StoryEditorOCM
Županijasveti juraj

Općina Pirovac slavi svoj dan. Načelnik Gulam: ‘Vizura Pirovca mijenja se na bolje iz dana u dan‘

Piše PROMO
26. travnja 2024. - 17:58

Općina Pirovac slavi svoj dan, ujedno i blagdan nebeskog zaštitnika općine, svetog Jurja. Povod je to da razgovaramo s načelnikom Ivanom Gulamom, o radu Općine u proteklih godinu dana, ostvarenim projektima, planovima, ali i turističkoj sezoni koja polako kuca na vrata.

image

Ivan Gulam, načelnik Općine Pirovac
 

Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix

Za početak nam možete reći kako Općina planira obilježiti svoj dan i što mještani od ovogodišnje proslave mogu očekivati?

- Dan Općine Pirovac uvijek je vrijeme za „podvući crtu“ realiziranog, ali naravno i biti među svojim mještanima i dobro se zabaviti. Tako će biti i ove godine, a centralna zabava „Jurjeva“ će ponovno biti pod šatorom kao i proteklih godina. Želimo nastaviti tu dobru tradiciju i u vrijeme raznih kriza ljudima ponuditi taj „ispušni ventil“.

Osvrnimo se kratko i na prošlu godinu. Koje projekte realizirane na području Općine bi izdvojili kao najvažnije i što je njihova realizacija značila za mještane, ali i sve posjetitelje Pirovca?

- Izuzetno sam zadovoljan sa svim realiziranim projektima u protekloj godini. Vizura Pirovca se mijenja na bolje iz dana u dan i zahvalan sam svim svojim suradnicima koji doprinose svojim radom tom rezultatu.

Sve projekte koje radimo realiziramo za i zbog naših mještana i gostiju. Prepoznati smo diljem županije i države kao općina koja svoj rast temelji na povučenim bespovratnim sredstvima i rastućim privatnim investicijama kao i projektima realiziranim u suradnji sa partnerima na razini županije i države i to je jasan put i za dalje. Naravno, uvijek može bolje i ne zadovoljavamo se nikad onim što se trenutno realizira i gradi već uvijek vrlo ambiciozno pripremamo onaj sljedeći kapitalan projekt.

Posebno bih istaknuo ulaganja u uređenje cestovne infrastrukture, rekonstrukciju pirovačke magistrale koja je u potpunosti uređena, dograđeni su nogostupi, semaforizirano je glavno raskrižje i izgrađen novi rotor. Završena je rekonstrukcija kompletne županijske prometnice kroz Kašić s dogradnjom nogostupa, završena je i županijska prometnica u Ulici Put sv. Ante do našeg novog groblja također s izgradnjom nogostupa. Rekao bih da se tu dogodila jedna mala revolucija po pitanju sigurnosti i uređenosti naših glavnih cestovnih pravaca.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Općina u ovoj godini planira nekoliko projekata koji se odnose na uređenje obalnog pojasa. Uredila se obala u Vrilu, planira se i uređenje obale na početku Starina, ali i prostor plaže od „Gegalovog” mula prema „Maestralu”. Možete li nam otkriti detalje tih dvaju projekata?

- Uredili smo zahvaljujući dobroj suradnji obalu u Vrilu i predali je na upravljanje Lučkoj upravi ŠKŽ koja će time dobiti novih 120 komunalnih vezova. Sad nastavljamo s uređenjem plažnog dijela u predjelu Starina i već ove godine čekaju nas radovi na sanaciji dotrajalog „Gegalovog“ mula, uređenju nogostupa u Ulici P.D. Vrančića, uređenja zelenila i same obale. I to radimo zahvaljujući osiguranim bespovratnim sredstvima.

Projekt knjižnice i čitaonice u Pirovcu prijavljen je na EU fondove. Općina će napokon dobiti lijepi i prikladni prostor u kojima će se moći održati i kulturni događaji. Koliko se dugo na njemu radilo, koja je ukupna vrijednost investicije i kada se planira dovršenje projekta.

- Izuzetno važan projekt za nas na kojem smo radili godinu dana i kojim će sva kulturna događanja na području naše općine dobiti novi uređeni dom, a i u potpunosti će biti prilagođen i za invalide, ali i imati poseban kutak za najmlađe.

Projekt smo prijavili za bespovratna sredstva i vrijedi oko 850 tisuća eura od kojih 730 tisuća se nadamo dobiti bespovratno. Na projektu smo radili rekao bih u tišini jer je na objektu kojeg rekonstruiramo trebalo riješiti dugogodišnje naslijeđene sporove i imovinsko-pravne odnose, a što smo u konačnici i uspjeli zahvaljujući razumijevanju i kompromisu svih uključenih. Na tome im još jednom zahvaljujem jer smo interes Pirovca svi stavili na prvo mjesto.

Osim obalnog pojasa radi se i na rekonstrukciji prometnica, primjer je ona kroz Putičanje.

- Nakon prošle godine kad smo u potpunosti realizirali uređenje prometnice kroz Kašić u ovoj godini nas čeka rekonstrukcija prometnice kroz Putičanje vrijedna 280 tisuća eura. I tu imamo podršku ŽUC-a ŠKŽ, a projektom ćemo rekonstruirati prometnicu i urediti nogostup čime će ta glavna prometnica postati puno sigurnija za sve mještane, pa i goste tog kraja. Ugovor s tvrtkom Sarađen d.o.o. je potpisan i vjerujemo da će radovi uskoro krenuti.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Projekt koji predstavlja veliki iskorak ka razvoju poduzetništva na području Općine je poduzetnička zona Torine. Država je dodijelila oko 13 hektara zemljišta. Kakva su očekivanja od tog projekta i postoji li interes već sada od strane poduzetnika?

