StoryEditorOCM
ŽupanijaPrimošten

Oglasili se Mađari: ‘Petrinino postavljanje rampe je politička predstava koja potkopava interes stranog ulagača‘

Piše Marko Podrug
6. lipnja 2024. - 13:37

Mađarska grupacija Dalmatie Group (vlasnici tvrke Primošten d.d.) je, preko svojih hrvatskih zastupnika, reagirala na današnji novi pokušaj Općine Primošten da postavi parkirnu rampu na ulazu na poluotok Raduča, pred hotelom Zora.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti...

Stipe Petrina, načelnik Općine Primošten, uključen je u još jedan pokušaj postavljanja rampe na cesti prema poluotoku Raduča koji je dijelom u vlasništvu, a dijelom u zakupu Primošten d.d.

Ovaj postupak dio je obrasca aktivnosti za koje se čini da nemaju ni cilj ni svrhu osim političkih predstava usmjerenih na kontroliranje i potkopavanje interesa stranog ulagača. Čini se da su ti napori osmišljeni kako bi se naštetilo poduzeću koje stvara i održava radna mjesta, generira značajne porezne prihode i podupire lokalnu turističku industriju.

Očekivano, društvo Primošten d.d. o ovome uopće nije konzultirano, što je značajan propust s obzirom na potencijalni utjecaj ovog postupka na naše poslovanje.

Petrina, zaštitari i policija u novoj epizodi: ‘Nismo mi ničiji Aboridžini!‘

Predani smo poštivanju svih važećih zakona, ali prije provedbe ove mjere barem smo trebali zajednički raspraviti tehničke detalje kako naši gosti i mi ne bi bili ostavljeni u potpunom neznanju.

Postaviti ili ne postaviti rampu, pitanje je sad?

Zanimljivo je da je Općina prije dvije godine uklonila rampu s istog mjesta. Sada je namjeravaju ponovno instalirati, navodno kako bi "regulirali promet", a "bez namjere da ograniče pristup gostima ili im naplate." Čak i u ovom trenutku, dok se rampa postavlja, tehnički detalji ovog propisa ostali su potpuno nerazjašnjeni do te mjere da nitko nije odgovorio kako će gosti koji dolaze u hotel Zora unaprijed dobiti pristupne kartice. Ovaj nedostatak strategije i transparentnosti naglašava nepraktičnost i apsurdnost postavljanja rampe.

Općina također tvrdi da namjerava naplaćivati ​​pristup onima koji nisu gosti. Veliki dio predmetne površine je zemljište za koje je Primošten d.d. u potpunosti platio zakup. Posljedično, Općina niti u jednom trenutku ne bi trebala naplaćivati ​​parkiranje na toj površini. Naplata pristupa javnoj cesti koja vodi do zemljišta u privatnom posjedu također je u suprotnosti s prijašnjim izjavama načelnika Petrine,  koji se oštro zalagao protiv korištenja ove ceste u komercijalne svrhe i nazvao rampu “ilegalnom”.

Policija odbila Petrini pružiti asistenciju za radove: ‘Općina nema dokaz o završenom sudskom postupku‘

Postupanje Općine dodatno se dovodi u pitanje činjenicom da je dio zemljišta tzv. neprocijenjeno zemljište koje bi trebalo biti pod nadležnosti Republike Hrvatske. No, čini se da Općina djeluje jednostrano bez odobrenja države.

Dodatno, ako je Primošten d.d. odgovoran za održavanje područja, što i čini proteklih godina, radnje Općine oko reguliranje pristupa su u suprotnosti s tom odgovornošću.

Zaključak

Trenutačni napori za postavljanje i održavanje rampe jasan su primjer političkog manevriranja, a ne istinskog nastojanja da se učinkovito upravlja lokalnim resursima. Ovakvim postupcima narušava se poslovanje Primošten d.d., poduzeća koji značajno doprinosi lokalnom gospodarstvu otvaranjem novih radnih mjesta, podmirenjem poreza i potporom turizmu. Pozivamo sve zainteresirane strane da prozru kroz ove političke predstave te podrže zakonit i konstruktivan dijalog za rješavanje problema.

 

08. lipanj 2024 13:04