StoryEditorOCM
ŽupanijaPrijave do 14. ožujka

Općina Pirovac objavila natječaj za predlaganje kandidata za javna priznanja

Piše Katarina Rudan
26. veljače 2022. - 14:04

Na službenim stranicama Općine Pirovac objavljen je javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja građanima i pravnim osobama za 2021. godinu. Prijedloge, navodi se, mogu podnijeti građani, udruge građana, trgovačka društva, ustanove, političke stranke i druge pravne osobe. Javna priznanja Općine Pirovac dodjeljuju se u četiri kategorije: Nagrada Općine Pirovac, Grb Općine Pirovac, Plaketa Općine Pirovac i proglašenje počasnim građaninom Općine Pirovac.

Nagrada Općine Pirovac kao najviši oblik priznanja dodjeljuje se građanima i pravnim osobama za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unapređenju gospodarstva, znanosti, obrazovanja, kulture, zdravstva, socijalne skrbi ili drugih djelatnosti posebno značajnih za općinu, kada se ocjeni da je osoba postigla neprocjenjive rezultate u nekoj od ovih oblasti. Iznimno, ukoliko se radi o naročito značajnom doprinosu, Nagrada Općine Pirovac se može dodijeliti osobi i kao Nagrada za životno djelo Općine Pirovac. Grb Općine Pirovac dodjeljuje se građanima općine Pirovac, Republike Hrvatske ili drugih zemalja za naročite zasluge u oblasti općeg razvoja demokracije i napretka čovječanstva. Plaketa Općine Pirovac dodjeljuje se građanima i pravnim osobama za određeni stupanj uspješnosti u razvoju društvenih odnosa i unapređenju gospodarstva, znanosti, obrazovanja, kulture, zdravstva, socijalne skrbi ili drugih djelatnosti značajnih za općinu.

Počasnim građaninom Općine Pirovac može se proglasiti građanin Republike Hrvatske ili druge države koji svojim znanstvenim ili političkim djelovanjem značajno doprinese napretku i ugledu Općine Pirovac, ostvarenju i razvoju demokracije u Republici Hrvatskoj ili svijetu, miru u svijetu i napretku čovječanstva. Počasnim građaninom ne može se proglasiti osoba koja ima prebivalište na području općine Pirovac. Ukoliko se počasnim građaninom predlaže strani državljanin, predlagatelj je dužan pribaviti mišljenje nadležnog državnog tijela za odnose s inozemstvom. Dobitnik jednog od priznanja ne može u istoj godini dobiti i neko drugo priznanje, a neko od priznanja može se dodijeliti jednoj osobi samo jedanput.

Prijedlog mora biti pisano obrazložen, a predlagatelj je dužan jasno odrediti vrstu javnog priznanja i područje javne djelatnosti.
Prijedlozi se dostavljaju na adresu: Općina Pirovac, Odbor za priznanja, Zagrebačka 23, 22 213 Pirovac, s naznakom „Za javna priznanja“, zaključno do dana 14. ožujka 2022. godine, bez obzira na način dostave. Nagrade laureatima bit će uručene na svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom obilježavanja Dana Općine Pirovac i blagdana sv. Jurja, koji se slavi 23. travnja.
 

26. travanj 2024 18:23