stdClass Object ( [id] => 1374759 [title] => Planirate gradnju kuće? Ovo su koraci koji vas čekaju prije početka samih radova i troškovi na koje morate računati [alias] => planirate-gradnju-kuce-ovo-su-koraci-koji-vas-cekaju-prije-pocetka-samih-radova-i-troskovi-na-koje-morate-racunati [catid] => 298 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prosječna plaća u Hrvatskoj koncem prošle godine iznosila je 1148 eura. Oni koji su tek startali u svijet zaposlenih možda će se poveseliti ovom iznosu, ali samo na neko vrijeme, dok su pod roditeljskim krovom i dok ne zadovolje neke mladenačke želje za putovanjima, kulturom, izlascima, odijevanjem...

No, onda počinje sljedeća faza kad mladom čovjeku rastu želje sve do one najvažnije – za svojim krovom nad glavom. I bez obzira na to je li riječ o samcu ili mladoj obitelji, ta je težnja prirodna i nužna, no kako doći do svojih vlastitih kvadrata? Cijene stanova trenutno su dosegle maksimum, svi razmišljaju o kreditima, ali pitanje je može li osoba, ili dvije u mladoj bračnoj zajednici, uopće dobiti kredit.

I u tom ludilu od stanja na tržištu nekretnina, mnogi mladi razmatraju mogućnosti kupnje zemljišta negdje izvan grada, na nekom selu, ma koliko bilo udaljena od grada u kojem su odrasli, a možda čak imaju i naslijeđenu zemlju pa razmišljaju o gradnji kuće. To bi svakako trebala biti jeftinija verzija kako doći do vlastitog krova nad glavom, ali ništa nije tako lako.

Od razmišljanja do realizacije put je dug i naporan, potraje i dvije, tri godine, a svaki korak košta, nekad oko papirologije treba više živaca i vremena, nego novca. Ali dođe trenutak kad se zbrajaju ozbiljni troškovi. No, što je sve potrebno za početak priče na putu do svoje nekretnine.

---

image

Od razmišljanja do realizacije put je dug i naporan, potraje i dvije, tri godine, a svaki korak košta

Shutterstock
---

1. Lokacijska informacija

Ako ste u potrazi za zemljištem ili ga već imate, prvo je važno dobiti lokacijsku informaciju od nadležnih gradskih, općinskih ili županijskih ureda – Upravni odjel za urbanizam i izgradnju na gradskoj razini ili na županijskoj Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje.

Tu se moraju provjeriti urbanistički uvjeti koji vrijede za izabranu česticu te spada li u građevinsku ili zaštićenu zonu. To se može provjeriti po broju čestice u općinskom prostornom planu ili u katastru putem interneta.

U lokacijskoj informaciji se vidi i kolika je minimalna površina čestice za gradnju kuće, kolika je dozvoljena izgrađenost, koliko katova kuća može imati, koliko kuća mora biti udaljena od susjeda...

No, što ako je parcela upisana kao poljoprivredno zemljište? Gradnja na zemljištu namijenjenom uzgoju poljoprivrednih kultura nije moguća bez posebnih dozvola. Nije ni popularno uništavati oranice, ali i na to se ide.

Zemljištu se može promijeniti namjena u nepoljoprivredne svrhe na temelju dokumenata prostornog uređenja koje donose jedinice lokalne samouprave. Tome slijedi potvrda Ministarstva poljoprivrede. Sljedeći korak je podnesak prijedloga izmjena zemljišta jedinici lokalne samouprave. Prenamjena se plaća, a iznos ovisi o veličini i vrijednosti zemljišta.

Prije svega je važno provjeriti je li zemljište upisano u zemljišnu knjigu, javni dokument u kojem se vidi kako su uređena vlasnička prava, jesu li za zemljište izdana prava zakupa, opterećenja ili hipoteke.

---

image

Prije svega je važno provjeriti je li zemljište upisano u zemljišnu knjigu

Cropix
---

2. Služnost prolaza

Parcele nisu uvijek lako dostupne, niti su uvijek uz kakvu prometnicu ili cestu, pa oni koji kupuju zemlju moraju provjeriti ima li to zemljište uređenu služnost prolaza. Bez toga nema ni gradnje jer se pravno ne može ni pristupiti svojem zemljištu. I taj podatak se može provjeriti u zemljišnoj knjizi.

Ukoliko parcela nema služni put, pravo prolaza do parcele treba dogovoriti s vlasnicima zemlje preko koje će put prolaziti. Kad se to definira, služnost puta se upisuje u zemljišnu knjigu.

