StoryEditorOCM
Županijagospe od kapelice

Najavljen spektakl za 300 godina štovanja rogozničke zaštitnice: Strikoman snima mega milenijsku fotografiju, koristit će se dronovi i - helikopter!

Piše Vedrana Stočić
29. ožujka 2022. - 15:25

Rogoznica ove godine slavi 300 godina štovanja svoje nebeske zaštitnice Gospe od Kapelice.

Za tu veliku obljetnicu koja ima duboku vjersku, ali i svjetovnu ukorijenjenost sprema se pravi spektakl. U subotu ujutro sve je dogovoreno s općinskim, turističkim i crkvenim vlastima, ali i Lučkom upravom. Tako će 17. srpnja ove godine, u nedjelju, naš poznati fotograf Šime Strikoman snimiti  maga milenijsku fotografiju  iz zraka, kopana i s jarbola jedrilice.

Bit će korišteni i dronovi, a moguće i helikopter. Ljudi će svojim tijelima ispisati brojku 300, a čitava scenografija bit će i kako na stvarnim procesijama Gospinog povratka u svoje svetište na punti poluotoka Gradina, Gospinu sliki i na ovom snimanju pratit će vjernici  kopnom i morem u  svojim brodicama Gospin Brod pratit će i plivaći. Očekuje se više od tisuću i 500 ljudi

Nije prvi put da je ovaj znameniti lokalni sadržaj zapeo je za fotografski aparat filmskog i televizijskog snimatelja, likovnog umjetnika Šime Strikomana, uklopo ga je u svoju poznatu ediciju Terra Croatica. Nije zanemariv podatak da se čitava edicija zajedno s Gospinim Brodom nalazi u našoj, ali i u francuskoj nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci.Inače za slavnu obljetnicu pripreme su sveobuhvatne i to na svim razinama,  uređuje se i put do svetišta, a nezavisni vijećnik Joško Živković nedavno je na Općinskom vijeću predložio da se ova jedinstva procesija, posebno zbog plivača, uvrsti u hrvatsku nematerijalnu baštinu.Možda je ovaj rogoznički marijanski blagdan najbolje opisao dr. Drago Šimunđa u svojoj nadahnutoj propovijedi 1996. godine riječima:

- Ove lađe, vatre, pjesme, predivna procesija kojom se slavi Gospe od Kapelice i njen čudesan dolazak među nas, dozivaju mi u pamet 1400 godina koliko se moj narod moli Bogu i Blaženoj Djevici Mariji. Ovom svetkovinom oživljava se naša prošlost, identitet Rogoznice, ono što svjedoči o njenom hrvatskom biću duge vjere i tradicije. Ovom svečanošću oživljava se sva naša povijest i kultura duboko ukorijenjena u ovom kršu, kamenu, toplom moru i predivnim crkvama koje je gradila ljubav i duhovna vrijednost, unatoč težini koju žrtva podnosi kada postaje ideal.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Inače blagdan Gospe od Kapelice slavi se 2. srpnja, na Petrovčicu, a taj datum izabran je i za Dan Općine Rogoznica. Tog dana Gospina slika dovozi se brodom u pratnji svećenika i mladih djevojaka odjevenih u bijele haljine do rogozničke rive, gdje je dočekuje šibenski biskup u pratnji desetak svećenika i nekoliko tisuća vjernika, da bi potom svi zajedno u svečanoj procesiji rogozničkom rivom sliku prenijeli u župnu crkvu.

Gospina slika ostaje u župnoj crkvi do prve nedjelje iza Gospe od Karmela, kada se u svečanoj procesiji morem i kopnom vraća u svoje svetište na rtu poluotoka Gradine. U procesiji povratka sudjeluje stotine brodica i tisuće vjernika, koji prelaze pješice oko 2.5 km zavjetnog puta, mnogi često i bosi. U prošlosti su Gospin brod plivajući pratili samo mladići, a danas im se pridružuju i djevojke.Iako rogozničko svetište nije masovno hodočasničko odredište priča vezana za taj vjerski sadržaj ima sve elemnte čudotvornosti. Prvo čudo je samo pronalazak slavne slike.

Prema predaji, ribar Ivan Bogavčić–Tuburko, daleke 1722. godine, loveći ribu oko rta poluotoka Gradine ugledao je neobičnu svjetlost. Kada se približio stijeni, s koje je dopirala svjetlost, našao je Gospinu sliku koja prikazuje Marijin posjet rođakinji Elizabeti. Sliku je odnio kući i spremio je u škrinju, ali se ona na neobjašnjivi način vratila na isto mjesto. I tako se to ponovilo tri puta. Uskoro su mještani zajedno s ondašnjim svećenikom odlučili na tom mjestu izgraditi malu kapelicu, a svečanost sadašnjem obliku utemeljena je 1776. godine.A u kornici rogozničke župe zabilježeno je između ostalog i ovo:

- Prepoznavši želje i odanost svoga puka prema Gospi, prečasni nadžupnik Rogoznice, slavni dr Ivan Katalinić, zauzeo se za gradnju  prikladnije kapele koju je za par godina, točnije 29.05.1910. sam blagoslovio i služio svečanu službu Božju na čast presvetoj Djevici

27. travanj 2024 00:35