StoryEditorOCM
ŽupanijaIgrači s klupe

Šibenčani, u Saboru nećete gledati zastupnike HDZ-a kojima ste dali najviše glasova: Malenica ostao ministar, Dujić ne napušta komotno mjesto

Piše Davorka Blažević
23. srpnja 2020. - 09:19

S konstituiranjem Hrvatskog sabora, mijenja se i parlamentarni mozaik kakav su birači složili svojim glasovima. Nikad birači u Saboru naposljetku ne dobiju sve ono što su izabrali. Dio izabranih zastupnika odlazi u vladu, neki ne žele konzumirati saborski mandat jer preferiraju dužnosti na lokalnoj razini, na koje su ranije izabrani, ili je posrijedi neki treći razlog radi kojega na scenu stupaju- zamjene! A da biste dobili priliku nekomu biti zamjena u Saboru, dovoljno je da ste bili kandidat na listi u istoj izbornoj jedinici s izabranim zastupnikom, i već vam se može posrećiti da četiri godine sjedite u državnom parlamentu, makar ste brojem glasova, pa i pozicijom na dnu liste, realno bili daleko od osvajanja mandata.

U slučaju HDZ-a, kao relativnog pobjednika izbora, koji će zajedno sa svojim koalicijskim partnerima obnašati vlast naredne četiri godine, zamjena će biti vjerojatno u svim izbornim jedinicama. Razumije se, i u IX, čiji je nositelj Ivan Malenica već dobio (prošireni) ministarski resor i u Vladi će biti zadužen za upravu i pravosuđe. Na njegovo mjesto u Saboru odlazi vodička zastupnica Branka Juričev Martinčev koja je na listi bila relativno nisko pozicionirana, kao deveta.

Ali, u Saboru ni u ovom sazivu neće sjediti, baš kao ni u prošlom, Nediljko Dujić, šef ŽO HDZ-a u Šibensko-kninskoj županiji, inače savjetnik u Hrvatskim šumama, koji je kao šesti na listi izabran za zastupnika. Dujić, kako se čini, redovito na listu dospijeva po defaultu, kao čelnik županijske organizacije, no, bez ambicija da svoj mandat i konzumira. Pa će, umjesto Dujića, u Hrvatski sabor drniški gradonačelnik Josip Begonja, i to s predzadnjeg, trinaestog mjesta na listi u IX izbornoj jedinici.
Branka Juričev Martinčev sasvim iskreno priznaje da je takav epilog očekivala, jer je dogovoreno prije izbora da će ona biti prva zamjena iz Šibensko-kninske županije, bilo da mijenja ministra Malenicu ili svoga županijskog stranačkog šefa Dujića.

- Iskreno, bilo je tu raznih kombinacija, od toga da ću biti nositeljica liste, pa da ću biti peta ili šesta na listi, a na kraju sam bila deveta. No, prema dogovoru znala sam da ću dobiti priliku ponovo biti u Saboru, ali kao zamjena, a to znači da mandat ne pripada meni, nego izabranom zastupniku, pa dakle, postoji mogućnost da odradim pune četiri godine, ali i da u parlamentu budem kratkotrajno. Svega sam toga svjesna i odlučila sam tu poziciju prihvatiti, a nakon toga zaključiti svoju političku karijeru, ispričala nam je Branka Juričev Martinčev.

Branka očekivano

No, čini se da je ipak očekivala kako će mijenjati Dujića, s obzirom da je on od početka naglašavao da neće konzumirati svoj mandat.
- Ispalo je da mijenjam Ivana Malenicu koji u novoj Vladi preuzima Ministarstvo uprave i pravosuđa, i to mi je svakako čast, a posebno sam počašćena što ću ponovo biti potpredsjednica HDZ-ovog kluba zastupnika, čemu se ovog puta, zbilja nisam nadala, dodaje Branka, koja u Saboru već ima vrlo solidno iskustvo s dva odrađena mandata.

