StoryEditorOCM
ŠibenikSVEČANA DODJELA

Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade‘: ‘Ovo je potvrda da u segmentu politika mladih radimo izvrstan posao‘

Piše Šibenski.hr
26. travnja 2024. - 11:41
Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat „Grad za mlade“Grad Šibenik/

Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat „Grad za mlade“, a jučer je u Zagrebu održana svečana dodjela certifikata kojeg je primio zamjenik šibenskog gradonačelnika mr. sc. Danijel Mileta.

Povjerenstvo za dodjelu certifikata "Grad za mlade" nedavno je završilo svoj proces detaljne evaluacije i donijelo odluku o dodjeli novih certifikata za razdoblje 2024. do 2027. godine. Šest gradova ispunilo je sve postavljene kriterije, a samo četiri grada su certifikat zaslužila po drugi put, među kojima je i Šibenik. Podsjetimo, grad Šibenik nositelj je ovog certifikata od 2021. godine. Certifikat "Grad za mlade" za nadolazeće razdoblje, uz Šibenik, nosit će gradovi Karlovac, Ozalj, Opatija, Rijeka i Samobor. Tijekom procesa evaluacije, identificirane su i zabilježene brojne dobre prakse među prijavljenim gradovima.

Povjerenstvo je vrednovalo aktivnosti gradova iz osam tematskih područja: participacija mladih, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje i stanovanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje i informiranje, te je za svako od ovih područja trebalo zadovoljiti minimalno 50% kriterija, a sveukupno zadovoljiti 80% kriterija od njih čak 81.

„Ovo je potvrda da u segmentu politika mladih radimo izvrstan posao, štoviše da smo u samom vrhu u Republici Hrvatskoj. Lokalne samouprave nerijetko u kakofoniji društvenih mreža i glasnih pojedinaca izgube fokus i zacrtani smjer, a ovakvo certificiranje pod paskom eminentnih i mjerodavnih institucija nam je izvrstan kompas. I dalje ćemo nastaviti raditi na stvaranju uvjeta za kvalitetan život te osobni i profesionalni rast svojih mladih u Šibeniku“, kazao je zamjenik gradonačelnika Šibenika mr. sc. Danijel Mileta.

Članovi povjerenstva koji su sudjelovali u procesu evaluacije predstavljaju ključne organizacije i institucije aktivne u radu s mladima kao što su Središnji državni ured za demografiju i mlade, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Mreža mladih Hrvatske, Savez Društava "Naša djeca" te Udruženje gradova u Republici Hrvatskoj.

Proces dodjele certifikata dobio je podršku od Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

07. svibanj 2024 01:11