StoryEditorOCM
Županijabiser dalmacije

Predstavljen novi turističko-planinarski zemljovid Nacionalnog parka ‘Krka‘, nastao je u suradnji s HGSS-om

Piše Šibenski.hr
8. rujna 2022. - 19:29

Danas je u ispostavi Javne ustanove "Nacionalni park Krka“ u Drnišu javnosti predstavljen novi turističko-planinarski zemljovid Nacionalnog parka "Krka“, koji će istinskim zaljubljenicima u prirodu boravak u Parku učiniti ugodnijim i sigurnijim. 

- Izuzetno nam je drago što smo realizirali ovaj projekt s članovima HGSS-a, s kojima njegujemo kvalitetnu i kontinuiranu suradnju već dugi niz godina i s kojima nas veže Sporazum o zajedničkom interesu s ciljem zaštite životinja i imovine - istaknula je ravnateljica Javne ustanove "Nacionalni park Krka“ Nella Slavica.

Osim što donosi detaljan prikaz šireg područja NP "Krka“, na zemljovidu su ucrtane sve poučno-pješačke staze i vidikovci, te najduže biciklističke rute koje prolaze kroz ovaj biser Dalmacije.

- Staze u NP ‘Krka‘ su markirane, uređene i sigurne, a najviše nas se dojmilo što svaka ima svoju povijest. S kolegom Momirom Karabuvom proveli smo devedeset sati u obilasku terena i dodatnih četrdeset u obradi podataka. Izuzetno smo sretni i zahvalni što smo mogli uživati u otkrivanju ljepota Krke - istaknula je Antonija Mihaljević, dugogodišnja članica HGSS-a.

Zemljovid NP „Krka“ nastao je u sklopu programa "Kartografija HGSS-a“, o kojem je govorila Jasmina Benčić Martinjak, voditeljica Odjela za kartografiju HGSS-a:

- Izrada zemljovida dio je preventivnih aktivnosti koje pridonose povećanju sigurnosti kretanja i boljoj komunikaciji među dionicima koji sudjeluju u akcijama pretrage terena i spašavanja unesrećenih. Za bazu podataka, uz tiskane zemljovide važni su i oni digitalni jer se mogu ažurirati u realnom vremenu - ustvrdila je.

Hrvatska gorska služba spašavanja volonterska je udruga osnovana 1950. godine u cilju sprječavanja nesreća i organiziranja akcija traganja i spašavanja.

- Izravna smo podrška ekipama Zavoda za hitnu medicinu na područjima kojima ne mogu pristupiti“, kazao je Luka Dubravica, pročelnik HGSS – Stanice Šibenik, i nastavio:

- U Republici Hrvatskoj ustrojeno je dvadeset i pet stanica s ukupno tisuću članova koji volontiraju za opće dobro i djeluju u sklopu Civilne zaštite. Ponosni smo što možemo odgovoriti na sve potrebe hrvatskih i stranih državljana

Turističko-planinarski zemljovid Nacionalnog parka "Krka“ nastao je u suradnji Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Šibenik, Hrvatske turističke zajednice, turističkih zajednica Šibensko-kninske županije, grada Knina i grada Drniša i Javne ustanove "Nacionalni park Krka“. Novi turističko-planinarski zemljovid se može kupiti u suvenirnicama Nacionalnog parka "Krka“.

22. srpanj 2024 04:00