StoryEditorOCM
ŽupanijaOtpisi i odgode

‘Korona‘ žestoko poharala šibensko gospodarstvo: Oni koji ne rade neće morati platiti ni najam prostora ni štekate

Piše Zdravko Pilić
1. svibnja 2020. - 19:23

 

 

 

Ako joj zasad i odolijevamo, držeći broj zaraženih pod kontrolom, korona je žestoko poharala šibensko gospodarstvo, gotovo ga “zaledivši” na više od mjesec dana. “Sve je stalo, samo dugovi rastu”, parafrazirao je netko prije neki dan šaljivu dječju pjesmicu, a da nikome neće biti lako ni previše do šale, potvrdilo se već u ponedjeljak, kada su počele prve mjere “relaksacije”, odnosno oživljavanja nakon strogih protupandemijskih mjera.

– Nema nikog! Mo’š mislit šta će ljudi sad navalit popravljat cipele! Kupuje se samo hrana, iće i piće – kazao nam je “Mister Minit”, koji je otvorio svoju popularnu radnju u kojoj “za minut” polijepi šjolu, popravi “tak” ili raširi tijesnu obuću.

Što je Grad Šibenik učinio da koliko-toliko, pored Vladinih mjera pomoći, olakša život poduzetnicima koji u njemu posluju. I pune proračun, što izravno, što preko plaća, poreza i prireza, koje isplaćuju svojim radnicima?

– Poznato je da smo već na početku korona-krize krenuli s mjerama olakšanja, koje je Gradsko vijeće grada Šibenika usvojilo 30. ožujka 2020. godine – kazao nam je Danijel Mileta, šibenski dogradonačelnik za gospodarstvo.

Prema tim odlukama GV-a, poduzetnicima koji su obveznici plaćanja komunalne naknade za nekretnine koje služe za obavljanje poslovne djelatnosti a kojima je poslovanje ograničeno ili ugroženo, odgođeno je plaćanje naknade za travanj, svibanj i lipanj, za godinu dana od dana nastanka obveze. Onim poduzetnicima kojima je to, zbog mjera Stožera civilne zaštite, potpuno obustavljeno, izvršit će se otpis dugovanja za vrijeme trajanja mjera, počevši od 1. travnja ove godine.

Isto tako, “poslovnim subjektima” koji obavljaju djelatnosti u poslovnim prostorima grada Šibenika i kojima je onemogućeno poslovanje zbog mjera protiv COVID-19, oslobođeni su plaćanja zakupnine. Mjesečnu naknadu ne trebaju plaćati ni oni koji imaju otvorene ili zatvorene prostore (štekate) i kioske na javnoj gradskoj površini ako ne mogu raditi zbog mjera suzbijanja epidemije korone. I te se mjere odnose na vrijeme od 1. travnja do 30. lipnja 2020. godine. Dakle, u iduća tri mjeseca. S tim da ih gradonačelnik, ako se ukaže potreba, može i produljiti, za što ga je također ovlastilo Gradsko vijeće.

Čeka se skupština

Šibensko-kninska županija nije donosila još nikakve odluke u ovom smislu, kazao nam je župan Goran Pauk, ponajprije zato što ona i nema takvih prihoda od komunalne naknade kao Grad, a i poslovnih prostora je svega nekoliko, a i to većinom u najmu drugih državnih tijela i ministarstava.

– Najveći dio naših prihoda, više od 80 posto, vezan je uz porez na dohodak, i tu ćemo tek nakon travnja znati na čemu smo. To će nam biti orijentir, jedan puni mjesec bez gospodarskih aktivnosti, s kojim ćemo moći barem procijeniti koliki bi nam mogao biti pad prihoda na godišnjoj razini, da bismo nakon toga mogli ići u rebalans proračuna, koji će biti vrlo brzo, kroz mjesec svibanj – kazao nam je Pauk, koji napominje da on nikakve odluke u tom smislu ne može donositi sam, bez odluka Županijske skupštine. Odnosi se to i na prihode od pomorskog dobra, koji su jedan od značajnijih prihoda Županije, koji ona dijeli s državom te jedinicom lokalne samouprave, gradom ili općinom, na tri jednaka dijela.

– Moj će prijedlog biti da se svim korisnicima pomorskog dobra otpiše fiksni dio koncesije, dok bi onaj varijabilni dio, vezan uz iznos prometa koncesionara na godišnjoj razini, ostao. Vidjet ćemo još kakav će stav o tome imati Ministarstvo financija. Isto tako mogu najaviti da ćemo sve ono što kroz rebalans budemo mogli rezati, nekakve naknade, nagrade, troškove, preusmjeriti u pomoć gospodarstvu i poljoprivredi – kazao je Pauk.

27. travanj 2024 06:19