StoryEditorOCM
Županijadobra vijest

U Rogoznici napokon počeli uvoditi red na pomorskom dobru, još jedna rajska uvala postala dostupna svima

Piše Vedrana Stočić
26. siječnja 2024. - 11:48

U prekrasnoj uvali Rina u naselju Kanca na, jugu Općine Rogoznica,ovih dana uređen je dio obale za što je iz Ministarstva mora povučeno 50 tisuća eura. Po obimu radova i količini utrošenog novca ne bi to bila neka velika vijest, ali zapravo jest: početak je to uvođenja reda na javnom pomorskom dobru! Općina Rogoznica na tom dijelu obale uklonila je desetke bespravno izgrađenih mula, ružnu sliku obale zamijenio je mali obalni zid, površina plaže nasuta je šljunkom i sada je taj dio uvale dostupn svima.

- Svi bespravno izgrađeni muli, platoi, takozvane privatne plaže bit će uklonjeni u svim naseljima na način kako je to predvidio zakonodavac-uvjerava nas rogoznička načelnica Anita Živković.

Nova Odluku o redu na pomorskom dobru koju su do konca prošle godine morali donijeti svi gradovi i općine na moru precizno propisuje način uređenja i korištenja javnog pomorskog dobra, održavanje čistoće, čuvanja površina i ono najbitnije dužni su štiti ustavnu odredbu prema kojoj javno pomorsko dobro u općoj uporabi mora biti dostupno svim ljudima pod jednakim uvjetima. Nema više: makni se to je moja privatna plaža, moj mul, moj gat.

Na sikama nalivenim betonom neće se više moći postavljati ležaljke i stolove, a šetnice uz more neće više biti dnevni boravci i trpezarije. Sve prekršaje nadzirat će pomorski redar koji ima ovlast pregledati i zatražiti sve dokumente, pa i osobne, uzimati izjave i dokaze, izdavati rješenja i izricati mjere za održavanje reda. Za niz prekršaja propisane su i kazne, najveća za pravne osobe iznosi 1320 eura, a za fizičke osobe 600 eura. Kaznena djela počinjena na javnom pomorskom dobru i dalje su u nadležnosti Ministarstva mora, odnosno naležnih lučkih kapetanija.

image

Ovako je obala u Zatoglavu izgledala prije uređenja

Strašni su primjeri uzurpacije pomorskog dobra na rogozničkom, ali i u drugim pomorskim općinama i gradovima. Zgražanje rogozničke javnosti prošle godine izazvao je jedan slovenski državljanin: na parceli od 1000 metara izgradio zid čitavom dužinom s obje strane sve do mora, suhozid je doslovno u moru. Uz donji zid uz more izgradio je puste drvene nastrešnice, barake, staze i platoe, postavio je ležaljke, stolove...

I sve to navodno na vlastitoj parceli koja seže sve do mora. Zbog suhozida u moru nema prolaza obalnom iako je zakon detaljno utvrdio granične dijelove kopna koji moraju ući u pomorsko dobro ako se neposredno iza morskog dijel nalazi nerazvrstana cesta, odnosno šetnica. Vanjski rub šetnice ujedno je i granica pomorskog dobra što je vezano za onih famoznih šest metara morske obale mjerene od crte srednjih viših visokih voda. Slovencu se do sada ništa nije dogodilo, a moralo bi jer u novom Zakonu o pomorskom dobru decidirano piše da je pomorsko dobro izvan pravnog prometa i na njemu se ne može steći pravo vlasništva niti druga stvarna prava po bilo kojoj osnovi.

U zakonu još piše: "Pomorsko dobro ne može biti predmet ugovora o zakupu niti ugovora o najmu, a ekološka šteta na pomorskom dobru je svaka šteta na okolišu i prirodi prouzročena onečišćenjem ili uništenjem obale i podmorja odnosno mora i biljnog i životinjskog svijeta u moru i na morskoj obali, te svako naruženje krajolika... Slovenac je sve to napravio!

Uvala Rina i plaža u Zatoglavu sigurno su dobar početak da javno pomorsko dobro postane dostupno svima i tu Općini Rogoznica i njenom pomorskom redaru treba snažna potpora lokalne zajednice. Nažalost ekološka i okolišna šteta koju napravljena nasipanjem i betoniranjem mora i podmorju nikada neće biti sanirana.

             

26. travanj 2024 10:32