ravnateljica Bolnice ulaskom u aktivnu politiku priprema za neke nove uloge u životu. Doduše, kod Burića se nikad ne zna, pogotovo posluži li ga zdravlje kao dosad...

No, čak i u slučaju da se šibenski gradonačelnik Željko Burić, unatoč godinama, kandidira još jednom na lokalnim izborima, ovog puta na županijskoj razini, vrlo je izgledno da bi mu zamjenica bila Sanja Jakelić. Stoga, aktiviranje vijećničkog mandata Sanje Jakelić doista može biti u funkciji pokušaja rehabilitacije HDZ-a nakon gubitka izbora u županiji kojom je, od osnutka do svibnja 2021., kontinuirano vladao HDZ.

Kako bilo, bivša ravnateljica, liječnica u formativnim godinama, oslobođena pritiska dnevne bolnice i bitke s COVID-om, može biti ozbiljno pojačanje za HDZ u Županijskoj skupštini. Pitanje je samo kako će tu priliku iskoristiti...

25. travanj 2024 05:24