StoryEditorOCM
Županijapotpisani ugovori

Naša županija na pragu rješavanja gorućeg pitanja: ‘Ovo je veliki dan, na ovome smo radili tri godine‘

Piše K. G.
16. srpnja 2024. - 16:02

Šibensko-kninska županija na dobrom je putu da riješi jedan od gorućih problema, koji prvenstveno tišti njezine ruralne krajeve. Naime, radi se o javnom autbusnom prijevozu koji je godinama u županiji na niskim granama

U tom kontekstu, župan  Marko Jelić potpisao je danas s predstavnicima Zajednice ponuditelja, Vincek d.o.o. i Slavonija Bus d.o.o., Okvirni sporazum i I. godišnji ugovor za javni linijski prijevoz putnika na području Šibensko-kninske županije.

Uz župana Jelića i direktore prijevozničkih poduzeća, potpisivanju su prisustvovale zamjenica župana Iris Ukić Kotarac i službenica ovlaštena za privremeno obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj - Martina Rak.

Potpisivanju ovih dvaju dokumenata prethodilo je svečano potpisivanje Ugovora o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika između župana Jelića i ministra mora, prometa i infrastrukture, Olega Butkovića: 

- Ovo je veliki dan za našu Županiju, jer smo prvi koji na ovakav način potpisuju ugovor o javno linijskom prijevozu kao javnoj usluzi. Na ovome smo radili gotovo tri godine, u čemu se posebno angažirao moj zamjenik, Ognjen Vukmirović i potrudio da sve potrebne predradnje budu na vrijeme odrađene. Kroz javno linijski prijevoz bolje ćemo povezivati sve gradove i općine sa županijskim središtem - Šibenikom, a posebnu smo pažnju posvetili tome da se linije ne nadopunjuju te da budu što operativnije i od koristi svim građanima - kazao je župan i posebno naglasio da se Okvirni sporazum za javni linijski prijevoz putnika potpisuje na razdoblje od sedam godina i u ukupnoj vrijednosti od 31.752.134,75 eura, od čega Županija pokriva 25 posto odnosno 7.938.033,75 eura, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture 75 posto odnosno 23.814.101,25 eura. 

Direktor Slavonija Busa d.o.o., Franjo Matijašević, zahvalio se Šibensko-kninskoj županiji i županu na ukazanom povjerenju, dok je direktor poduzeća za prijevoz putnika Vincek d.o.o., Krešimir Čumbrek kazao da je sve odrađeno prema pravilima struke i uvjetima natječajne dokumentacije, te da su prijevoznici spremni za uspješnu realizaciju svega što je ugovoreno.

Podsjetimo, Vlada RH donijela je 2021. Uredbu o postupku sklapanja ugovora o javnoj usluzi te Odluku o iznosima sufinanciranja, mjerilima i kriterijima za sufinanciranje javne usluge u cestovnom prijevozu putnika, kojima se utvrđuje maksimalan pripadajući iznos sredstava iz državnog proračuna za sufinanciranje predmetne javne usluge po županijama, a uvjet za njihovo korištenje je sklopljeni ugovor o javnoj usluzi u cestovnom prijevozu putnika između jedinice područne (regionalne) samouprave i prijevoznika.  

Šibensko-kninska županija je, na temelju analize postojeće i potencijalne potražnje te uzimajući u obzir minimalne standarde dostupnosti javno linijskog prijevoza putnika, izradila mrežu linija javnog prijevoza putnika na području Šibensko-kninske županije kao podlogu za sklapanje ugovora o javnoj usluzi u cestovnom prijevozu putnika:

- Nismo samo prepisali postojeće vozne redove i linije, već smo vrlo sustavno i ozbiljno pristupili izradi mreže linija te, uz pomoć studije Prometnog fakulteta i vodeći isključivo brigu o potrebama lokalnog stanovništva, ponudili jedno posve novo i kvalitetno rješenje. Dva puta smo se savjetovali s jedinicama lokalne samouprave, a i građani su se o svemu mogli izjasniti u javnoj raspravi – kazao je župan i dodao da je jedan od ciljeva provođenja ovakvog modela javne usluge bolje povezivanje lokaliteta unutar županije, ali i što bolja suradnja sa susjednim županijama.

Sredstva za provedbu ovog Ugovora osigurana su u Proračunu Šibensko-kninske županije za 2024. godinu i projekcijama Proračuna za 2025. i 2026. godinu. 

 

 

08. rujan 2024 02:48