StoryEditorOCM
Županijačekaju se izbori

Kaos u Rogoznici: oporba napustila sjednicu, tvrde da vladajući HDZ nelegalno donosi odluke

Piše Vedrana Stočić
23. prosinca 2021. - 16:11
Rogoznica je od 12. studenog bez načelnika koji je podnio neopozivu ostavkuNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Posljednja ovogodišnja sjednica rogozničkog Općinskog vijeća po mnogo čemu bila neuobičajna, a oporbeni vijećnici zaključili su i da su sve točke dnevnog reda izuzev Odluke o privremenom financiranju nelegalno stavljene na dnevni red.

- Tko je predlagatelj dnevnog reda, ako znamo da je Općina Rogoznica od 12. studenog bez načelnika koji je podnio neopozivu ostavku? - upitala je Ivana Lovrić DP, Most i NL Loza.

- Ovlašteni predlagatelji akata koje donosi općinsko vijeće su načelnik, vijećnici i klub vijećnika, u obrazloženju nije naveden nijedan ovlašteni predlagatelj. Potpuno nezakonito na sjednicu je uvršten i rebalans proračuna, a proračunske dokumente prema članku 69. Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravu ovlašteni su predlagati načelnici, gradonačelnici i župani. Potpuno isti postupak je za predlaganje proračuna i za rebalans proračuna. Stoga tražim da se s dnevnog reda skine rebalans proračuna za ovu godinu i svi programi usklađeni s rebalansom - istaknula je  Ivana Lovrić.

Citirala je članak 88. Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi koji se odnosi na rad povjerenika.

- Povjerenik može mijenjati akte samo ako je potrebno radi provedbe zakona ili usklađivanja sa zakonom ili drugim propisom, međutim ne i proračun. Ne želimo sudjelovati u nezakonitom radu Općinskog vijeće i stoga napuštamo sjednicu. -zaključila je Lovrić.

Nakon toga su ona i oporbeni vijećnik Ljubo Županović Lebo s NL Naše misto napustili sjednicu, a oporbeni vijećnik SDP-a Čedo Živković nije se ni pojavio.

Nije to omelo vladajući HDZ, po kratkom postupku usvojili su svih 13 točaka dnevnog reda, pa i rebalans proračuna.

Trećim izmjenama i dopunama planirani prihodi za ovu godinu smanjeni su za 13.386.279 kuna ili 36,7 posto, pa konačni proračun umjesto 36,5 milijuna kuna iznosi tek koju kunu više od 23 milijuna. I u ovoj godini cvjetala je trgovina nekretninama, taj prihod veći je od planiranog za 12,2 posto i iznosi 8 milijuna kuna.

Ništa novo, rekli bi dobri poznavatelji rogozničkog gospodarstva, nekretinski biznis puni rogoznički proračun, pa tako nisu izostali ni planirani prihodi od komunalnog doprinosa koji se plaća kod legalizacije objekata i ishodovanja građevinske dozvole. Prebacio se planirani iznos 8,2 posto, pa prihod od komunalnog doprinosa iznosi 5,9 milijuna kuna.

Vijeće je prihvatilo i odluku o privremenom financiranju koju je predložila povjerenica Vlade RH za Općinu Rogoznica Tihana Lovrić. U tromjesečnom razdoblju prihodi poslovanja planirani su u iznosu 3,3 milijuna kuna, a rashodi 2,8 milijuna kuna. Primici od financijske imovine i zaduženja iznose 4,5 milijuna kuna, od tog novca izdaci za zaduženje iznose 300 tisuća kuna.

Inače kako piše u obrazloženju privremeno financiranje, prema stavku 1. članka 42. Zakona o proračunu, obavlja se razmjerno rashodima izvršenim u istom razdoblju prethodne godine, najviše do jedne četvrtine ukupno izvršenih rashoda bez izdataka, a ukupni rashodi poslovanja za 2020. godinu su iznosili 13.204.588 kuna.

Vijeće je donijelo i Odluku o izmjeni odluke o zaduživanju.  Dugoročno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj namijenjeno je modernizaciji javne rasvjete iznosi 4,5 milijuna kuna. Projekt je planiran još 2019. godine, a krajnji rok za korištenje kredita bio je 31. 12. 2019. godine, novom odlukom korištenje kredita prolongirano je do 30.6.2022. godine.

Vijećnička pitanja:  Pašaliću nije prodano zemljište

Dva oporbena vijećnika ipak nisu napustila sjednici prije vijećničkih pitanja. Tako je Ivana Lovrić DP, Most, NL Loza ustvrdila da su prekoračeni propisani rokovi za odgovor, unatoč tome ponovno pita: tko je  donator predizbornih radova na ravnanju terena za sportsku dvoranu?

"Prpun Trans“- odgovorila joj je bivša načelnica i sadašnja predsjednica Općinskog vijeća Sandra Jakelić.

Ljubu Županovića Lebu zanimao je javni put čiju prodaju je općina oglasila, a koji je trebao otkupiti Franjo Pašalić vlasnik Marine Frapa.

- Prodajom javnog puta od predjela Šepurine prema Frapi zakinuta su ustavna prava domicilnog stanovništva koje na tom području imaju zemlju do koje ne mogu doći - rekao je Ljubo Županović Lebo.

- Put nije prodan, natječaj je poništen - odgovorila mu je predsjednica Vijeća Sandra Jakelić.

24. travanj 2024 00:51