StoryEditorOCM
ŽupanijaPrisegnula Anita Živković

Novoj načelnici Rogoznice prošao proračun, njezin prethodnik i dalje uzima plaću od 14.000 kuna

Piše Vedrana Stočić
22. ožujka 2022. - 18:51

Sjednica Općinskog vijeća započela je prisegom nove rogozničke načelnice Anite Živković. Za nju je prva sjednica općinskog parlamenta prošla dobro jer su vijećnici jednoglasno prihvatili izvještaj o izvršenju proračuna za prošlu i proračun za ovu godinu.

Zbog ostavke bivšeg načelnika Marija Mladinića nakog nepunih šest mjeseci na kormilu općine,  imenovanja povjerenice Vlade RH, odluke o privremenom financiranju i izvanrednih izbora općina je bila gotovo blokirana. Izglasavanje proračuna  bilo je najbitnije, općina je  već mjesecima u svojevrsnoj blokadi i sve ozbiljnije investicije su stale.

Unatoč političkim turbulencijama i koroni  prošla godina  financijski je bila uspješna. Ukupni prihodi i primici ostvareni su u iznosu od 24,9 milijuna kuna, odnosno 7,8 posto u odnosu na plan i 31,6 posto više nego u prethodnoj 2020.godini. Prihodi od poreza iznosili su 14,2 milijuna  kuna, a najznačajni porezni prihod je i dalje onaj od  prometa nekretnina. Da se prodaju i kupuju zemljišta i kuća potvrđuje i 6,6  milijuna poreznih kuna u općinskoj blagajni.

Da se tržište nekretninama na rogozničkom području nakon manjeg zastoja brzinski oporavlja potvrđuje i 2 milijuna kuna više u odnosu na 2020. godinu. Ohrabruje i porast poreznih prihoda i prireza na dohodak od 1,5 milijuna kuna koji u konačnici iznosi tek koju kunu manje od 5 milijuna. Proračun je puno komunalni doprinos i naknade i to iznosu od 6,5 milijuna kuna što je 9,67 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Općina Rogoznica 31.12. 2021. godine raspolagala je viškom prihoda od 7 milijuna kuna.

Prihvaćen je proračun za ovu godinu u visini 36.625.565 kuna, ukupni planirani rashodi iznose 45 milijuna kuna, što je manjak od  9 milijuna kuna, međutim s viškom iz  prethodnih godina manjak će pokriti-rečeno je. Računa se i na 15 milijuna kuna iz općeg proračuna koje bi resorne ministartvo trebalo dati Općini Rogoznica  za izgradnju školske sportske dvorane.

Na sjednici su bila samo dva oporbena vijećnica, pa i nije bilo baš puno propitivanja. Ljubo Županović Lebo NL Naše misto komentirao izdatak za zaposlene u visini od 2,1 milijun kuna.  Pitao je je li bivši načelnik koji je dao ostavku još prima plaću iz općinskog proračuna. Načelnica Anita Živković potvrdila je tu informaciju i rekla da bivši načelnik iskoristio zakonsku mogućnost i aktivirao 5 plus pet, a što znači da će prvih pet mjeseci primati punu plaću od gotovo 14 tisuća kuna.

Pitao je za trošak od 300 tisuća kuna koje općina izdvaja za plaće djelatnika u rogozničkoj  Ispostavi Županijskog zavoda za prostorno planiranje.

- Nužno nam je potreban još jedan komunalni redar, a  proračunski novac trošimo na zaposlenike Županije. Imam informaciju  da je županijska kontrola utvrdila veliki broj zaostalih predmeta, bilo pritisaka na službenike Ispostave da se građevinske dozvole izdaju preko reda, a što je neprihvatljivo - rekao je Ljubo Županović Lebo koji je inače i županijski vijećnik.

- Zbog velikog broja bespravnih i nelegalno izgrađenih kuća otvaranje rogozničke ispostave bila  nužnost. Korist za proračun Općine Rogoznica bitno je veće od izdvojenog novca za plaće djelatnika.-rekla je predsjednica Općinskog vijeća i bivša  općinska načelnica Sandra Jakelić koja i potpisala taj ugovor s bivšim šibensko-kninskim županom Goranom Paukom.

Tekuća voda za južni dio općine i sela u zaleđu još je nedosanjani san stanovnika tog područja iako je regionalni cjevovod dovršen još prije dvije godine. Stoga je pitanje Ivane Lovrić Most, DP i NL Loza glasilo kada će početi izgradnja sekundarne mreže i priključaka i hoće li stanovnici do kojih nisu došle vodovodne cijevi  imati subvencionirani prijevoz vode čitavu godinu. Bez subvencija kubik vode za te ljude iznosi preko 50 kuna.

- Pojavila se informacija da je odluka o subvencioniranom prijevozu vode za čitavu godinu, a koju je donio bivši načelnik Marijo Mladinić, ukinuta - rekla je Ivana Lovrić.

- Odluka nije ukinuta, Općina je raspisala natječaj za koncesionara koji će vodu prevoziti čitavu godinu.-odgovorila je načelnica Živković.

Dobra je vijest da bi do konca godine većina stanovnika trebala biti spojena na tekuću vodu. Dio novaca za izgradnju sekundarne mreže u visini od 6 milijuna kuna osigurale su Hrvatske vode.  Tu je i posebni račun otvoren u šibenskom Vodovodu  na koji se deponira naknada koju Rogozničani solidarno plaćaju  već 17 godina. Iznos od 4 kune po potrošenom kubiku vode namijenjen je isključivo za razvoj vodoopskrbe i odvodnje na području Općine Rogoznica - rečeno je na Vijeću.

20. travanj 2024 11:58