StoryEditorOCM
ŽupanijaVelika manifestacija uljara i maslinara

Šibenčanima brojne medalje na Noćnjaku: Pirovčanka Mirjana Kukrić oduševila ogrlicama, naušnicama, narukvicama i prstenjem od maslinovog drva

Piše K. G.
26. ožujka 2017. - 11:33

Na 19. Noćnjaku, međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara, koji je ovih dana održan u Jelsi, maslinari i uljari iz Šibensko-kninske županije osvojili su 16 medalja.

Zlatnu medalju za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog ulja sorte oblica osvojili su OPG Radoslav Županović iz Kruševa i Željko Vulin iz Vodica.

Zlatnu medalju za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti osvojili su Tomislav Duvnjak iz Vodica, OPG Nikola Badžim iz Čvrljeva i Niko Palinić iz Šibenika.

Zlatnu medalju za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte krvavica osvojio je Centar maslinovog ulja sv. Ivan iz Vodica.

Zlatne medalje za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte oblica osvojili su Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije iz Šibenika, Ivica Ercegović iz Šibenika i Neven Grabovac iz Šibenika.

Zlatne medalje za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog ulja sorte duška osvojili su Raol iz Murtera te Rato Kožulić iz Murtera.

Srebrnu medalju za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti osvojio je OPG Vinko Gulin.

Srebrne medalje za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti osvojili su Centar maslinovog ulja sv. Ivan iz Vodica, Tatjana i Zoran Smolić, Ante Špadina iz Tišnjanske dubrave, Nino Šurija iz Vodica te Dražen Belamarić iz Šibenika.

Srebrnu medalju za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte oblica osvojio je Jerko Banovac iz Brodarice.

Brončane medalje za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljbljenih sorti osvojili su OPG Goran Lasan iz Vodica te Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Šibensko-kninske županije iz Šibenika.

U posebnoj kategoriji za proizvode od maslinova ulja i drva masline, Pirovčanka Mirjana Kukrić dobila je zlatne diplome za svoje ogrlice, naušnice i prsten od masline te srebrnu diplomu za narukvicu od maslinova drva.

Brončanu diplomu za svoj liker od masline dobio je OPG Radoslav Županović iz Kruševa.

Inače, na ovogodišnjem Noćnjaku zaprimljeno je ukupno 394 uzoraka, od čega 97 pakovina maslinovog ulja, 210 otvorenih maslinovih ulja i 87 proizvoda od masline.

Uzorci su pristigli iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Hrvatski maslinari dostavili su 254 uzorka, a inozemni maslinari 54 uzorka, od kojih je najveći broj pristigao iz Slovenije.

Certificirani senzorski ocjenjivači, njih 28, odradili su zahtijevan posao senzorskog ocjenjivanja pristiglih uzoraka maslinovog ulja, koji je trajao gotovo dva mjeseca. U ocjenjivanju su sudjelovali paneli Zadružnog saveza Dalmacije iz Splita, Zavoda za mediteranske kulture Dubrovnik te Instututa za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu.

06. svibanj 2024 21:29