StoryEditorOCM
Županijastrateška investicija

U Rogoznici otvorena ‘pandorina kutija‘: je li turistička zona Medina okidač za apartmanizaciju i devastaciju obale?

Piše Vedrana Stočić
21. srpnja 2022. - 19:45

Na sjednici rogozničkog Općinskog vijeća jedno pitanje o turističkoj zoni Medini, koju je Vlada RH proglasila strateškom investicijom od državnog značenja, otvorilo je Pandorinu kutiju iz koje je izišlo sve neznanje, nemoć, pogodovanje i muljanje državnih vlasti i institucija po vertikali.

Oporbeni vijećnik Boris Abaza pitao je kako Vlada RH neku investiciju može proglasiti strateškom na temelju Urbanističkog plana uređenja koji nije u svim odredbama usklađen s prostornim planovima višeg reda, a to su PPU Općine Rogoznica i Prostorni plan Šibensko-kninske županije. Upozoravao je Abaza da UPU nije slijedio strateške smjernice Zakona o prostornom planiranju kojima se štite krajobrazne i povijesne vrijednosti, te je posebno naglasio kako je UPU-om TZ Medina ugrožen prirodni fenomen slanog jezera Zmajevo oko, koje je u PPU-om Općine Rogoznica proglašeno posebnim rezervatom u moru, dok je u UPU Medina tek obična naplavna površina.

Plan (ni)je usklađen

Uzalud se nova rogoznička načelnica Anita Živković trudila objasniti da je plan usklađen, da će Općina reagirati na bilo kakvo odstupanje od planske regulative i mogli bismo joj vjerovati da već u drugoj rečenici nije demantirala samu sebe kada je rekla da ni jednu dozvolu ni legalizaciju nije izdala Županijska ispostava za prostorno planiranje i uređenje u Rogoznici već direktno Zagreb.

image

Anita Živković, načelnica Rogoznice

Nikša Stipaničev/Cropix

Još jedna važna napomena, točno prije godinu dana Općinsko vijeće donijelo je odluku o pokretanju izmjena i dopuna UPU Medine zbog usklađivanja s Prostornim planom Šibensko-kninske županije. Osim te odluke ništa se drugo nije dogodilo, UPU Medine nije bio na javnoj raspravi, nije došao do Ministarstva prostornog uređenja i građenja, nije došao ni do Županijskog zavoda, dakle nije usklađen ni sa županijskim prostornim planom, ali Vladi RH to ne smeta.

Za ono što je bilo prije nova rogoznička načelnica ne snosi nikakvu odgovornost i nema razloga da joj ne vjerujemo kako istinski želi zaštititi vrijedni rogoznički okoliš, ali isto tako znamo iz iskustva dugog gotovo trideset godina da rogoznička vlast i kada u iznimnim slučajevima želi nešto zaštititi ne uspijeva, i želje skupo plati gubitkom pozicija. Najbolje to zna bivši rogoznički načelnik Nikica Goleš i njegova garnitura koja je preko noći odletjela iz fotelja.

Načelnica Anita Živković ističe kako je UPU-om Medine zaštićen obalni pojas jer se unutar 50 metara od mora ne mogu graditi smještajni kapaciteti, ali unutar 25 metara od mora mogu se graditi popratni sadržaji, pa i bazeni. I doista to piše, ali se tih 50 metara, nažalost, ne odnosi na jezero Zmajevo oko jer u UPU-u piše da je tamo voda. Ističemo, rogozničko slano jezero Zmajevo oko nije vodotok ni površinska voda, nema ugroženosti od poplava, zapravo u njemu je more i kapilarno je povezano s okolnim morem, što potvrđuju znanstvena istraživanja, a dokaz za to su plima i oseka.

Veći zaštitni pojas

Ostaje stoga nejasno zašto se spominje inundacijski pojas koji predviđa minimalnu zaštitu široku tek 10 metara od gornjeg ruba javnog vodnog dobra, dok pojam javnog pomorskog dobra u općoj uporabi podrazumijeva znatno veći zaštitni pojas i to od 70 metara kako stoji u generalnom PPU-u Općine Rogoznica. Izrađivači UPU-a "Geodata" d.o.o. Split jako su se potrudili da iznađu tu novokomponiranu formulaciju u našem vodnom zakonodavstvu kako bi obezvrijedili taj jedinstveni spomenik prirode i to na svjetskoj razini.

