StoryEditorOCM
Županijain memoriam

Umro je naš Đuro Perlić: Volio je Drniš i Drniš je volio njega. Naizgled ozbiljan i mrk, a vazda spreman na šalu i ruganje

Piše Zdravko Pilić
17. veljače 2021. - 17:37

Umro je ĐURO PERLIĆ, politolog i kolumnist, rođen 2. 2. 1954. u Drnišu (otac iz Drniša, majka Mršić iz Ključa, Miljevci). Osnovnu školu i gimnaziju završio u Drnišu. Diplomirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Kraće vrijeme radio u Zagrebu (Tvornica Nikola Tesla), a potom se vraća u Drniš. Bio profesor u Srednjoškolskom centru, referent u Općinskoj upravi Drniš, inspektor u Šibensko-kninskoj županiji.

Tako to, enciklopedijski šturo, u građi i prilozima za leksikon Drnišana piše dr. Šime Pilić, kako i priliči takvom štivu. Ali, meni ne priliči za oproštaj s Đurom, jer on je bio sve prije nego li štur čovjek. Naizgled ozbiljan i mrk, komad čovka, rekli bi naši, a ispod nosa i jak brk, a ispod tog brka – širok osmijeh vazda spreman na šalu, zafrkanciju i ruganje, za viceve, i lipšu stranu života, za ženske i muške, za jučer, za danas i sutra. Volio je Đuro život i život je volio njega, volio je i svoj Drniš, pisao o njemu godinama kolumnu u Šibenskom listu, 'Drniški amarcord' a grad na Čikoli mu je uzvraćao – između ostalo i Nagradom grada Drniša 2016. godine.

Taj njegov 'Drniški amarcord', kojeg su s nestrpljem u četvrtak ujutro – u papiru ili na webu – iščekivali brojni njegovi čitatelji, kojih je bilo sa svih strana svita, sabrao je i u tri knjige, koje su objavljene u zajedničkoj nakladi Slobodne Dalmacije i Šibenskog lista.

Priče su to, kako je napisao Velimir Karabuva, ne samo o jednom gradu i njegovim gravitirajućim mjestima, nego o njegovim žiteljima koji su živjeli i skromno i sretno i zadovoljno i s puno razumijevanja i strpljenja. Onako kako je živio i kakav je bio i sam Đuro. Veliki sin malog Drniša. Počivao u miru.

08. svibanj 2024 12:21