U slučaju da zemljište nema pravo na služnost prolaza s vlasnicima preko kojeg će prolaziti služni put morate se formalno dogovoriti. Definiranjem toga možete služnost puta upisati u zemljišnu knjigu.

Neki gradovi ne dozvoljavaju formiranje građevinske čestice korištenjem služnosti puta, pa to svakako treba prethodno provjeriti u nadležnom gradskom odjelu.

3. Blizina komunalne infrastrukture

Prije gradnje kuće važno je znati i kolika je dostupnost komunalne infrastrukture, jer će se trebati priključiti na vodu, odvodnju, struju. Jasno je da blizina postojeće komunalne infrastrukture utječe i na cijenu dovoda priključaka, što je bliže troškovi će biti manji. Ukoliko je parcela daleko od urbane sredine, obično je riječ o sustavu odvodnje, onda treba misliti i na postavljanje sabirne jame.

---

image

Prije gradnje kuće važno je znati postoji li služnost prolaza i kolika je dostupnost komunalne infrastrukture

Zvonimir Barišin/Cropix
---

4. Komunalni doprinosi

Budući vlasnik kuće mora platiti dio troškova koje je jedinica lokalne samouprave uložila u infrastrukturu. Oni koji kupuju zemljište već kod pregovaranja s prodavateljem mogu saznati je li doprinos plaćen, ako nije, visinu iznosa će saznati u jedinici lokalne vlasti. Cijena doprinosa ovisi o veličini i lokaciji zemljišta, a komunalni i vodni doprinos se plaća prema volumenu buduće kuće.

Visinu komunalnog doprinosa određuju lokalne uprave, no to se može lako izračunati na temelju pravilnika lokalne jedinice samouprave.

5. Čisti papiri

Prije svake kupnje zemljišta najvažnije je da su čisti papiri, što je vidljivo u katastru i gruntovnici. No, za to se može angažirati i geodet pa se poslije lako označe međe, što je važno radi jasnih odnosa s vlasnicima okolnih zemljišta.

6. Projektant

Nakon angažmana geodeta, slijedi projektant budućeg objekta. Valja voditi računa da je riječ o ovlaštenim osobama za poslove projektiranja, što znači da je upisan u Hrvatsku komoru arhitekata ili Hrvatsku komoru inženjera u graditeljstvu. Projektant će znati voditi računa o bitnim zahtjevima za buduću kuću, da objekt bude u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju te Zakonom o gradnji.

7. Idejno rješenje

Ovo je prvi korak u procesu projektiranja i temelj za izradu konačnog projekta. U idejnom rješenju buduće kuće daju se osnovna tehnička rješenja, određuje se smještaj objekta na parceli. U idejnom projektu su nacrti, izvadak iz katastarskog plana, geodetski elaborat, tehnički opis...

---

image

Idejno rješenje je prvi korak u procesu projektiranja i temelj za izradu konačnog projekta

Shutterstock
---

8.​ Posebni uvjeti gradnje

Posebni uvjeti gradnje dio su rubnih uvjeta za oblikovanje nove kuće, a utvrđuju se u fazi izrade idejnog projekta i potrebni su kasnije kod zahtjeva za izdavanje lokacijske dozvole.

Postoje za građevine ukoliko su one planirane na kulturnom dobru, na području zaštićenih kulturno-povijesnih cjelina, na javnoj zelenoj površini, za područje pretežito nestabilno prema Prostornom planu, prostoru zaštićenom po Zakonu o zaštiti prirode, šumskom zemljištu, vodozaštitnom području, zemljištu udaljenosti 50 m od šume. Posebni uvjeti postoje kada je potrebna suglasnost radi priključenja na elektroenergetsku mrežu.

9. Glavni projekt i troškovnik

Sada je već riječ o detaljnoj razradi idejnog rješenja. To je zapravo skup projekata koji čine cjelinu na temelju koje se dobiva građevinska dozvola. Glavni projekt čine: arhitektonski projekt, građevinski projekt, projekt vodovoda i odvodnje, elektrotehnički projekt i po potrebi strojarski projekt. Svi su izrađeni prema tehničkim uvjetima iz lokacijske dozvole, zakonima i normama koji se odnose za područje na kojem se planira gradnja.

---

image

Glavni projekt čine: arhitektonski projekt, građevinski projekt, projekt vodovoda i odvodnje, elektrotehnički projekt i po potrebi strojarski projekt

Shutterstock
---

10. Troškovnik

Ovaj dokument izrađuju projektanti na temelju utvrđenih radova u glavnom projektu. Tu su prikazani svi radovi koji se moraju izvesti do završetka objekta, a cijena svih radova daje ukupnu vrijednost kuće.