Inače UPU TZ Medine nije donesen ni brzo ni glatko. Održane su čak tri javne rasprave, od kojih su dvije bile neuspješne. Posebno su se bunili vlasnici neprodanog zemljišta, koji su tvrdili da se njihova imovina obezvrjeđuje i da se upravo na njihovim parcelama ucrtavaju putovi. Njihova pobuna je bila uzaludna jer sada kada je to investicija od nacionalnog interesa država će ih samo izvlastiti, a o cijeni zemljišta teško da će se moći pregovarati.

Urbanistički plan uređenja turističke zone oznaka T1 i T2 Medine rogozničko Općinsko vijeće prihvatilo je u ožujku 2019. godine. Ta turistička zona nalazi se unutar građevinskog područja naselja Rogoznica i zaštićenog obalnog pojasa (ZOP), te ukupno obuhvaća površinu od 16,88 ha. Kopneni dio novog turističkoga građevinskog područja iznosi 12,4 ha, dok se morski dio te zone proteže na 4,84 ha. Turistička zona Medine u blizini je Marine Frapa i slanog jezera Zmajevo oko. Prostor obuhvata plana razgraničen je u osam prostornih cjelina, a maksimalni kapacitet zone je 770 kreveta. Predviđena je gradnja hotela najviše kategorije s 330 kreveta i ostali smještajni kapaciteti kao što su rezidencijalne vile i luksuzni apartmani.

PPU-om Općine Rogoznica maksimalna visina građevina je 10, u izuzecima kad je gradnja kaskadna može iznositi najviše 13 metara, međutim, samo u Turističkoj zoni Medine dozvoljena visina građevina iznosi čak 24 m.

U ovom osvrtu nikako ne možemo zanemariti Ministarstvo graditeljstva, prostornog planiranja i državne imovine. Bilo bi šteta ne objaviti njihov dopis i to u cijelosti, jer na obično pitanje o neusklađenosti planova nižeg reda s onim višeg oni su ponudili odgovor u kojem tvrde da je UPU Medine odobrio bivši šibensko-kninski župan Goran Pauk. Ni župani ni gradonačelnici ni načelnici ne donose prostorne planove, oni prema zakonskoj regulativi utvrđuju prijedlog, a konačnu odluku donose predstavnička tijela, u ovom slučaju Županijska skupština.

Odgovor ministarstva

Ovo je odgovor nadležnog ministarstva:

– Nastavno na vaš upit šaljemo odgovor u nastavku.

Proglašenje strateškog investicijskog projekta u nadležnosti je Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koje je predlagatelj Zakona o strateškim investicijskim projektima i koje skrbi o ispunjavanju kumulativnih uvjeta proglašenja propisanih zakonom.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine nema saznanja da je važeći UPU ugostiteljsko-turističke zone Medine (Službeni vjesnik Općine Rogoznica br. 05/19) nezakonit.

Naime, nezakonitost važeće Odluke o donošenju prostornog plana, može, isključivo u postupku ocjene zakonitosti općeg akta, utvrditi Visoki upravni sud Republike Hrvatske, čija odluka o ukidanju iste se objavljuje u Narodnim novinama.

Nadalje valja reći, da je Prostorni plan uređenja Općine (u ovom slučaju Općine Rogoznica) temeljni prostorni plan u kojemu se utvrđuju i određuju građevinska područja, odnosno zahvati u prostoru u skladu s lokacijama i uvjetima za određivanje istih danih u prostornom planu županije.

Kartografski prikazi

Predmetno građevinsko područje, odnosno zahvat u prostoru i njegova namjena utvrđena je u Prostornom planu uređenja Općine Rogoznica, kako u tekstualnom tako i u kartografskim prikazima tog prostornog plana. Urbanističkim planom uređenja se predmetno građevinsko područje dalje detaljnije planira i razrađuje te činjenica da postoji UPU nije od utjecaja na mogućnost ili nemogućnost odabira nekog zahvata u prostoru strateškim projektom s obzirom na to da je temelj za proglašenje činjenica da je za taj zahvat u prostoru određeno građevinsko područje ugostiteljsko-turističke namjene u prostornom planu uređenja Općine Rogoznica.

Vezano za suglasnost na UPU ugostiteljsko-turističke zone Medine, pojašnjavamo kako je ista izdana temeljem članka 98. Zakona o prostornom uređenju i gradnji (Narodne novine br. 76/07, 38/09, 55/11, 90/11, 50/12), a vezano uz odredbu članka 188. Zakona o prostornom uređenju (Narodne novine br. 153/13, 65/17, 114/18, 39/19) te ju je izdao župan Šibensko-kninske županije – Klasa 350-03/13-30/3, Ur. broj: 2182/12-03/19-108. – konac odgovora.

Pa se ti bori za zaštitu okoliša, mora i obale!

      

29. travanj 2024 23:47