StoryEditorOCM
Županija‘Skandal u Rogoznici’ (2)

Reakcija općinske načelnice Sandre Jakelić: Smjena direktorice ‘Škovacina’ nije stranačka

Piše SD
27. veljače 2020. - 10:46

 

 

Poštovani, obraćamo Vam se povodom članka objavljenog u Vašem listu, i to tiskanom izdanju dana 22. 1. 2020. g. te internetskom izdanju dana 23. 1. 2020. g., pod naslovom: “SKANDAL U ROGOZNICI Što stoji iza smjene direktorice ‘Škovacina’ Dajane Radić: Sanirala sam dug, dovela nas u plus – i sad me smjenjuju”...

U navedenom tekstu iznesene su brojne neistine, te netočni zaključci glede poslovanja komunalnog poduzeća ŠKOVACIN d.o.o., njegova odnosa s osnivačem i vlasnikom Općinom Rogoznica, te razlozima za razrješenje postojećeg i raspisivanje natječaja za novog direktora ŠKOVACIN d.o.o. Prije svega, valja istaknuti da je sadašnja direktorica gđa Dajana Radić na to mjesto izabrana od strane Skupštine Društva kao privremeno rješenje do raspisivanja natječaja za direktora, a s čime je ista, kao i drugi Vaš sugovornik g. Ljubo Županović Lebo, bila upoznata od samog početka, a o čemu svjedoči zapisnik sa skupštine Društva, kao i njezin ugovor o radu.

Dakle, nikakva smjena dotične nema veza sa stranačkom pripadnosti ili nepripadnosti, već jedino i isključivo s tim što je raspisivanje javnog natječaja zakonska obveza s kojom je ista bila upoznata prilikom imenovanja. Da stranačka pripadnost HDZ-u nije od ikakvog značaja prilikom odabira direktora ŠKOVACIN d.o.o., vidljivo je iz činjenice da bivši direktor g. Marko Vidović nije bio član HDZ-a, a bio je direktor dulje od 10 godina, kao i iz toga što nepripadanje HDZ-u očito nije bila niti zapreka da gđa Dajana Radić bude imenovana privremenom direktoricom.

Ovim putem se želi istaknuti da je netočno ono što iznosi g. Ljubo Županović Lebo da bi mu itko iz rukovodstva Općine Rogoznica ili kako on to naziva “općinara” kazao da je predmetna funkcija direktora komunalnog poduzeća politička funkcija, a da sadašnja direktorica nije članica HDZ-a pa da ne može biti direktorica. U istom rangu je i izjava da iza smjene stoje bivši direktor i njegovi ljudi u Općini. Glede navedenih izjava, koje u svojoj osnovi predstavljaju klevetu, bit će pokrenuti odgovarajući postupci pred nadležnim institucijama.

Nadalje, sadašnja direktorica se žali da ŠKOVACIN d.o.o. nije imao dobru potporu Općine Rogoznica, što je u potpunosti netočno. Naime, Općina Rogoznica je svoje komunalno poduzeće umnogome podupirala, pa je tako:

- U mandatu aktualne direktorice Općina Rogoznica, kao vlasnik i osnivač komunalnog poduzeća ŠKOVACIN d.o.o, povećala je izdvajanja za mjesečno održavanje javnih i zelenih površina s 96.150,00 kuna na 140.000,00 kuna; - u 2019. g. dodatno su plaćani računi iz općinskog proračuna za sanaciju odbačenog komunalnog otpada u iznosu od 175.170,00 kuna; - u 2019. g. dodatno je dana subvencija za sanaciju komunalnog otpada u iznosu od 96.000 kuna; - u 2018. g. dodatno je dana subvencija za sanaciju komunalnog otpada u iznosu od 50.000,00 kuna; - u 2019. g. dana je kapitalna pomoć za nabavu komunalne opreme u iznosu od 536.236,00 kuna; - dana je kapitalna pomoć za komunalno vozilo u iznosu od 483.750,00 kuna; - isplaćena je naknada za tretiranje palmi protiv palmine pipe u iznosu od 38.925,00 kuna; - dana je kapitalna pomoć za nabavku mobilnog reciklažnog dvorišta u iznosu od 85.625,00 kuna koje premda kupljeno još uvijek nije u funkciji i već duže vremena se nalazi na parkingu kod osnovne škole; - dana je kapitalna pomoć za nabavku integralnog komunalnog informacijskog sustava 159.680,00 kuna; - dana je subvencija za naknadu štete i sudskih troškova u iznosu od 89.271,00 kuna.

Dakle, Općina Rogoznica je samo u 2019. g. iz općinskog proračuna, a za potrebe poduzeća ŠKOVACIN d.o.o. izdvojila oko 2.950.000,00 kuna. Iz navedenog je sasvim jasno da je potpora Općine Rogoznica bila i više nego velikodušna, a kako ŠKOVACIN d.o.o. predstavlja komunalno poduzeće za obavljanje komunalne djelatnosti i mora funkcionirati samostalno, bez dodatnog angažmana Općine Rogoznica, to nas dovodi do zaključka koji umnogome opovrgava tvrdnju gđe Dajane Radić o njenoj uspješnosti u rukovođenju. Isto tako, valja napomenuti da prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja mješovitog i biorazgradivog komunalnog otpada izrađuje upravo komunalno poduzeće koje taj isti dostavlja načelniku jedinice lokalne samouprave, a radi usvajanja na Općinskom vijeću.

Da sadašnja “uspješna” direktorica i njen tim vladaju tom materijom svjedoči i činjenica da je za pripremu te odluke angažiran vanjski stručnjak, a za što je izdvojeno 10.000,00 kuna. Dakle, za zaključiti je da su u navedenom tekstu iznesene brojne netočne informacije temeljem kojih je kod čitatelja stvorena predodžba o odnosu ŠKOVACIN d.o.o. i Općine Rogoznica, stranačkom kadroviranju, te uspjehu trenutnog rukovodstva u upravljanju poduzećem ŠKOVACIN d.o.o. Rezultat navedenog je nanošenje ogromne štete ugledu OPĆINE ROGOZNICA i ljudima koji je vode, što će se sve u konačnici zasigurno odraziti na percepciju u javnosti. Stoga se, temeljem članka 40. Zakona o medijima, zahtijeva objava ispravka informacije na isti način kako je neistinita informacija objavljena i u cjelovitom obliku jer će se u protivnom zatražiti zaštita povrijeđenih prava pred nadležnim sudom.

S poštovanjem,

OPĆINA ROGOZNICA,

Sandra Jakelić, načelnica

18. travanj 2024 19:44