StoryEditorOCM
Županijapjesnik i fratar

‘Pišem i o Turčinu koji je prešao na našu vjeru i postao franjevac‘: na Visovcu smo posjetili fra Stojana Damjanovića, bivšeg misionara u Africi

Piše JOŠKO ČELAR
13. rujna 2021. - 20:09

U spokoju visovačkoga mira i kontemplacije, namjernik može oćutjeti zov prirode, sve ono što tamošnje raskošno okružje pruža za dobro samostana i njegovih stanovnika, redovnika i novaka.

Ondje se na poseban način doima i let usamljene čaplje nad jablanima, gak patke u vodi mirne Krke, cvrkut čvorka u grmlju. Sve je to dio dragocjenoga za život na tom hodočasničkom mjestu svetišta Gospe od Milosti.

Pošli smo s nakanom da dočaramo tu vedrinu i "nasmiješenost" duše jednoga pjesnika. Koji kroz svoje pjesme vidi i dobra ovoga svijeta.

Život s prirodom

– Fra Stojan Damjanović prije svega daruje čitatelju dar svoga duhovnoga, istinskog promišljanja kršćanske vjere – napisat će Joža Prudeus u svome osvrtu na Damjanovićevu zbirku "Križni put". Ali taj zaključak vrijedi i za njegovo svekoliko pjesničko stvaralaštvo.

– Fra Stojanovi stihovi izviru jednostavno iz njega, naviru iz srca. On za njih ima u sebi svoj urođeni mjerač, a riječi su poredane za pitko čitanje – dodat će kritičar.

Naš je susret bio prigoda da nam autor pročita i nadahnute stihove iz pjesme posvećene fra Žarku Maretiću, ranijem gvardijanu visovačkog samostana, još prije i provincijala Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja.

Dojmljiva je jednostavna muzikalnost i ritam sloga fra Stojanovih pjesama, poput niti iz njegova života.

– Sve je to u meni nerazdvojno jedno od drugoga – kaže fra Stojan, te dodaje:

– Od djetinjstva sam živio s prirodom i svako svoje zapažanje još sam u školskim klupama pretakao u stihove. Tako i danas najbolje nalazim izraze za sve doživljeno. To je dio moje osobnosti, dio poniranja u svijet koji je oko nas i kakvog ja doživljavam. Ljude, životinje, nebo, vode i litice rijeke Krke.

Dok vjetar njiše grmove divlje ruže, navodimo u ovoj priči o fra Stojanu stihove iz njegove pjesme "Moć osmijeha", koju on posebno voli.

A onda na red dođe autorova nova knjiga pjesama "Visovac, Gospina oaza mira", u kojoj pjesnički nadahnuto opisuje fragmente o visovačkim pastirima i likovima iz crkvenog i svjetovnog života u prošlosti i novijega doba.

– Na ovoj knjizi počeo sam raditi prije gotovo petnaest godina – zbori autor. Drago mi je da je napokon tiskana pod pokroviteljstvom Miljevačkog sabora, prostora Zagore kojoj pripada i Visovac. Obradio sam hrvatske velikane, fratre i druge koji su zaslužni za Visovac, našu crkvu, za kulturu i naš narod.

Posebno za naše mučenike, kao što je fra Stjepan Skopljanin koji je bio zamjenik biskupa u Bosni kad je od Turaka stradalo toliko fratara, sve do mučenika fra Repe Kalmića, kojega su nacisti u Drugom svjetskom ratu u vatri zapalili kad je nosio pričest jednom bolesniku. Tu je i fra Stjepan Zlatović, autor knjiga o hrvatskoj povijesti. Potom poznati književnik Tomo Babić, pa fra Petar Kristijan Babić s Miljevaca. Zanimljiv je Turčin koji je prešao na našu vjeru i postao fratar, fra Lovro Šitović, koji se ranije zvao Hasan. Studirao je u Rimu i napisao na latinskom hrvatsku gramatiku. Naposljetku i poznati fratar visovački Ivan Ušćebuk Dika. I danas jedan naš brod za putnike i hodočasnike nosi ime "Dika".

image
Fra Stojan s novom knjigom o Visovcu
Josip Čelar

Svačić, Utješinović...

Naravno, opširnije sam obradio i posljednjeg hrvatskoga kralja iz narodne dinastije Petra Svačića iz obližnjeg Kamička, kao i znamenitog Jurje Utješinovića iz starih hrvatskih gradova na Krki. Mučenički je poginuo u nastojanju da se oslobode kmetovi.

Na kraju svoje mjesto u zbirci ima i legendarni narodni junak Vuk Mandušić iz obližnjih Rupa kojega je u svoj ep "Gorski vijenac" "posudio" Petar Preradović Njegoš. Sablja mu se čuva na Visovcu.

Cijeli ovaj prikaz o pjesniku, fratru s Visovca fra Stojanu, ne može se odvojiti od njegova ranijeg misionarskog života u Africi, tijekom desetak godina provedenih u Kongu i ratovima razorenoj Ruandi, odakle je jedva izvukao živu glavu. Kao i od njegovih misija u dalekom Sijera Leoneu i boravka u Meksiku.

Sve je to bilo podlogom za Stojanovo viđenje svijeta i njegov životni optimizam kojim je obdaren.

25. travanj 2024 21:27