- Nastojat ću opravdati povjerenje građana, ne samo Vodica, nego cijele naše županije, jer koliko sam dobila glasova Vodičana toliko sam ih dobila i u ostatku županije. Prema tome, stavljam se na raspolaganje svim građanima ŠKŽ, kao i kolegama načelnicima i gradonačelnicima s našeg područja, i spremna sam im pomoći koliko god mogu s pozicije zastupnice, obećava Branka. Naravno, naglašavajući kako će joj njezine Vodice i problemi grada, napose s kanalizacijom, uvijek biti na umu.

Sram me je, kaže, uopće više i spomenuti tu nesretnu kanalizaciju, radi koje sam tražila i razgovor s premijerom Plenkovićem, do kojeg sam uspjela doći pred koronu, i čvrsto mi je obećao svaku pomoć u rješavanju tog problema.

Drniški gradonačelnik Josip Begonja, za razliku od kolegice Juričev Martinčev, nije očekivao da će biti zastupnik. Bio je na dnu liste, i vijest da ide u Sabor zatekla ga je u ponedjeljak navečer potpuno nespremnog.

- Zvali su me iz stranke da mi kažu da idem u Sabor kao zamjena i da u utorak u 18 sati moram biti na klubu zastupnika HDZ-a.. U prvi mah sam mislio da se netko šali sa mnom, apsolutno nisam to očekivao. Za Branku se znalo od početka, da će biti zamjena za ministra Malenicu, ali ja nisam računao na zamjenu za Nediljka Dujića.

Realan čovjek

Uostalom, kaže, i u prošlom sazivu je Dujić na izborima dobio saborski mandat, ali ga je prepustio kolegi iz Splitsko-dalmatinske županije...

- Ja sam realan čovjek i znam da sam samo zamjena, a ako Nediljko Dujić ne ostvari svoje ciljeve, tko zna što će biti i hoće li on ipak odlučiti aktivirati zastupnički mandat, kaže poprilično suzdržano drniški gradonačelnik. Do svibnja iduće godine, kada su redovni lokalni izbori,ostaje na dužnosti gradonačelnika Drniša, to je njegov prioritet, i nastojat će da se sve važnije sjednice u gradu, kao što su zasijedanje kolegija, Gradskog vijeća itd., održavaju ponedjeljkom, jer saborske sjednice u pravilu počinju utorkom.

- Ako je nešto hitno, radit ćemo i subotom, ili će moje obveze preuzeti moj zamjenik, a koristit ćemo i e-mail-komunikaciju, Skype itd, kao i u vrijeme koronakrize. Drniš je mali grad, bez kapitalnih ulaganja, i neće tu biti problema, osim ne daj Bože kakve katastrofe, e tada bi morao biti dolje. Uostalom, ja sebe ionako primarno vidim u lokalnoj politici, a ne nacionalnoj, skromno će Begonja.

I dalje će primati gradonačelničku plaću, a u Saboru će biti zastupnik- volonter s naknadom. Ne zna hoće li se ponovo kandidirati za gradonačelnika, daleko je još svibanj 2021., i "možda da me o tome pitate", kaže, "na kraju ove godine..".Mijenjaju se zakoni, nije sigurno hoće li više biti zamjenika gradonačelnika, što je to funkcionalna integracija o kojoj se govori, i puno je tu još nepoznanica, napominje Begonja.

- Ne znam kakvi su Dujićevi planovi, trenutno je savjetnik u Hrvatskim šumama, a kakve su mu ambicije, tko zna. I što će biti ako ih ne ostvari pa odluči ipak odraditi svoj mandat u Saboru. Ja se ne mogu dovesti u situaciju da ostanem na ulici, zato ostajem gradonačelnik do kraja mandata, a što će dalje biti, vidjet ćemo, oprezno će prvi čovjek Drniša, nenadano promaknut u zastupnika.

Cilj mu je, kako ističe, kad je već dobio priliku, angažirati se u kreiranju zakonskih rješenja i pravnih okvira koji će Dalmatinsku Zagoru izvući iz zaostajanja i financijski i demografski i razvojno kako bi život na tim prostorima bio puno kvalitetniji i privlačniji nego danas.