- Jedan od svakako većih iskoraka je darovanje 13,7 hektara državnog zemljišta vrijednog 15 milijuna eura za izgradnju naše poduzetničke zone. Izuzetno nas veseli što postoji interes poduzetnika sa područja naše općine, ali i šire za kupnju zemljišta i vrlo brzo ćemo kao općina stvoriti preduvjete da ona i krene sa radom. Planiram i ažurirati postojeći urbanistički plan i krenuti u uređenje infrastrukture. To će doista biti jedan novi motor razvoja naše općine i zapada županije.

I ove godine osiguran je novac za projekt "Zaželi". Koliko osoba će se zaposliti osoba kroz projekt?

- Uspjeli smo i ovaj put sa prijavom i potpisali smo ugovor na bespovratnih pola milijuna eura kojim ćemo zaposliti 10 žena koje će brinuti o 60 korisnika iduće 3 godine. Ponosan sam što i na ovakav način brinemo za naše starije kojima ova pomoć doista mnogo znači.

Vjerojatno financijski najvrjedniji projekt je aglomeracija Pirovac - Tisno – Jezera. U kojoj je fazi, koja je vrijednost projekta i koliki značaj realizacija ovog projekta predstavlja za Općinu.

- Projekt aglomeracije je svakako najznačajniji zahvat ove generacije. Vrijedan je čak 78 milijuna eura. Aglomeracija Pirovac-Tisno-Jezera najvažniji je i financijski najzahtjevniji infrastrukturni projekt koji je ispred nas. Kao općina zajedno s partnerima iz Općine Tisno kupili smo i preko 18 tisuća m2 za izgradnju pročistača, kao i druge potrebne privatne čestice, a upisane su i sve ulice u obuhvatu.

Ishođene su sve pravomoćne građevinske dozvole, pa ne sumnjam da ćemo uskoro biti u prilici da se konačno krene u natječaje za odabir izvođača radova. To je apsolutno projekt generacije za kojeg smo spremni. Projekt je prijavljen za europska sredstva na natječaju 14. ožujka ove godine s Vodovodom i odvodnjom d.o.o. Šibenik kao nositeljem. Hvala im na izuzetnoj pomoći i suradnji.

Udruge koje djeluju na području Općine i ove godine su dobile financijsku pomoć. Hoće li Općina i dalje nastaviti s potporama u radu Udruga?

- Naravno da podržavamo rad naših udruga. Sukladno mogućnostima uvijek i tražimo prostor da se podrška povećava iz godine u godinu. Udruge su nositelji civilnog razvoja naše zajednice i bile one kulturne ili sportske imat će našu puno podršku za svoj rad.

Turistička sezona je pred vratima. Kakva su očekivanja. S obzirom na sva ulaganja u protekloj i ovoj godini može li Pirovac ostvariti još bolje rezultate?

- Iz godine u godinu možemo osjetiti da sezona počinje sve ranije. Tome posebno doprinosi nova pirovačka marina koja u ovom dijelu godine već dovodi tisuće gostiju u naše mjesto. Fokusirani smo na iz godine u godinu radimo na što većoj kvaliteti, a ne samo golom brojanju noćenja iako se i ona iz godine u godinu povećavaju.

Kad se zbroji statistika e-Crew i e-Visitor sve smo bliži brojci od pola milijuna noćenja što je za Pirovac više nego dovoljno da bismo sezonu ocijenili uspješnom. Vjerujem da će i ova sezona pokazati sličnu statistiku.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix

Vatrogasni dom

- Kupili smo zemljište i ugovaramo izradu glavnog projekta što će vjerujem rezultirati da do kraja ljeta budemo u situaciji da je projekt u potpunosti spreman za apliciranje za samu izgradnju. Uskoro krećemo i u realizaciju izgradnje pristupnog puta za vatrogasni dom gdje odradili imovinsko-pravne odnose i nabavu za radove.

Sportski centar

- Sportski centar je trenutno u fazi rješavanja imovinsko pravnih odnosa. Svakako se nadamo i taj projekt ubrzati sa županijom jer imamo osigurana sredstva za glavni projekt čime bismo ga do kraja godine pripremili za apliciranje. Školska sportska dvorana ima relativno čistu situaciju. Nedavno smo otkupili potrebno zemljište kako bi se mogla ishoditi dozvola. Projekt je predan resornom ministarstvu na suglasnost. Nositelj bi tu trebala biti naša županija, a Općina Pirovac je tu partner koji je tu već dosad pomogao sa financiranjem projektne dokumentacije i kupnje zemljišta.

Nova tržnica

Tržnica je novi projekt na kojem radimo, imamo završeno idejno rješenje i krećemo prema dobivanju lokacijske dozvole i koncesije. Lučko centralno područje koje planiramo rekonstruirati i dograditi je trenutno u fazi predaje na građevinsku dozvolu, a naš „domaći rad“ je tu bio izmjena i dopuna prostorno-planske dokumentacije što smo i odradili prije mjesec dana. Tu naravno je nositelj projekta Lučka uprava ŠKŽ s kojom imamo sjajan partnerski odnos već godinama.

Nagrada za Mendulu

- Moram spomenuti da je naš Dječji vrtić Mendula nedavno dobio nagradu za arhitektonski najbolji dječji vrtić u Europi za što smo dobili BIG SEE award. Sve čestitke na tome velikom uspjehu i našim projektantima iz Arhitektonskog ureda 25,4 mm d.o.o.. Još više veseli da ove godine imamo najviše dosad upisane djece u vrtiću.

image

Igor Meić

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Svečana akademija povodom Dana općine Pirovac

Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image

Dario Zurovec

Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
26. travanj 2024 17:59