StoryEditorOCM
ŽupanijaPrimoštenska saga

Stipe Petrina: ‘Mađari sebe smatraju ulagačima, a u što su to oni uložili novac?‘

Piše M. P.
10. lipnja 2024. - 15:11

Nakon još jednog turbulentnog tjedna u primoštenoj Raduči, pred hotelom Zora, gdje je Općina Primošten opet pokušala (ovoga puta i uspjela) započeti radove postavljanja parkirne rampe, načelnik općine Stipe Petrina reagirao je na komentar predstavnika Dalmatie Groupa, vlasnika tvrtke Primošten d.d. Reakciju koju nam je poslao prenosimo u cijelosti...

Kao i dosad mađarska grupacija Dalmatie Group („lažni vlasnici" tvrtke Primošten d.d.), kao i zadnji put ne usuđuju se potpisati osobu koja šalje lažni i besmisleni demanti na članak koji je objavljen 06. lipnja 2024. godine na portalu Slobodna Dalmacija i Šibenski.hr pod nazivom Petrina, zatitari i policija u novoj epizodi: „Nismo mi ničiji Aboridžini!".

Tako „vlasnici" tvrde: "...Stipe Petrina, načelnik Općine Primošten, uključen je u još jedan pokušaj postavljanja rampe na cesti prema poluotoku Raduča koji je dijelom u vlasništvu, a dijelom u zakupu Primošten d.d".

Medutim, jedno i drugo je neistina pa bi trebalo pitati mađarsku grupaciju Dalmatie Group temeljem kojeg pravnog osnova su oni vlasnici? Ako smatraju da je to temeljem Ugovora sklopljenog izmedu Diamant Marine i Hrvatskog fonda za privatizaciju od 14. kolovoza 2002. godine neka isti pokažu i i dokažu da li su u protekle 22 godine ispunili svoje Ugovorne obveze, ukoliko nisu, a nisu, onda je svima jasno da niti ne mogu biti vlasnici.

Oglasili se Mađari: ‘Petrinino postavljanje rampe je politička predstava koja potkopava interes stranog ulagača‘

Što se tiče dijela u kojem tvrde da su u zakupu, to takoder nije točno jer minimalistički dio zakupa platili su prvi put u 22 godine 29. svibnja 2024. godine. Ovdje je potrebno istaknuti da se zakupnina o kojoj pričaju odnosi na 50 posto površine prijavljene u postupku utvrđenja prava vlasništva na turističkom zemljištu na kojem su izgrađeni hoteli, a sve sukladno Zakonu o neprocijenjenom gradevinskom zemljištu i Uredbi o uređenju zakupa na turističkom zemljištu na kojem su izgrađeni hoteli i turistička naselja. Takoder, ističe se da se zakupnina koju su Mađari platiti 29. svibnja 2024. godine odnosi na prijelazno razdoblje od stupanja na snagu gore navedenog zakona, točnije od 01. svibnja 2020. godine do stupanja na snagu gore navedene Uredbe, točnije do 18. veljače 2024. godine. Dakle, zakupnina za 2024. godinu nije plaćena.

Ovaj postupak za koji mađarska grupacija Dalmatie Group smatra da nema kako navode,.,..ni cilj ni svrhu...", sasvim suprotno, ima i cilj i svrhu. Cilj je uvesti zakonitost i red na poluotoku Raduča, a svrha je pokazati da do sada toga nije bilo.

Smiješna je tvrdnja da bi se na ovaj način kontrolirao i potkopavao interes stranog ulagača kao što oni tvrde (ne znam u što su oni to ulagali posljednje 22 godine da bi sebe smatrali ulagačima, osim što u tom periodu ulažu „u propast" Primoštena d.d. u cijelosti i to na način da su opteretili nekretnine koje evidentno u zemljišnim knjigama nisu u njihovom vlasništvu s preko 120 milijuna eura). Mislim da bismo svi željeli vidjeti u što su taj novac uložili?

Treba podsjetiti gospodu iz mađarske grupacije da je prije njihovog dolaska Primošten u hotelima imao višestruko veći broj gostiju i barem pet puta veći broj stalno zaposlenih.

 

12. lipanj 2024 15:15