StoryEditorOCM
Županijasvaka čast!

Nakon potresa su ostali bez doma, a onda su se javili otočani: Murterani privode kraju radove na novoj kući za obitelj Knezić iz Petrinje

Piše Katarina Rudan
4. veljače 2022. - 16:04

Odmah nakon katastrofalnog potresa koji je 29. prosinca 2020.godine razorio Sisačko-moslavačku županiju, tadašnji i sadašnji načelnik općine Murter-Kornati Toni Turčinov, predložio je kolegama iz Tisnog, Pirovca i Tribunja da svaka općina obnovi po jednu obiteljsku kuću stradalim obiteljima, što su oni i prihvatili te pozvali i ostale načelnike i gradonačelnike u Hrvatskoj da im se u ovoj humanoj akciji pridruže. Općina Murter-Kornati vrlo brzo je odredila komu će novu kuću sagraditi.

Radi se o obitelji Knezić s četvero malodobne djece iz centra Petrinje čija je obiteljska kuća proglašena neupotrebljivom. Poznaju ih od ranije, jer Knezići u Murteru imaju rodbinu kod koje su se nakon razornog potresa privremeno smjestili. Danas su u Petrinji, u mobilnoj kućici i jedva čekaju dan kad će useliti u svoju obiteljsku kuću.

- Radovi na novoj kući privode se kraju. Građevinski radovi su završeni, postavljeni su struja, voda, cijevi za centralno, prozori i vrata. Čeka se malo ljepše vrijeme kako bi se moglo krenuti u radove na vanjskoj fasadi, postavljanju estrih žbuke i pločica. Do sada smo u gradnju kuće uložili oko 600.000 kuna, od toga je oko 350.000 kuna koje su na posebni račun uplatili naši sugrađani i drugi ljudi dobre volje, a oko 200.000 kuna donirano je kroz materijal. Iz općinskog proračuna do sada smo izdvojili oko 200.000 kuna – rekao nam je načelnik općine Murter-Kornati Toni Turčinov.

image
Kuća u Petrinji koju za obitelj Knezić grade Murterani
Facebook

Prema njegovim riječima nedostaje još oko 200.000 kuna da bi obitelj Knezić mogla useliti u svoj novoizgrađeni dom po sistemu „ključ u ruke“. U konačnici, izgradnja obiteljske kuće u gabaritima stare koja je stradala u potresu, koštati će oko 900.000 kuna, 500.000 donacija u novcu i materijalu te 400.000 iz općinskog proračuna. Uz to, želja je Murterana opremiti Knezićima kuhinju te ostale prostorije, tako da iz kontejnera u kojem sada žive usele u topao, namješten i ugodan dom.

- Vjerujem da ćemo za to pronaći donatore i na tomu radimo te planiramo provesti još neke akcije. Svakako, nadamo se da će do Uskrsa sve biti gotovo, premda obitelj Knezić ima strpljenja i rekli su nam da im se ne žuri i voljeli bi da se sve napravi po pravilima struke, a to je i naš cilj – zaključio je Turčinov.

image
Toni Turčinov, načelnik općine Murter-Kornati
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
30. travanj 2024 12:39