StoryEditorOCM
ŽupanijaMurter i Betina

Kanalizacija do 2022., potpisan ugovor os 113 milujuna kuna

Piše Katarina Rudan
25. lipnja 2018. - 12:15

Do danas je izgrađeno oko četiri kilometra sustava i, kako stvari stoje, radovi na ovom izuzetno važnom projektu za otok čije stanovništvo živi isključivo od turizma, mogli bi biti uskoro nastavljeni. Kako doznajemo od načelnika općine Murter-Kornati Tonija Turčinova, za koji dan sve će biti stavljeno "na papir".
Naime, u Narodnoj knjižnici i čitaonici Murter, 28. lipnja u 12 sati, održat će se svečano potpisivanje ugovora o sufinanciranju te dodjeli nepovratnih sredstava za projekt "Izgradnje sustava odvodnje za aglomeraciju Murter-Betina". Na potpisivanju će, kako je najavljeno, sudjelovati ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić sa suradnicima te načelnici općina Murter-Kornati i Tisno, Toni Turčinov i Ivan Klarin. Projektom je predviđena izgradnja mreže odvodnje na područja naselja Murter i Betina duljine 30 kilometara, izgradnja šest crpnih stanica te jednog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

EU daje 70 posto

Ukupni troškovi projekta iznose nešto više od 113 milijuna kuna. Od toga 70 posto vrijednosti investicije financira se sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, a u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020., 12 posto financirat će Hrvatske vode, 12 posto Republika Hrvatska i oko šest posto lokalne jedinice samouprave, odnosno općine Murter-Kornati i Tisno. Radovi će početi iza nove godine, a završetak projekta i puštanje u rad sustava odvodnje predviđa se do kraja 2022. godine.
- Zahvaljujemo svima koji su svojim radom doprinijeli ovom velikom projektu, a osobito Ivu Marušiću i djelatnicima Hrvatskih voda, Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik te konzultantima koji su radili na aplikaciji. Sada molimo naše sugrađane za strpljenje jer neće biti jednostavno, bit će puno raskopanih ulica, blata i prašine. Ali, svi mi jako dobro znamo da je ovo najveći i najznačajniji projekt na našem otoku koji je temelj dugoročnog održivog razvoja te će značajno doprinijeti zaštiti i očuvanju okoliša, a osobito našeg mora - kazao nam je načelnik općine Murter-Kornati Toni Turčinov.


Projektom je predviđena izgradnja mreže odvodnje na područja naselja Murter i Betina duljine 30 kilometara, izgradnja šest crpnih stanica te jednog uređaja s pročišćavanjem otpadnih voda

26. travanj 2024 08:04