11. Potvrda glavnog projekta

Prije pokretanja zahtjeva za postupak dobivanja građevinske dozvole izdaje se potvrda glavnog projekta.

Tu su podaci o podnositelju, objektu, a projektant zahtjevu prilaže glavni projekt i tada se plaća upravna pristojba.

12. Građevinska dozvola

Nema gradnje bez građevinske dozvole. Na temelju svih prethodnih radnji, izdaju ih gradovi, ili gradovi gdje su sjedišta županija, ili županijski uredi za općine i gradove na području županije.

Građevinska dozvola ima vijek trajanja i prestaje vrijediti ukoliko se gradilište ne prijavi u roku tri godine od pravomoćnosti dozvole.

13. Gradnja objekta

Gradilište se mora prijaviti, označiti i ograditi. Tada započinju zemljani radovi, pa dalje konstrukcija itd., do konačnog završetka građevinskih radova.

---

image

Gradilište se prije početka gradnje mora prijaviti, označiti i ograditi

/Shutterstock
---

---

Troškovi i vrijeme pripreme

Mnogi koji su procijenili da je jeftinije graditi kuću, primjerice od 100 kvadrata, negdje izvan urbanog središta, prošli su znatno jeftinije nego da su kupili stan.

Prema procjenama i trenutnim cijenama potrebnih materijala u gradnji od temelja do zatvora i krova, metar četvorni košta oko 1200 eura, a cijela kuća oko 120.000 eura.

No, tome prethode drugi troškovi: za kupnju zemljišta, pa oko papirologije, doprinosa, komunalija... koji mogu koštati od pet, šest tisuća do desetak tisuća eura.

Ne treba zaboraviti ni da cijeli proces, od onog prvog "papira" – lokacijska informacija – pa do "ključa u ruke", traje od dvije do tri godine.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => od ideje do gradnje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => od ideje do gradnje 2 0 8017 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-20 10:52:51 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => Olgica Grizelj-Ivić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-23 10:25:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-23 10:24:48 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 298 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o kulturi življenja [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, prostorija, kultura življenja [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Prostor(i)ja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Planirate gradnju kuće? Ovo su koraci koji vas čekaju prije početka samih radova i troškovi na koje morate računati page_title=Planirate gradnju kuće? Ovo su koraci koji vas čekaju prije početka samih radova i troškovi na koje morate računati [metakey] => gradnja kuće [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26825477.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/10776612.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/23113938.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26825422.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26825423.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26825450.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26825451.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","Cropix","Shutterstock","\/Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u0160to je sve potrebno za po\u010detak pri\u010de na putu do svoje nekretnine?<\/p>","

Prije gradnje ku\u0107e va\u017eno je znati postoji li slu\u017enost prolaza i kolika je dostupnost komunalne infrastrukture<\/p>","

Prije svega je va\u017eno provjeriti je li zemlji\u0161te upisano u zemlji\u0161nu knjigu<\/p>","

Idejno rje\u0161enje je\u00a0prvi korak u procesu projektiranja i temelj za izradu kona\u010dnog projekta<\/p>","

Gradili\u0161te se prije po\u010detka gradnje\u00a0mora prijaviti, ozna\u010diti i ograditi<\/p>","

Glavni projekt \u010dine:\u00a0arhitektonski projekt, gra\u0111evinski projekt, projekt vodovoda i odvodnje, elektrotehni\u010dki projekt i po potrebi strojarski\u00a0projekt<\/p>","