- To je moj plan na ovoj mikrorazini, a na makrorazini, jasno mi je da se od mene kao zastupnika očekuje da provodim stranačku politiku.

Begonja smatra da je status zastupnika vrh njegove političke karijere, jer bio je član Gradskog poglavarstva, predsjednik Gradskog vijeća, dva mandata gradonačelnik Drniša i sretan je da je ovaj grad, kako veli, nakon 20 godina ponovo dobio svoga zastupnika. Zadnji izabrani drniški zastupnik je bio Ante Dželalija, a trećinu mandata je odradio i Josip Odak, kao zamjena nakon pogibije Ive Baice. I sada je, reći će, izgleda došao red na njega...

Drniški projekti

Pretpostavlja da će biti član odbora za financije, s obzirom na njegovo obrazovanje i radno iskustvo, i spreman je, kao i Branka, biti na dispoziciji kolegama načelnicima i gradonačelnicima, makar da im pomogne lakše otvoriti neka vrata u vladi. S druge strane, nada se da će mu zastupnički status pomoći i da se poguraju ključni drniški projekti, da dobiju vjetar u leđa, posebno drniška obilaznica, Dom za stare i nemoćne, koji je Drnišu prijeko potreban s obzirom da je u gradu 1800 starijih od 70 godina, ili da se potakne rješavanje terena za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji u suradnji s ministarstvom državne imovine. Drniš će mu ostati u fokusu, bez obzira na Sabor.

- Znate, kad ste zamjenski zastupnik morate znati da mandat ne pripada vama, nego izabranom zastupniku i da o njegovim ambicijama i planovima ovisi vaš staž u Saboru. Nikad ne znate koliko će dugo to trajati, nimalo euforično govori novi drniški zastupnik Josip Begonja.

Mnogi se već dugo pitaju zašto Nediljko Dujić pristaje biti na listi za Sabor, a redovito odbija konzumirati osvojeni mandat. Neki njegovi kolege smatraju da je pozicija na listi pitanje prestiža i moći lokalnog čelnika, kojom se čuva autoritet šefa u stranci. S druge strane, kažu, u Hrvatskim šumama kao savjetnik kojem je na raspolaganju službeno vozilo i mobitel., dnevnice za odlazak na teren, primanja koja ne zaostaju za zastupničkom, i što je najvažnije- sloboda, nemjerljivo je u boljem položaju negoli kao sabornik koji satima mora sjediti na jednom mjestu, slušati često nepodnošljive rasprave, izbivati od kuće i živjeti u puno neslobodnijem režimu negoli sada.

Sam Dujić za lokalni portal Šibenik.IN na sve to kaže:
- Mislim da u Zagrebu ima dovoljno kvalitetnih ljudi koji mogu uspješno raditi na nacionalnoj politici. Mislim da sam potrebniji u Šibeniku i našoj županiji. Sve smo to ranije dogovarali u stranci, tako da se ne radi ni o nekom velikom iznenađenju. Uostalom, i prije četiri godine to se pokazalo dobrom idejom, puno je toga u županiji napravljeno, kaže Nediljko Dujić, koji je u prošlom sazivu Sabora mandat prepustio Ivanu Šipiću iz Sinja.

Ali, zašto Dujić redovito hoće biti na listi za Sabor, iako je odlučio mandat ne konzumirati? Zar zbilja misli da njegovo ime na listi donosi više glasova HDZ-u? Samo ilustracije radi, od četiri šibenska kandidata na listi, ostvario je tek treći rezultat po broju osvojenih glaova. Ivan Malenica je dobio 12.799, Branka Juričev Martinčev 1.869, Nediljko Dujić svega 1.745, i od njega je manje dobio tek drniški gradonačelnik Josip Begonja s 1.104 glasa. Ali, Dujić je, za razliku od Begonje, ipak predsjednik županijske organizacije HDZ-a…

24. travanj 2024 15:19