StoryEditorOCM
ŽupanijaBRANKA JURIČEV MARTINČEV

Ne gasite ih, korisne su: Vodičanka spasila 'živote' malih turističkih zajednica

16. travnja 2019. - 13:29

Saborska zastupnica i bivša dugogodišnja vodička gradonačelnica Branka Juričev Martinčev posebno se ovih dana zauzela za "brušenje" konačnog prijedloga zakona o turističkim zajednicama. U okviru rasprave o paketu turističkih zakona, hrvatska Vlada prihvatila je tako prijedlog da se očuva djelovanje turističkih zajednica u malim dužobalnim mjestima, a zastupnica Juričev Marinčev predložila je i usvajanje odredbe kojom bi svim turističkim zajednicama s više od milijun ostvarenih komercijalnih noćenja, poput Šibenika i Vodica, bilo omogućeno ostvarenje prava na širok spektar samostalnog djelovanja.

- Posebno bih pohvalila spremnost Vlade da prihvati brojne sugestije iznesene u raspravi o paketu zakona u prvom čitanju kojima se uređuje sustav turističkih zajednica, promicanje hrvatskog turizma, te turistička pristojba i članarine u turističkim zajednicama. Zadovoljna sam, naravno, promjenom odredbe o očuvanju djelovanja rada turističkih zajednica mjesta. U slučaju Šibensko-kninske županije na taj način dana je podrška radu turističkih zajednica mjesta Jezera, Betina, Zlarin, Krapanj-Brodarica i Grebaštica. U Sabornici sam iznijela izvrsne podatke o poslovanju tih naših malih turističkih zajednica koji nepobitno ukazuju da su one, odnosno njihovi djelatnici koristan i vrijedan subjekt cjelokupne slike našega turizma - naglasila je Juričev Martinčev.

Operativni marketing

U ime Kluba HDZ-a, zastupnica je, inače, potpisala i amandman na članak konačnog prijedloga zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskoga turizma. Naime, u zakonu je predviđena odredba da one turističke zajednice na čijem se području ostvari više od dva milijuna noćenja u strukturi turističkih zajednica ostvaruju različita veća prava, između ostalog i pravo na samostalni operativni marketing.

- Iako je neosporno da veliki turistički centri poput Zagreba, Dubrovnika ili Rovinja zaslužuju poseban status, zatražila sam da se napravi distinkcija između komercijalnih i nekomercijalnih noćenja jer pojedine turističke zajednice koje broje više od dva milijuna noćenja imaju i do 80 posto ostvarenih noćenja u kategoriji nekomercijalnih. Time bi, primjerice, šibenska i vodička Turistička zajednica ili TZ Makarske ostale zakinute iako imaju daleko veći broj komercijalnih noćenja od takvih takozvanih vikend sredina. TZ grada Vodica je, recimo, ostvario gotovo milijun i pol noćenja te ne bi ulazio u ovu kategoriju već bi se mogao promovirati samo udružen - argumentira Juričev Martinčev razlog podnošenja amandmana te dodaje da je predložila da se uvjet broja noćenja snizi na milijun, ali i da se uvede razlikovanje komercijalnog noćenja.

Posve joj je jasno, veli, da je potreba za revidiranjem i racionaliziranjem postojećeg sustava turističkih zajednica rezultat težnji da on bude što učinkovitiji i usklađeniji sa Strategijom razvoja turizma do 2020. godine, koja je sastavljena prema modelu destinacijskog menadžmenta po uzoru na suvremene sustave u svijetu kao što su oni u Njemačkoj, Francuskoj ili Velikoj Britaniji.

Pristojba za kruzere

- Posebna pozornost posvećena je turistički nedovoljno razvijenim područjima. Uvedeni su, naime, novi financijski instrumenti koji će omogućiti transparentnije financiranje, kako regionalnih, tako i lokalnih turističkih zajednica na turistički nerazvijenim područjima. Također, oni koji djelatnost obavljaju na potpomognutim područjima od prve do četvrte razvojne skupine, članarinu plaćaju umanjenu za 20 posto. Zakonskim rješenjima, između ostalog, smanjeni su i troškovi poslovanja gospodarstvenika, i to zbog smanjenja administrativnog opterećenja i plaćanja članarine. U tu skupinu spadaju brojne djelatnosti, primjerice računovodstvene usluge, frizerski saloni i slično. Predložena je i drukčija raspodjela turističke pristojbe u nautici, kako bi više sredstava ostalo na lokalnoj i regionalnoj razini, gdje se i ostvaruje turistički promet. Preciznije, 65 posto ostaje lokalnoj turističkoj zajednici, 15 posto regionalnoj i 20 posto HTZ-u. Uvodi se i mogućnost da turističku pristojbu sada plaćaju morski i riječni kruzeri u međunarodnom prometu ako to odluče općinska, odnosno gradska vijeća - istaknula je zastupnica.

Bivša vodička gradonačelnica apelirala je iz saborskih klupa da se još jednom razmisli o odustajanju od odredbe da se imenovanje direktora Turističke zajednice ograniči na četiri godine jer, kako je obrazložila, mehanizmi za razrješenje u slučaju neadekvatnog obavljanja zadataka već postoje, a ovime se samo otežava provedba dugoročnijih projekata i strateškog planiranja. Svake godine, pojašnjava, ionako postoji zakonska mogućnost razrješenja direktora TZ-a ako ne ispunjava povjerene mu zadaće.

- Prošle, 2018. godine, u Hrvatskoj je boravilo 19,4 milijuna turista, što je 6,5 posto više nego što je to bilo u prethodnoj godini, a ostvareno je 106 milijuna noćenja, što je 4 posto više nego 2017. godine. Pred nama su novi izazovi, nove situacije na tržištu, i svi zajedno moramo dati svoj doprinos bilo preko ovih i sličnih zakonskih prijedloga, bilo preko osobnog angažmana, promoviranja naše zemlje sa svim ljepotama i prednostima kojima obiluje - rezimirala je Juričev Martinčev razloge zbog kojih se bori da turistički sektor bude što uređeniji.


NENAD MILIN, TZ JEZERA:
Besmislen prijedlog zakona
Jedan od najglasnijih, ako ne i najglasniji protivnik ukidanja turističkih zajednica u mjestima na području Šibensko-kninske županije bio je svojedobno, kada se to najavljivalo, Nenad Milin, direktor TZ-a Jezera. Danas je, kaže, zadovoljan što se stišala bura oko takvog prijedloga zakona o turističkim zajednicama koji je, po njegovim riječima, bio posve besmislen.
- TZ Jezera se, poput onih u većim sredinama, profilirao u renomiranom okruženju, financira se iz vlastitih prihoda, ostvaruje skoro 290 tisuća noćenja - računajući i nautička, ni na koji način nije vezan za državni proračun te, dapače, pridonosi razvoju turističke ponude i prepoznatljivosti destinacije. Sve te argumente iznio sam u dva navrata saborskoj zastupnici Branki Juričev Martinčev, koja se posebno založila oko tog pitanja. Na istu temu razgovarao sam i s premijerom Andrejom Plenkovićem prilikom svečanosti dodjele oznake Hrvatskog otočnog proizvoda, a potporu ostanku turističkih zajednica je iskazao i župan Goran Pauk. Drago mi je što je u saborskoj proceduri sve to uvaženo - zaključio je Milin.

03. svibanj 2024 07:40