Od razmi\u0161ljanja do realizacije put je dug i naporan, potraje i dvije, tri godine, a svaki korak ko\u0161ta<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26825477_1920.jpg":"1920x1080","k_26825477_1280.jpg":"1280x1280","k_26825477_1024.jpg":"1024x1024","k_26825477_640.jpg":"640x640","k_26825477_480.jpg":"480x480","k_26825477_340.jpg":"340x340","k_26825477_220.jpg":"220x220","o_26825477_1280.jpg":"1280x853","o_26825477_1024.jpg":"1024x682","o_26825477_640.jpg":"640x426","o_26825477_480.jpg":"480x320","o_26825477_340.jpg":"340x226","o_26825477_220.jpg":"220x146","h_26825477_1280.jpg":"1280x854","h_26825477_1024.jpg":"1024x683","h_26825477_640.jpg":"640x427","h_26825477_480.jpg":"480x320","h_26825477_340.jpg":"340x227","h_26825477_220.jpg":"220x147","pp_26825477_1280.jpg":"1280x1628","pp_26825477_1024.jpg":"1024x1303","pp_26825477_640.jpg":"640x814","pp_26825477_480.jpg":"480x611","pp_26825477_340.jpg":"340x432","pp_26825477_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_10776612_1920.jpg":"1920x1080","k_10776612_1280.jpg":"1280x1280","k_10776612_1024.jpg":"1024x1024","k_10776612_640.jpg":"640x640","k_10776612_480.jpg":"480x480","k_10776612_340.jpg":"340x340","k_10776612_220.jpg":"220x220","o_10776612_1280.jpg":"1280x853","o_10776612_1024.jpg":"1024x682","o_10776612_640.jpg":"640x426","o_10776612_480.jpg":"480x320","o_10776612_340.jpg":"340x226","o_10776612_220.jpg":"220x146","h_10776612_1280.jpg":"1280x854","h_10776612_1024.jpg":"1024x683","h_10776612_640.jpg":"640x427","h_10776612_480.jpg":"480x320","h_10776612_340.jpg":"340x227","h_10776612_220.jpg":"220x147","pp_10776612_1280.jpg":"1280x1628","pp_10776612_1024.jpg":"1024x1303","pp_10776612_640.jpg":"640x814","pp_10776612_480.jpg":"480x611","pp_10776612_340.jpg":"340x432","pp_10776612_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x670","hd_23113938_1920.jpg":"1920x1080","k_23113938_1280.jpg":"1280x1280","k_23113938_1024.jpg":"1024x1024","k_23113938_640.jpg":"640x640","k_23113938_480.jpg":"480x480","k_23113938_340.jpg":"340x340","k_23113938_220.jpg":"220x220","o_23113938_1280.jpg":"1280x670","o_23113938_1024.jpg":"1024x536","o_23113938_640.jpg":"640x335","o_23113938_480.jpg":"480x251","o_23113938_340.jpg":"340x177","o_23113938_220.jpg":"220x115","h_23113938_1280.jpg":"1280x854","h_23113938_1024.jpg":"1024x683","h_23113938_640.jpg":"640x427","h_23113938_480.jpg":"480x320","h_23113938_340.jpg":"340x227","h_23113938_220.jpg":"220x147","pp_23113938_1280.jpg":"1280x1628","pp_23113938_1024.jpg":"1024x1303","pp_23113938_640.jpg":"640x814","pp_23113938_480.jpg":"480x611","pp_23113938_340.jpg":"340x432","pp_23113938_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26825422_1920.jpg":"1920x1080","k_26825422_1280.jpg":"1280x1280","k_26825422_1024.jpg":"1024x1024","k_26825422_640.jpg":"640x640","k_26825422_480.jpg":"480x480","k_26825422_340.jpg":"340x340","k_26825422_220.jpg":"220x220","o_26825422_1280.jpg":"1280x853","o_26825422_1024.jpg":"1024x682","o_26825422_640.jpg":"640x426","o_26825422_480.jpg":"480x320","o_26825422_340.jpg":"340x226","o_26825422_220.jpg":"220x146","h_26825422_1280.jpg":"1280x854","h_26825422_1024.jpg":"1024x683","h_26825422_640.jpg":"640x427","h_26825422_480.jpg":"480x320","h_26825422_340.jpg":"340x227","h_26825422_220.jpg":"220x147","pp_26825422_1280.jpg":"1280x1628","pp_26825422_1024.jpg":"1024x1303","pp_26825422_640.jpg":"640x814","pp_26825422_480.jpg":"480x611","pp_26825422_340.jpg":"340x432","pp_26825422_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26825423_1920.jpg":"1920x1080","k_26825423_1280.jpg":"1280x1280","k_26825423_1024.jpg":"1024x1024","k_26825423_640.jpg":"640x640","k_26825423_480.jpg":"480x480","k_26825423_340.jpg":"340x340","k_26825423_220.jpg":"220x220","o_26825423_1280.jpg":"1280x854","o_26825423_1024.jpg":"1024x683","o_26825423_640.jpg":"640x427","o_26825423_480.jpg":"480x320","o_26825423_340.jpg":"340x227","o_26825423_220.jpg":"220x146","h_26825423_1280.jpg":"1280x854","h_26825423_1024.jpg":"1024x683","h_26825423_640.jpg":"640x427","h_26825423_480.jpg":"480x320","h_26825423_340.jpg":"340x227","h_26825423_220.jpg":"220x147","pp_26825423_1280.jpg":"1280x1628","pp_26825423_1024.jpg":"1024x1303","pp_26825423_640.jpg":"640x814","pp_26825423_480.jpg":"480x611","pp_26825423_340.jpg":"340x432","pp_26825423_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26825450_1920.jpg":"1920x1080","k_26825450_1280.jpg":"1280x1280","k_26825450_1024.jpg":"1024x1024","k_26825450_640.jpg":"640x640","k_26825450_480.jpg":"480x480","k_26825450_340.jpg":"340x340","k_26825450_220.jpg":"220x220","o_26825450_1280.jpg":"1280x853","o_26825450_1024.jpg":"1024x682","o_26825450_640.jpg":"640x426","o_26825450_480.jpg":"480x320","o_26825450_340.jpg":"340x226","o_26825450_220.jpg":"220x146","h_26825450_1280.jpg":"1280x854","h_26825450_1024.jpg":"1024x683","h_26825450_640.jpg":"640x427","h_26825450_480.jpg":"480x320","h_26825450_340.jpg":"340x227","h_26825450_220.jpg":"220x147","pp_26825450_1280.jpg":"1280x1628","pp_26825450_1024.jpg":"1024x1303","pp_26825450_640.jpg":"640x814","pp_26825450_480.jpg":"480x611","pp_26825450_340.jpg":"340x432","pp_26825450_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26825451_1920.jpg":"1920x1080","k_26825451_1280.jpg":"1280x1280","k_26825451_1024.jpg":"1024x1024","k_26825451_640.jpg":"640x640","k_26825451_480.jpg":"480x480","k_26825451_340.jpg":"340x340","k_26825451_220.jpg":"220x220","o_26825451_1280.jpg":"1280x853","o_26825451_1024.jpg":"1024x682","o_26825451_640.jpg":"640x426","o_26825451_480.jpg":"480x320","o_26825451_340.jpg":"340x226","o_26825451_220.jpg":"220x146","h_26825451_1280.jpg":"1280x854","h_26825451_1024.jpg":"1024x683","h_26825451_640.jpg":"640x427","h_26825451_480.jpg":"480x320","h_26825451_340.jpg":"340x227","h_26825451_220.jpg":"220x147","pp_26825451_1280.jpg":"1280x1628","pp_26825451_1024.jpg":"1024x1303","pp_26825451_640.jpg":"640x814","pp_26825451_480.jpg":"480x611","pp_26825451_340.jpg":"340x432","pp_26825451_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4908635 Threads: 2 Questions: 174783321 Slow queries: 75451 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 5101487 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) ) [link] => /mozaik/prostorija/planirate-gradnju-kuce-ovo-su-koraci-koji-vas-cekaju-prije-pocetka-samih-radova-i-troskovi-na-koje-morate-racunati-1374759 [printLink] => /mozaik/prostorija/planirate-gradnju-kuce-ovo-su-koraci-koji-vas-cekaju-prije-pocetka-samih-radova-i-troskovi-na-koje-morate-racunati-1374759?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 442294 [name] => gradnja kuće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradnja-kuce [link] => /tag/gradnja-kuce ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => od ideje do gradnje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Planirate gradnju kuće? Ovo su koraci koji vas čekaju prije početka samih radova i troškovi na koje morate računati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26825477.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

