StoryEditorOCM
ŽupanijaUHIĆENI NAČELNIK

Slatki Tonijev život na račun općine: Malo bordel, pa toplice, pa onda Srbija i Norveška...

Piše Hajdi Karakaš Jakubin
16. veljače 2023. - 16:05

Nije samo šopingirao i jeo na račun Općine Murter-Kornati nego je, prema sumnjama USKOK-a, uhićeni načelnik Toni Turčinov i putovao – sam, ali i s obitelji te prijateljima i kolegama.

Upravo takvo jedno putovanje izvan granica Lijepe naše u austrijski Klagenfurt te boravak u sitne sate u bordelu, odnosno u klubu La Cocotte, gdje je Turčinov triput upotrijebio općinsku karticu ispeglavši 1560 eura proračunskog novca, pa je afera dospjela u javnost, bio je "poziv" PNUSKOK-u da pokucaju na vrata Općine i izuzmu svu dokumentaciju.

Iako je Turčinov, nakon što je vijest preplavila medije, odlučio kroz priopćenje objasniti da je omaškom, jer je riječ o istoj banci, zamijenio kartice, uporabivši službenu umjesto privatne, istražitelji u tu omašku, a na osnovu izuzete dokumentacije, baš i nisu povjerovali. Jer, kao da su se te omaške zaredale...

Na dispoziciji je, zahvaljujući funkciji, Turčinov imao bussines kartice American Expressa i Mastercarda te ENC uređaj i INA poslovnu karticu izdane Općini Murter-Kornati. USKOK je otkrio niz nepravilnosti u poslovanju općine. Na većinu ostvarenih putovanja u inkriminiranom periodu nisu bili izdani putni nalozi, niti su isti bili opravdani poslovnom dokumentacijom, pa se svrha putovanja ne može utvrditi.

Tako se Turčinov, uz sve blagodati koje je imao na dispoziciji, prvog tjedna siječnja 2018. godine počastio putovanjem u Srbiju. Nakon četiri dana provedena u susjednoj državi, u koju se odvezao službenim vozilom te platio na dvije kartice gorivo, cestarine itd. oko 1400 kuna, otišao je do Sesveta, odakle mu je supruga rodom. Sporno putovanje u Sesvete sredinom ožujka, kada je bio vikend, pa samim time to nije moglo biti poslovno putovanje, sumnjivo je istražiteljima, a ujedno je i po trgovinama kupovao odjevne predmete na račun Općine.

Na račun Općine otputovao je 29. travnja na Pelješac i Korčulu, gdje je dočekao Praznik rada. Prilikom prelaska granice u Neumu u službenom vozilu registrirana je bila i njegova supruga, ali i troje djece. Općinskom karticom je na kraju platio za pet osoba i vozilo karte za trajekt na relaciji Trpanj - Ploče. Smještaj od 116 eura preko Bookinga, hrana u restoranu u Korčuli od 580 kuna te 176 kuna cestarine i goriva također je platio peglajući službenu karticu.

Trodnevno putovanje u Zagreb u svibnju 2018. godine za istražitelje, također, nije bilo poslovno jer, osim što ne postoji dokumentacija, tih neradnih dana je šopingirao, a jednom je prilikom službenom karticom i platio gorivo za vozilo svoje supruge. Za istražitelje je Turčinov zgriješio i kad je u kolovozu 2018. bio u Norveškoj. Tamo se na aerodromu, po povratku u Lijepu našu, "raspištoljio" potrošivši na suvenire, poklone i hranu preko 3000 kuna.

Granicu je, inače, u više navrata prelazio u društvu supruge, a Općina mu je platila i odlazak u toplice u Topusko od 14. do 17. prosinca 2018. Ni to nije, sumnjaju istražitelji, bilo u poslovne svrhe već u političke i to zbog skupa Hrvatske demokršćanske stranke! Iznos troška? Gotovo 3000 kuna za cestarine, gorivo, hranu, piće i smještaj. Isti politički razlog imao je i boravak od 10. do 12. siječnja 2020. u hotelu Well u Tuheljskim toplicama.

Odlazak u posjet supruginoj obitelji u Sesvete u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, od 23. prosinca do 6. siječnja 2019., također je bio trn u oku kriminalistima. U tom periodu je naveo službeni put u Zagreb 2. siječnja te si stavio u džep 738 kuna za dnevnice.

Među skupljim putovanjima koje je Turčinov odradio u jednom komadu, i zbog kojeg je u konačnici došao pod lupu javnosti, pa je izbila afera Bordel, bio je odlazak u Klagenfurt od 11. do 14. travnja 2019. U tom periodu se tamo održavala roadshow prezentacija, a Turčinov je 13. travnja od 1:37 sati do 2:37 sati ispeglao 600 eura općinskog novca, a potom u 3:39 sati u ugostiteljskom objektu Mala Gasto ‘Gentlemans club Cocotte‘ 360 eura.

Istražitelji su se i sami uvjerili da se taj lokal bavi pružanjem "usluga osobne naravi nespojivih sa službenim potrebama" te da plaćene usluge mogu imati isključivo privatnu konotaciju. Knjiženje tih računa se zakompliciralo, u računovodstvu Općine su to odbili proknjižiti, pa je Turčinov izdao pisani nalog, kako doznajemo, da se isto knjiži na konto ‘ostali nespomenuti rashodi‘. Po izbijanju afere, Turčinov je odlučio samoinicijativno potrošeni novac uplatiti u proračun Općine.

Putovao je i u Osijek, obitelj je 2020. godine častio općinskim novcem vodeći ih i u Tuheljske toplice, kao i one u Svetom Martinu na Muri, a 2022. skoknuo je i do Čateških toplica. Putovalo se i u talijanski zabavni park Gardaland, u Karlovac, ali i u Crnu Goru,cestarinu i gorivo tada je platio 109 općinskih eura.

Osim općinskog vozila, za putovanja u inozemstvo koristio je i onaj u vlasništvu Malonogometnog kluba Murter, s kojim je Općina imala sklopljen ugovor. Kupljene parfeme pravdao je da su to bili pokloni za zaposlenice nadležnih institucija prilikom službenih posjeta, no na računima s kartica vidi se da su kupljeni proizvodi za muškarce...

26. travanj 2024 12:20