StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetplodna suradnja

Zajedničko izdanje Hrvatske i Švicarske pošte: od sutra u optjecaju nova poštanska marka s motivom Visovca

Piše Šibenski.hr
4. svibnja 2022. - 09:52

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ rado se pridružila, na poziv Hrvatske pošte, obilježavanju 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Švicarske. Tim će povodom 5. svibnja biti puštene u optjecaj prigodne poštanske marke nastale u suradnji sa Švicarskom poštom. Za motive na markama izabrani su jezero Visovac u Nacionalnom parku „Krka“ i alpsko ledenjačko jezero Cauma.

Otok Visovac spada među najveće prirodne i kulturne vrijednosti Republike Hrvatske. Smjestio se usred pitoma proširenja rijeke Krke između Skradinskog buka i Roškog slapa. Franjevački samostan i crkva na otoku čine jedinstvenu ambijentalnu cjelinu u prekrasnom krajobrazu Visovačkog jezera.

Idilično švicarsko jezero Cauma smješteno je nedaleko od gradića Flimsa, u regiji Graubünden. To alpsko ledenjačko jezero napaja se iz podzemnih izvora, a nalazi se na 997 metara nadmorske visine. S pitoresknim otočićem u sredini, poznato je kao „Lag la Cauma“, što na retoromanskom jeziku znači „jezero popodnevnog odmora“. Posjetiteljima nudi mir, opuštanje, šetnju ili aktivan odmor.

Osim što ih povezuje dugogodišnje trgovinsko partnerstvo, Hrvatska je za stanovnike Švicarske i popularna turistička destinacija. Ljepota obaju jezera, Visovačkog i Caume, kroz prekrasne pitoreskne kadrove prenesena je i na poštanske marke kao rezultat plodne suradnje dviju zemalja.

24. travanj 2024 16:32