Što je sve potrebno za početak priče na putu do svoje nekretnine?

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26825477.jpg [title] =>

Što je sve potrebno za početak priče na putu do svoje nekretnine?

Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/10776612.jpg [title] =>

Prije gradnje kuće važno je znati postoji li služnost prolaza i kolika je dostupnost komunalne infrastrukture

Zvonimir Barišin/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/23113938.jpg [title] =>

Prije svega je važno provjeriti je li zemljište upisano u zemljišnu knjigu

Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26825422.jpg [title] =>

Idejno rješenje je prvi korak u procesu projektiranja i temelj za izradu konačnog projekta

Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26825423.jpg [title] =>

Gradilište se prije početka gradnje mora prijaviti, označiti i ograditi

/Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26825450.jpg [title] =>

Glavni projekt čine: arhitektonski projekt, građevinski projekt, projekt vodovoda i odvodnje, elektrotehnički projekt i po potrebi strojarski projekt

Shutterstock ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26825451.jpg [title] =>

Od razmišljanja do realizacije put je dug i naporan, potraje i dvije, tri godine, a svaki korak košta

Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prosječna plaća u Hrvatskoj koncem prošle godine iznosila je 1148 eura. Oni koji su tek startali u svijet zaposlenih možda će se poveseliti ovom iznosu, ali samo na neko vrijeme, dok su pod roditeljskim krovom i dok ne zadovolje neke mladenačke želje za putovanjima, kulturom, izlascima, odijevanjem...

