StoryEditorOCM
Županijaprvi koraci

Projekt izgradnje nove škole u Vrpolju polako se kreće; evo koliko će koštati i kada se očekuje početak radova

Piše Marija Lončar
27. rujna 2023. - 16:13

Projekt izgradnje nove osnovne škole u Vrpolju, mjestu koje administrativno pripada Gradu Šibeniku, koji je prije nekoliko mjeseci najavila gradska uprava, još uvijek je u povojima, ali se ipak kreće.

Gradnju nove školske zgrade već godinama sanjaju mještani Vrpolja, jer se nastava sada provodi u nekoliko objekata, a najveća, ujedno i glavna, zgrada stara je 85 godina i prilično oronula. Vrpoljačka škola paviljonskog tipa daleko je od pristojnih, a kamoli dobrih i primjerenih uvjeta za učenje i rad u trećem desetljeću 21. stoljeća, a nakon potresa od prije dvije godine situacija je postala dramatična. Tada je je obišao i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te obećao financiranje izgradnje nove škole, nakon čega su u Gradu Šibeniku počeli pripremati projektnu dokumentaciju. Idejni projekt bio je završen krajem prošle godine, no u međuvremenu je Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo nove popise i normative vezane za veličinu školskog prostora, zbog čega je, reći će pročelnica šibenskog Odjela za društvene djelatnosti Mirjana Žurić, bilo potrebno napraviti "ozbiljnije izmjene postojećeg idejnog projekta osnovne škole u Vrpolju"

image

Posljedice potresa jačine 4,7 u mjestu Vrpolje kod Šibenika gdje je bio epicentar potresa

Nikša Stipaničev/Cropix

-Trenutno smo u fazi dobivanja lokacijske dozvole, odnosno pripreme dokumentacije za slanje Ministarstvu znanosti i obrazovanja na suglasnost - kazala je Žurić.

To je tek prvi, ali nezaobilazan korak kako bi se moglo nastaviti raditi na potrebnoj dokumentaciji te projekt prijaviti na natječaj za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne škole koji je raspisalo resorno ministarstvo, a nepovratna sredstva osigurana su iz europskih fondova u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

-Za prijavu na sam natječaj, koji je otvoren do kraja srpnja sljedeće godine, potreban nam je i glavni projekt za koji će vjerojatno trebati provesti postupak javne nabave. Troškovnik na osnovu kojeg se može napraviti ozbiljnija procjena investicije radi se nakon izrade izvedbenog projekta, a okvirno možemo kazati kako trošak izgradnje nove škole u Vrpolju sa sportskom dvoranom neće biti manji od 7 milijuna eura – kazala je Žurić dodajući kako u šibenskoj gradskoj upravi priželjkuju da radovi na izgradnji počnu u 2025. godini.

image

Mirjana Žurić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika

Nikša Stipaničev/Cropix

Nova osnovna škola u Vrpolju gradi se na novoj parceli površine od od 6800 metara četvornih i udaljena je oko 300 metara od sadašnje školske zgrade. Autori projekta su Grad Šibenik i "Izgradnja projekt" iz Šibenika. Nova škola imat će prizemlje i prvi kat te sportsku dvoranu, a sama gradnja prema sadašnjim predviđanjima trebala bi trajati dvije i pol godine.

Predviđeni kapacitet je 220 djece u jednosmjenskoj nastavi i upravo je taj podatak unio nemir među roditelje vrpoljačke područne škole u Perkoviću koju pohađa oko 40 djece. Naime, sama matična škola ima svega 70-ak đaka, a gradnja nove škole za ukupno dvostruko više učenika pobudilo je sumnju roditelja iz Perkovića da će se škola u tom mjestu ugasiti, pa će djeca iz tog i okolnih sela na nastavu morati ići u nekoliko desetaka kilometara udaljeno Vrpolje. Svoje su nezadovoljstvo javno obznanili prije dva mjeseca te su pisali i gradonačelniku Željku Buriću.

Odbacujući njihove optužbe, Burić im ipak nije mogao jasno reći hoće li se ili neće ugasiti škola u Perkoviću. Tada je tek kazao kako gradnja nove škole nije uvjetovana zatvaranjem područne u Perkoviću, ali i naglasio kako je o svemu još prerano govoriti. Ta priča u najboljem slučaju može biti aktualna tek 2027. godine, poručio je tada Burić. Tada se, kako je poznato, u cijeloj Hrvatskoj uvodi redoviti program cjelodnevne škole, a to je i godina do kada se u Vrpolju nadaju da će imati novu i modernu školu.

image

OŠ Vrpolje

Nikša Stipaničev/Cropix
30. travanj 2024 06:11