StoryEditorOCM
ŽupanijaTrodnevni tovareći festival

Na 50.-oj jubilarnoj tribunjskoj utrci tovara koja se održava od 30. srpnja do 1. kolovoza prvi put uvedena i ženska trka(FOTO)

Piše Katarina Rudan
28. srpnja 2017. - 14:24


Ove godine se u Tribunju održavaju jubilarne 50.-te tradicionalne magareće trke, koje su započele davne 1956. godine i s kraćim prekidima, za vrijeme Domovinskog rata, održavaju se do dan danas.

Zbog velikog jubileja Tribunjci su dali truda i vremena, te jubilej pretvorili u trodnevni tovareći festival koji traje od 30.srpnja do 1.kolovoza.

- Priredili smo tim povodom i prigodnu monografsku izložbu fotografija pod nazivom „Tradicionalne tribunjske magareće trke" koja će biti otvorena večeras u Kulturnom centru i trajat će do 2.kolovoza, a fotografije koje smo skupili iz privatnih albuma snimljene su na svim magarećim trkama do danas održanim.




Prva manifestacija na festivalu "Ženske trke & Magareće igre" održat će se u nedjelju, 30. srpnja. Prvi je to puta da će se natjecati žene, jer već godinama izražavaju želju za sudjelovanjem, pa smo odlučili ove godine uvesti i tu disciplinu, rekao je među ostalim na današnjoj konferenciji za novinare u Šibeniku, direktor Ureda TZ-e Tribunj Boris Ivanković.
Na konferenciji su bili i donačelnik općine Ante Perkov i Alaj-Ćuš( vojvoda trke) Nikola Perkov Stipičin.

Za razliku od muškaraca koji sudjeluju u utrci i moraju imati tribunjsko podrijetlo, otac ili majka moraju biti iz Tribunja, u ženskoj utrci mogu sudjelovati i "furešte". Natjecat će se osam žena, a u finalnu utrku idu njih četiri.

Druge večeri festivala održat će se "Međuopćinske magareće trke" na kojima će se, uz ekipu domaćina, natjecati još šest ekipa gostujućih općina, jedna talijanska i pet hrvatskih općina koje imaju svoje magareće trke.

Vrhunac su, naravno, magareće trke zadnje večeri festivala 1. kolovoza, sa startom i ciljem na trgu "Pijaca", preko kamenog mosta te okolo tribunjskog poluotoka.



- Ukupno je 12 jahača, a u finalu će ih biti sedmorica, kazao je vojvoda Nikola Perkov Stipičin koji je opširnije govorio o propozicijama natjecanja.

Zamjenik načelnika općine Ante Perkov pozvao je svekoliki puk Šibensko-kninske županije i šire, da dođu na trke i uvjere se – ako do sada nisu bili – zašto je ova manifestacija zaživjela i razvila se u prepoznatljivi turistički brend Tribunja.



Sve tri večeri bit će i dobre zabave, a u glazbenom programu završne večeri nastupit će Klapa Babalubam te Mile Perkov & Johnny Walkersi, a kao glavni izvođači „Kumovi" te zvijezda večeri Dražen Zečić & „Banana" band.

Glazbeni program  bit će prekinut spektakularnim vatrometom oko jedan sat iza ponoći, a zabava nastaviti do zore.  







 

26. travanj 2024 07:21