No, onda počinje sljedeća faza kad mladom čovjeku rastu želje sve do one najvažnije – za svojim krovom nad glavom. I bez obzira na to je li riječ o samcu ili mladoj obitelji, ta je težnja prirodna i nužna, no kako doći do svojih vlastitih kvadrata? Cijene stanova trenutno su dosegle maksimum, svi razmišljaju o kreditima, ali pitanje je može li osoba, ili dvije u mladoj bračnoj zajednici, uopće dobiti kredit.

I u tom ludilu od stanja na tržištu nekretnina, mnogi mladi razmatraju mogućnosti kupnje zemljišta negdje izvan grada, na nekom selu, ma koliko bilo udaljena od grada u kojem su odrasli, a možda čak imaju i naslijeđenu zemlju pa razmišljaju o gradnji kuće. To bi svakako trebala biti jeftinija verzija kako doći do vlastitog krova nad glavom, ali ništa nije tako lako.

Od razmišljanja do realizacije put je dug i naporan, potraje i dvije, tri godine, a svaki korak košta, nekad oko papirologije treba više živaca i vremena, nego novca. Ali dođe trenutak kad se zbrajaju ozbiljni troškovi. No, što je sve potrebno za početak priče na putu do svoje nekretnine.

---

image

Od razmišljanja do realizacije put je dug i naporan, potraje i dvije, tri godine, a svaki korak košta

Shutterstock
---

1. Lokacijska informacija

Ako ste u potrazi za zemljištem ili ga već imate, prvo je važno dobiti lokacijsku informaciju od nadležnih gradskih, općinskih ili županijskih ureda – Upravni odjel za urbanizam i izgradnju na gradskoj razini ili na županijskoj Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje.

Tu se moraju provjeriti urbanistički uvjeti koji vrijede za izabranu česticu te spada li u građevinsku ili zaštićenu zonu. To se može provjeriti po broju čestice u općinskom prostornom planu ili u katastru putem interneta.

U lokacijskoj informaciji se vidi i kolika je minimalna površina čestice za gradnju kuće, kolika je dozvoljena izgrađenost, koliko katova kuća može imati, koliko kuća mora biti udaljena od susjeda...

No, što ako je parcela upisana kao poljoprivredno zemljište? Gradnja na zemljištu namijenjenom uzgoju poljoprivrednih kultura nije moguća bez posebnih dozvola. Nije ni popularno uništavati oranice, ali i na to se ide.

Zemljištu se može promijeniti namjena u nepoljoprivredne svrhe na temelju dokumenata prostornog uređenja koje donose jedinice lokalne samouprave. Tome slijedi potvrda Ministarstva poljoprivrede. Sljedeći korak je podnesak prijedloga izmjena zemljišta jedinici lokalne samouprave. Prenamjena se plaća, a iznos ovisi o veličini i vrijednosti zemljišta.

Prije svega je važno provjeriti je li zemljište upisano u zemljišnu knjigu, javni dokument u kojem se vidi kako su uređena vlasnička prava, jesu li za zemljište izdana prava zakupa, opterećenja ili hipoteke.

---

image

Prije svega je važno provjeriti je li zemljište upisano u zemljišnu knjigu

Cropix
---

2. Služnost prolaza

Parcele nisu uvijek lako dostupne, niti su uvijek uz kakvu prometnicu ili cestu, pa oni koji kupuju zemlju moraju provjeriti ima li to zemljište uređenu služnost prolaza. Bez toga nema ni gradnje jer se pravno ne može ni pristupiti svojem zemljištu. I taj podatak se može provjeriti u zemljišnoj knjizi.

Ukoliko parcela nema služni put, pravo prolaza do parcele treba dogovoriti s vlasnicima zemlje preko koje će put prolaziti. Kad se to definira, služnost puta se upisuje u zemljišnu knjigu.

U slučaju da zemljište nema pravo na služnost prolaza s vlasnicima preko kojeg će prolaziti služni put morate se formalno dogovoriti. Definiranjem toga možete služnost puta upisati u zemljišnu knjigu.

Neki gradovi ne dozvoljavaju formiranje građevinske čestice korištenjem služnosti puta, pa to svakako treba prethodno provjeriti u nadležnom gradskom odjelu.

