StoryEditorOCM
ŽupanijaUlaz je besplatan

Otvoren je 59. Festival kazališnih amatera-ovaj i idući vikend neizostavno posjetite Kulturni centar Vodice i pogledajte najbolje predstave hrvatskih dramskih amatera!

18. svibnja 2019. - 00:24

Dva vikenda za redom, ovaj i naredni, Vodice će biti centar hrvatskog kazališnog amaterizma, na radost poklonika kazališne umjetnosti. Večeras je, naime, u vodičkom Kulturnom centru svečano otvoren 59. Festival kazališnih amatera (FKA), godišnja smotra najboljih amaterskih kazališta i družina na kojoj će u šest festivalskih dana biti odigrane čak 22 predstave. Pučko otvoreno učilište (POU) Vodice, kao suorganizator manifestacije koju organizira Hrvatski sabor kulture (HSK) tijekom dva uzastupna vikenda ponudit će "daske koje život znače" svog Kulturnog centra brojnim ljubiteljima kazališta koji dolaze iz čak 18 hrvatskih županija. Ove su godine selektori Festivala pregledali 167 prijavljenih predstava i odabrali ponajbolje. Predstave svih kazališnih poetika i izričaja pružit će svakom gledatelju novo i zanimljivo iskustvo, a Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Mira Muhoberac (dramaturginja i teatrologinja), Vjekoslav Janković (glumac) i Jasmin Novljaković (glumac i redatelj), će imati težak zadatak dodijeliti deset nagrada za više kategorija: najbolju predstavu, režiju, inovativnost, čuvanje kulturne baštine te glavne i sporedne muške i ženske uloge.

Vodice su, inače, šesti put za redom domaćini FKA a potporu mu, uz Ministarstvo kulture i POU, od samog početka daju i grad Vodice i vodička Turistička zajednica te Šibensko-kninska županija. Na otvorenju Festivala Dejan Buvač, predsjednik Upravnog odbora HSK,  podsjetio je na činjenicu da Festival zamalo šest desetljeća neumorno putuje Hrvatskom, šireći pozitivan duh kazališnog amaterizma, okupljajući brojne zaljubljenike u kazalište. Zahvalio je vodičkim domaćinima na gostoprimstvu i srdačnosti s kojom su prigrlili manifestaciju krovne organizacija hrvatskog kulturno-umjetničkog amaterizma koja okuplja preko tisuću udruga s više od 80 tisuća članova na području cijele Hrvatske.

Dobrodošlicu u Vodice Dejanu Buvaču, Draženu Jelaviću, tajniku HSK, Anni Karin i Giorgiu Bacchiegu, predstavnicima Amatea, međunarodne mreže krovnih amaterskih udruženja te dramskim amaterima poželjela je Anita Franin Pečarica, direktorica TZ grada Vodica, a Gordana Birin, ravnateljica PUO Vodice, proglasila je Festival otvorenim zahvalivši, u ime Nelke Tomić, gradonačelnice Vodica, predstavnicima Hrvatskog sabora kulture, što su upravo njihov grad izabrali za domaćina središnjeg nacionalnog događaja na području kazališnog amaterizma.

- Sretna sam i ponosna što s Hrvatskim saborom kulture sve ove godine imamo samo pozitivna iskustva. Hvala kulturnim amaterima, entuzijastima koji su naš Kulturni centar odabrali za mjesto gdje će odigrati svoje predstave i pružiti nam užitak narednih šest dana. Uživajte u trenutku i igri, a publika će uživati zajedno s vama-poručila je Birin.

Tijekom 6 festivalskih dana u Vodicama će biti odigrane čak 22 predstave u izvedbi kazališnih skupina iz Županje, Sv. Filipa i Jakova, Slunja, Hercegovca, Gata, Slavonskoga Broda, Donje Bebrine, Čakovca, Preloga, Zagreba, Viljeva, Peteranca, Koprivnice, Novog Marofa, Siska, Zeline, Rijeke, Huma na Sutli te domaćini iz Vodica, a večeras su Vodičani imali priliku pogledati predstavnike Češke besede iz Doljana.

Bogati  program sutra (subota) u 13.30 sati otvorit će KUD "Mudlin" iz Peteranca s izvrsnom predstavom "Soldat", nakon čega na scenu stupa skupina "Kaokaotis" Dramskog studija Ludens teatra iz Koprivnice s predstavom "Probudi se". U 17.45 slijedi predstava "Rita" Dramske družine Videki iz Novog Marofa, a sat vremena kasnije Kazališno-dramska udruga "Drski" iz Viljeva s predstavom "Happy end". Nikako ne propustite svjetlosni spektakl na otvorenom Satiričkog kazališta mladih iz Slavonskog Broda i njihovu izvedbu "Dekamerona" u 21 sat. U nedjelju su, pak,  na rasporedu Scena Sisak s predstavom "Macbethovi" i Glumačka družina Komedijaši s predstavom "Nekad brak, sada mrak", a ulaz na sve predstave je besplatan.

Drugi vikend 59. Festivala hrvatskih kazališnih amatera bit će također ispunjen uistinu kvalitetnim i zanimljivim dramskim ostvarenjima,  pa u Kulturni centar Vodice nastojte doći i za tjedan dana.  Recimo i to da će upravo Dramska amaterska družina Pučkog otvorenog učilišta Vodice svojom predstavom "Čekat ću te kod ružičastog kontejnera" otvoriti drugi dio Festivala, u petak 24. svibnja.

Bit će, dakle,  živahno  na vodičkim daskama, a organizator sve poziva da uživaju u dramskom ozračju i pogledaju što više predstava. Ulaz na sve predstave je slobodan.

04. svibanj 2024 19:24