StoryEditorOCM
ŽupanijaPrvi tjedan ožujka

Šibensko-kninska županija puno bolja od ostatka države: u prosjeku se 17 učenika u tjedan dana zarazi koronavirusom

Piše Marijana Cvrtila
11. ožujka 2021. - 13:24

Rast broja zaraženih koronavirusom u općoj populaciji prelijeva se i na škole.

Iako ne u masovnijim razmjerima, ipak je u protekla dva tjedna zabilježeno povećanje broja oboljelih učenika od Covida-19, što je prvo vidljivije povećanje njihova broja od povratka na nastavu u drugom polugodištu.

Tako je u tjednu od 22. do 28. veljače zabilježeno ukupno 377 novozaraženih učenika ili 0,08 posto u odnosu na ukupan broj osnovaca i srednjoškolaca u Hrvatskoj, a tjedan dana kasnije, od 1. do 7. ožujka, taj je broj skočio na 452 novozaražena, što je 0,10 posto od ukupnog broja. Primjerice, u tjednu od 8. do 14. 2. novozaraženih učenika bilo je 197 ili 0,04 posto, a prosječan broj dnevno novozaraženih iznosio je 28.

U odnosu na to, u prvom tjednu ožujka u prosjeku su dnevno evidentirana 64 nova slučaja zaraze koronavirusom među učenicima.

Pojedinačna žarišta

Ono što je dobro jest da nema horizontalnog širenja zaraze u školama u cijeloj Hrvatskoj, nego se radi uglavnom o pojedinačnim žarištima poput onoga u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (DNŽ).

Podsjetimo, ta je županija zbog epidemiološke situacije donijela odluku da se od 8. ožujka nastava u osnovnim i srednjim škola­ma na području Grada Dubrovnika te općinâ Župa dubrovačka i Konavle i dalje nast­avi online, odnosno prema C modelu. Izuzetak su jedino maturanti i učenici završnih razreda srednjih škola koji nastavu pohađaju uživo (prema A modelu).

Ta je županija također protekli tjedan bila na vrhu kada je riječ o postotku novozaraženih učenika, konkretno, u prvom tjednu ožujka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji registrirano je 45 novozaraženih učenika ili njih 0,32 posto od ukupnog broja, i to 24 iz Dubrovnika, 13 iz Župe dubrovačke i 8 iz Konavala. Ipak, treba reći da je pozitivna vijest za tu županiju što se broj novozaraženih učenika u tome tjednu znatno smanjio u odnosu na tjedan ranije, od 22. do 28. veljače, kada je u DNŽ evidentirano 75 novozaraženih učenika.

Među županijama u kojima je u prvom tjednu ožujka porastao broj novozaraženih učenika u odnosu na sedam dana ranije je i Primorsko-goranska županija (sa 39 u zadnjem tjednu veljače na 74 u prvom tjednu trećeg mjeseca), ali i Splitsko-dalmatinska (sa 62 na prošlotjednih 81). U preostalim dvjema dalmatinskim županijama, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj (ŠKŽ), nema većih promjena – u ŠKŽ protekli je tjedan zabilježeno 18 novih pozitivnih učenika na koronavirus (tjedan ranije 17), a u Zadarskoj u oba protekla tjedna njih po 19.

Među županijama s najmanjim brojem novootkrivenih učenika pozitivnih na koronavirus protekli tjedan (ukupno po jedan u svakoj) su Istarska, Bjelovarsko-bilogorska i Požeško-slavonska županija.

Bez obzira što brojke i u školama rastu, iako je to daleko od najkritičnijih razdoblja s kraja studenog i početka prosinca prošle godine kada je broj novozaraženih učenika tjedno prelazio i dvije tisuće, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nema namjeru mijenjati dosadašnju uhodanu praksu da se o modelima nastave odlučuje isključivo na lokalnoj razini.

Lokalni stožeri

- Ako se epidemiološka situacija na nekom području pogorša, i dalje o promjeni modela nastave odlučuju lokalni stožeri i epidemiolozi, kao što je to bilo i u posljednjem primjeru Dubrovačko-neretvanske županije. Ne vidimo potrebu da se u ovom trenutku donose bilo kakve odluke o masovnijem prelasku na online nastavu na razini zemlje, a o tome su ionako i ranije odluku donosili lokalni stožeri – ponavljaju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ministra Radovana Fuchsa, iz kojega također poručuju kako je u bilo kojoj varijanti provedbe nastavnog procesa važno što duže u nastavi uživo zadržati maturante i učenike završnih razreda srednjih škola.

Istaknimo i kako je čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar Davor Božinović rekao u srijedu kako „brojevi rastu, ali morat ćemo i kod eventualnog restriktivnijeg ponašanja misliti više na žarišta, a manje na horizontalnu primjenu u cijeloj Hrvatskoj“.

26. travanj 2024 23:52