3. Blizina komunalne infrastrukture

Prije gradnje kuće važno je znati i kolika je dostupnost komunalne infrastrukture, jer će se trebati priključiti na vodu, odvodnju, struju. Jasno je da blizina postojeće komunalne infrastrukture utječe i na cijenu dovoda priključaka, što je bliže troškovi će biti manji. Ukoliko je parcela daleko od urbane sredine, obično je riječ o sustavu odvodnje, onda treba misliti i na postavljanje sabirne jame.

---

image

Prije gradnje kuće važno je znati postoji li služnost prolaza i kolika je dostupnost komunalne infrastrukture

Zvonimir Barišin/Cropix
---

4. Komunalni doprinosi

Budući vlasnik kuće mora platiti dio troškova koje je jedinica lokalne samouprave uložila u infrastrukturu. Oni koji kupuju zemljište već kod pregovaranja s prodavateljem mogu saznati je li doprinos plaćen, ako nije, visinu iznosa će saznati u jedinici lokalne vlasti. Cijena doprinosa ovisi o veličini i lokaciji zemljišta, a komunalni i vodni doprinos se plaća prema volumenu buduće kuće.

Visinu komunalnog doprinosa određuju lokalne uprave, no to se može lako izračunati na temelju pravilnika lokalne jedinice samouprave.

5. Čisti papiri

Prije svake kupnje zemljišta najvažnije je da su čisti papiri, što je vidljivo u katastru i gruntovnici. No, za to se može angažirati i geodet pa se poslije lako označe međe, što je važno radi jasnih odnosa s vlasnicima okolnih zemljišta.

6. Projektant

Nakon angažmana geodeta, slijedi projektant budućeg objekta. Valja voditi računa da je riječ o ovlaštenim osobama za poslove projektiranja, što znači da je upisan u Hrvatsku komoru arhitekata ili Hrvatsku komoru inženjera u graditeljstvu. Projektant će znati voditi računa o bitnim zahtjevima za buduću kuću, da objekt bude u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju te Zakonom o gradnji.

7. Idejno rješenje

Ovo je prvi korak u procesu projektiranja i temelj za izradu konačnog projekta. U idejnom rješenju buduće kuće daju se osnovna tehnička rješenja, određuje se smještaj objekta na parceli. U idejnom projektu su nacrti, izvadak iz katastarskog plana, geodetski elaborat, tehnički opis...

---

image

Idejno rješenje je prvi korak u procesu projektiranja i temelj za izradu konačnog projekta

Shutterstock
---

8.​ Posebni uvjeti gradnje

Posebni uvjeti gradnje dio su rubnih uvjeta za oblikovanje nove kuće, a utvrđuju se u fazi izrade idejnog projekta i potrebni su kasnije kod zahtjeva za izdavanje lokacijske dozvole.

Postoje za građevine ukoliko su one planirane na kulturnom dobru, na području zaštićenih kulturno-povijesnih cjelina, na javnoj zelenoj površini, za područje pretežito nestabilno prema Prostornom planu, prostoru zaštićenom po Zakonu o zaštiti prirode, šumskom zemljištu, vodozaštitnom području, zemljištu udaljenosti 50 m od šume. Posebni uvjeti postoje kada je potrebna suglasnost radi priključenja na elektroenergetsku mrežu.

9. Glavni projekt i troškovnik

Sada je već riječ o detaljnoj razradi idejnog rješenja. To je zapravo skup projekata koji čine cjelinu na temelju koje se dobiva građevinska dozvola. Glavni projekt čine: arhitektonski projekt, građevinski projekt, projekt vodovoda i odvodnje, elektrotehnički projekt i po potrebi strojarski projekt. Svi su izrađeni prema tehničkim uvjetima iz lokacijske dozvole, zakonima i normama koji se odnose za područje na kojem se planira gradnja.

---

image

Glavni projekt čine: arhitektonski projekt, građevinski projekt, projekt vodovoda i odvodnje, elektrotehnički projekt i po potrebi strojarski projekt

Shutterstock
---

10. Troškovnik

Ovaj dokument izrađuju projektanti na temelju utvrđenih radova u glavnom projektu. Tu su prikazani svi radovi koji se moraju izvesti do završetka objekta, a cijena svih radova daje ukupnu vrijednost kuće.

11. Potvrda glavnog projekta

Prije pokretanja zahtjeva za postupak dobivanja građevinske dozvole izdaje se potvrda glavnog projekta.

Tu su podaci o podnositelju, objektu, a projektant zahtjevu prilaže glavni projekt i tada se plaća upravna pristojba.

