StoryEditorOCM
Županijazaštitnik blaga

Koprno slavi svoga sveca: cijela je Zagora o Paškalu nosila vunu na dar crkvi, a na velikoj pučkoj fešti otvarala bi se sezona janjetine s ražnja!

Piše Zdravko Pilić
16. svibnja 2022. - 15:14

Na Svetog Paškala, čiji blagdan pada 17. svibnja, putevi cijele zagore vodili bi u – Koprno. Nepisano je pravilo bilo – a ono je u tadašnje zemane bilo takvo da je imalo snagu veću nego danas zakoni, koje niti ko šljivi niti obadava – da se Svetom Paškalu u Koprnu nosi ostriženo runo, najboljeg ovna ili ovce, kao zavjetni milodar za zdravlje blaga, koje je sretno prezimilo još jednu dugu i gladnu zimu, i 'doćapalo' se zelene trave i toplijeg vrimena.

Već od ranog jutra u Koprno na misu, i na procesiju oko crkve Svetog Lovre, kretale bi se karavane vjernika iz bliže i dalje okolice – iz Pokrovnika, Radonića, Pakova Sela, cijele Mirlović Zagore i Unešića, noseći sa sobom vunu, kojom su se, u nedostatku novca, kažu nam stariji koji pamte, plaćale i mise, i druge crkvene obveze. Danas je vuna, kako znamo, - ekološki problem. Ne da ne vrijedi gotovo ništa, nego i još moraš plaćat njezino 'komunalno zbrinjavanje'.

' Koprno ima dva nebeska zaštitnika, i dvije fešte – Svetog Paškala i Svetog Lovru, 10. kolovoza. Kako Paškal pada u radni dan, ove godine neće biti velike pučke fešte, nego će biti Sveta misa i procesija oko crkve, koju će predvoditi fra Jozo Jukić, župnik Unešića, Planjana i Koprna. Feštat će se privatno, po kućama, s obiteljima, rodbinom i prijateljima, kako je to već red i običaj.

O Paškalu bi se tradicionalno, pekla janjetina, jer su to, u vrijeme kada nije bilo paške janjetine, bili prvi janjci koji su dorasli do ražnja. Fešta za Svetog Paškala označavala bi tako, svake godine, tradicionalno, otvaranje sezone janjetine pečene na ražnju!' - kazao nam je Ivica Mrčela, dobri duh Koprna i utemeljitelj udruge Kampanel 1861, koja nosi ime po kampanelu, zvoniku Svetog Paškala, izgrađenom 1861. godine.

Udruga djeluje već 15 godina, u cilju očuvanja tradicijske baštine i promocije Zagore. Koji je iskoristio i ovu prigodu da pozove sve Koprnjane, Ljubostinjare i sve one koji štuju i zavituju se Svetom Paškalu, zaštitniku blaga, koji je i sam u mladosti bio pastir i čuvao ovce, da obuku 'bilu košulju i metnu na glavu kapu svoga kraja' i krenu - 'Zagori u dvore'!

08. svibanj 2024 00:18