StoryEditorOCM
LifestyleRogoznica

Humanitarna regata "Jedrima protiv droge", 25. put: Lionsi prikupili 350 tisuća eura za ustanove za rad s mladima

Piše Šibenski hr.
18. travnja 2024. - 20:33
”Regata Lions 2024. - Jedrima protiv droge” jedri se po 25 put, sada od 17. do 20. travnja u akvatoriju Marine Frapa - Rogoznica

Na more su se danas otisnuli sudionici regate "Jedrima protiv droge". Zbog dvodnevne regate u Rogoznicu su stigli humanitarci iz cijele Europe. I ovaj put cilj je jedriličarima poslati poruku o važnosti zajedništva i pomaganja potrebitima.

Njihov je moto - Mi služimo! A 25. put "Lavlje posade" poručuju, reci ovisnosti NE!

Prikupljeno je pod jedrima, do danas, više od 350 tisuća eura. Novac je "sjeo" na račune udruga i ustanova koje mlade uče - droga je opasna, biraj život. - prenose Vijesti HRT-a.

Prevencija je najvažnija

Jasno je svima - prevencija je najvažnija. Zato su Lionsima u fokusu i škole.  

- Mi smo prošle godine izdvojili sredstva iz regate za nabavku udžbenika kojima se služe učitelji u osnovnim školama koji onda provode tu edukaciju prevencije među učenicima u svojim razredima, govori Milorad Stanić, guverner Lions Distrikta 126 - Hrvatska.

Imaju slobodnog vremena, vizije i volje pomoći.

A droga je, ističu, najveći društveni problem našeg doba. Skrenuti mlade s opasnog puta u ovisnost prioritet im je! 

- U Nizozemskoj djecu i mlade vodimo u skloništa za ovisnike da se uvjere što droga čini čovjeku, a bivši ovisnici podučavaju što znači biti ovisan o drogama, kaže Elisabeth Haderer, Lions Clubs International.

Ovaj komadić mora hvale sve posade. Njih 43. Pogon na vjetar, kažu, zarazan je. Okršaj pod jedrima uvijek izazovan. Humanitarcima avanturistima drago je pokazati mišiće u regatnom polju.

- Ima uvijek ekipa koje su došle nabrijane, ekipe koje su došle po pobjede, govori Sebastijan Levstik, predsjednik regatnog odbora.

Fešta od jedrenja počela je "satom" ekologije. Jer zauzimaju se regataši za dobrobit i očuvanje Jadrana. Ali i svjetskih mora.

- To je naše zajednička planeta i svi elementi tog našeg svijeta i prostora koji nas okružuje trebaju skrb, kaže Sanja Kalambura, Lions klub Lenuci.

Regata je simbol borbe protiv pošasti suvremenog doba. 25. je okupila više od 300 lovaca na vjetar. Iz čak 16 zemalja.

30. travanj 2024 11:45