StoryEditorOCM
ŽupanijaGospe od Loreta

Primošten slavi svoju nebesku zaštitnicu: objavljen program proslave, stižu Jura Stublić i Hari Rončević!

Piše Vedrana Stočić
6. svibnja 2022. - 16:00

Proslava Dana općine i blagdan nebeske zaštitnice Gospe od Loreta, koji se slavi 10. Svibnja,  započela je već u petak svečanom sjednicom Općinskog vijeća na kojoj je godišnju općinsku nagradu od 5 tisuća kuna dobila mlada sportašica Karmela Makelja.

Na Svjetskom prvenstvo u kickboxingu koje je održano prošle godine Karmela Makelja osvojila je srebrnu medalju u disciplini low kick, u travnju ove godine, u Opatiji, na državnom prvenstvu okitila se zlatom.

- Sportskim uspjesima Karmela Makelja značajno je pridonijela sportskom razvitku i ugledu Općine Primošten - istaknuto je u obrazloženju.

Sportu je posvećen i 7. svibnja kada se održava 10. Jubilarna Biciklijada u organizaciji BK „Primošten“,  a navečer na plaži Mala Raduča koncert će održati Jura Stublić i grupa Film.

Užežin Gospinog blagdana u ponedjeljak 9. svibnja počima veliko slavlje sa svetim misama i tradicionalnim paljenjem svitnjaka, nakon čega slijedi vatromet i nastup Harija Rončevića na glavnoj pozornici na Trgu Rudina. Svečanost s euharistijskim slavljem i procesijom održati 10. svibnja  u jutarnjim satima, nakon čega slijedi nastup Puhačkog orkestra Primošten uz tradicionalno primoštensko kolo predvođeno Udrugom građana Općine Primošten-KRČ, te zakuska ispred Turističke zajednice koja je i glavni organizator  svjetovnog dijela proslave.

Od kako je pomorac Marko Prgin iz Loreta donio sliku crne Madone  Primoštenci pune 187 godine svetkuju svoju čudotvornu zaštinicu. Užežin blagdana održava se bakljada, puši se i dimi na svakom koraku. Nekad se pušila samo kadulje, a danas kadulja i duhan.  Taj dan dozvoljeno je pušenje i onim s mliječnim zubićima. Općina Primošten 2017.godine na vrhu brda Gaj postavila je i veliki kip Gospe od Loreta koji je visok preko 17 metara, obložen je mozaikom od zlata, srebra i bojanog stakla vidi iz svih dijelova Primoštena, a s vidikovca na brdu Gaj puca najljepša panoramska slika Primoštena.

27. travanj 2024 18:24