12. Građevinska dozvola

Nema gradnje bez građevinske dozvole. Na temelju svih prethodnih radnji, izdaju ih gradovi, ili gradovi gdje su sjedišta županija, ili županijski uredi za općine i gradove na području županije.

Građevinska dozvola ima vijek trajanja i prestaje vrijediti ukoliko se gradilište ne prijavi u roku tri godine od pravomoćnosti dozvole.

13. Gradnja objekta

Gradilište se mora prijaviti, označiti i ograditi. Tada započinju zemljani radovi, pa dalje konstrukcija itd., do konačnog završetka građevinskih radova.

---

image

Gradilište se prije početka gradnje mora prijaviti, označiti i ograditi

/Shutterstock
---

---

Troškovi i vrijeme pripreme

Mnogi koji su procijenili da je jeftinije graditi kuću, primjerice od 100 kvadrata, negdje izvan urbanog središta, prošli su znatno jeftinije nego da su kupili stan.

Prema procjenama i trenutnim cijenama potrebnih materijala u gradnji od temelja do zatvora i krova, metar četvorni košta oko 1200 eura, a cijela kuća oko 120.000 eura.

No, tome prethode drugi troškovi: za kupnju zemljišta, pa oko papirologije, doprinosa, komunalija... koji mogu koštati od pet, šest tisuća do desetak tisuća eura.

Ne treba zaboraviti ni da cijeli proces, od onog prvog "papira" – lokacijska informacija – pa do "ključa u ruke", traje od dvije do tri godine.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Zvonimir Barišin/Cropix Cropix Shutterstock /Shutterstock Shutterstock Shutterstock
Shutterstock

Što je sve potrebno za početak priče na putu do svoje nekretnine?

Zvonimir Barišin/Cropix

Prije gradnje kuće važno je znati postoji li služnost prolaza i kolika je dostupnost komunalne infrastrukture

Cropix

Prije svega je važno provjeriti je li zemljište upisano u zemljišnu knjigu

Shutterstock

Idejno rješenje je prvi korak u procesu projektiranja i temelj za izradu konačnog projekta

/Shutterstock

Gradilište se prije početka gradnje mora prijaviti, označiti i ograditi

Shutterstock

Glavni projekt čine: arhitektonski projekt, građevinski projekt, projekt vodovoda i odvodnje, elektrotehnički projekt i po potrebi strojarski projekt

Shutterstock

Od razmišljanja do realizacije put je dug i naporan, potraje i dvije, tri godine, a svaki korak košta

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/prostorija/planirate-gradnju-kuce-ovo-su-koraci-koji-vas-cekaju-prije-pocetka-samih-radova-i-troskovi-na-koje-morate-racunati-1374759 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8a4e88b7d0a4dbccd1800a421e9338db57b1c25c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Planirate+gradnju+ku%C4%87e%3F+Ovo+su+koraci+koji+vas+%C4%8Dekaju+prije+po%C4%8Detka+samih+radova+i+tro%C5%A1kovi+na+koje+morate+ra%C4%8Dunati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fplanirate-gradnju-kuce-ovo-su-koraci-koji-vas-cekaju-prije-pocetka-samih-radova-i-troskovi-na-koje-morate-racunati-1374759 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fplanirate-gradnju-kuce-ovo-su-koraci-koji-vas-cekaju-prije-pocetka-samih-radova-i-troskovi-na-koje-morate-racunati-1374759 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => od ideje do gradnje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Prostorijaod ideje do gradnje

Planirate gradnju kuće? Ovo su koraci koji vas čekaju prije početka samih radova i troškovi na koje morate računati

Piše Olgica Grizelj-Ivić
23. ožujka 2024. - 11:24

Prosječna plaća u Hrvatskoj koncem prošle godine iznosila je 1148 eura. Oni koji su tek startali u svijet zaposlenih možda će se poveseliti ovom iznosu, ali samo na neko vrijeme, dok su pod roditeljskim krovom i dok ne zadovolje neke mladenačke želje za putovanjima, kulturom, izlascima, odijevanjem...

No, onda počinje sljedeća faza kad mladom čovjeku rastu želje sve do one najvažnije – za svojim krovom nad glavom. I bez obzira na to je li riječ o samcu ili mladoj obitelji, ta je težnja prirodna i nužna, no kako doći do svojih vlastitih kvadrata? Cijene stanova trenutno su dosegle maksimum, svi razmišljaju o kreditima, ali pitanje je može li osoba, ili dvije u mladoj bračnoj zajednici, uopće dobiti kredit.

I u tom ludilu od stanja na tržištu nekretnina, mnogi mladi ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 23:58