StoryEditorOCM
Županijamobilna aplikacija

Na četiri lokacije postavljeni totemi s QR kodovima: klikom do svih važnih informacija o Nacionalnom parku ‘Krka‘

Piše Šibenski.hr
12. travnja 2023. - 11:52

U Nacionalnom parku „Krka“ na četiri lokacije postavljeni su totemi s QR kodovima koji posjetitelje vode na mrežne stranice Parka, pružajući im tako brze i lako dostupne informacije. Totemi s QR kodovima postavljeni su na ulazu Lozovac i u Ispostavi u Skradinu, Eko kampusu „Krka“ u Puljanima i posjetiteljskom centru u Laškovici. Izrađen je još jedan totem, mobilni, koji će se koristiti za sajmove ili po potrebi.

QR kodovi vode na mrežnu stranicu NP „Krka“ na engleskom jeziku. Uz opće informacije, donose i detaljne podatke o pješačkim stazama i biciklističkim rutama u Parku.

- Uvođenjem mobilnih aplikacija kao što su Krka Tour i Krka Kids, zamjenom papirnatih letaka onim skeniranim i primjenom QR kodova, Nacionalni park ‘Krka‘ još od 2012. sve više reducira tiskane materijale. Na taj način svojim posjetiteljima omogućujemo pravovremene i lako dostupne informacije, a istovremeno pridonosimo i očuvanju okoliša- istaknula je Nella Slavica, ravnateljica JU „NP Krka“.

Dizajn totema je jednostavan. Vizualno podsjećaju na slap, kako oblikom, tako i prelijevanjem boja, pa se estetski uklapaju u okoliš zaštićenog područja. Čitaju se, odnosno skeniraju, s pomoću mobilnog uređaja. Neki pametni telefoni imaju kamere koje mogu čitati QR kodove, dok je kod drugih potrebno preuzeti posebnu aplikaciju za skeniranje QR kodova.

Postavljanjem totema s QR kodovima Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ na jednostavan način pridonosi očuvanju okoliša. QR kod je izvrstan alat za brzo prenošenje informacija jer s nekoliko klikova vodi do sadržaja, kako mu i samo ime govori (quick response – ‘brz odgovor‘), a ujedno je i ekološki prihvatljiv jer minimalizira potrebu za tiskanim materijalima, smanjujući tako jednokratno korištenje papira. QR kodovi nam omogućavaju i jednostavnu promjenu informacija, koja ide ukorak s promjenama u poslovanju ili novim sadržajima za posjetitelje, bez ponovnog tiskanja svih materijala.

23. travanj 2024 21:34