StoryEditorOCM
Županijaod 3. do 5. lipnja

Betina domaćin Sajma tradicijske drvene brodogradnje: objavljen kompletan trodnevni program jedinstvene manifestacije

Piše Šibenski.hr
5. svibnja 2022. - 16:46

U Betini će se od 3. do 5. lipnja održati Sajam tradicijske drvene brodogradnje koji u partnerstvu organiziraju Muzej betinske drvene brodogradnje, lokalna Turistička zajednica i udruga Betinska gajeta 1740.

Program obuhvaća izložbu tradicijskih drvenih brodova, prodajno – izložbeni sajam proizvođača opreme namijenjene drvenim brodovima – konopa, bokobrana, palubne opreme, okova, servisnih usluga u maloj brodogradnji – brodskih motora, elektro opreme, boja i lakova, ribarskih alata i opreme, ali i različitih proizvoda OPG-ovaca , stručna predavanja koja će održati brodograditelji i ostali zaljubljenici u tradicijsku brodogradnju, prezentacije izrade tradicijskih alata, radionice za djecu i odrasle na temu gradnje brodova, jedrenja, očuvanja okoliša, regate i plovidbe u drvenim brodovima te posjete škverovima.

Na glavnom betinskom trgu održat će se gastronomski dio manifestacije, prezentacija i prodajni sajam proizvoda OPG-a, tradicijskih obrtnika i ostalih ponuđača domaćih proizvoda. Program će se održati na otvorenom - od tradicijskih brodogradilišta koja će se također prezentirati na sajmu prema Trgu na moru. Na Dugom mulu u Betini bit će upriličen najatraktivniji dio događaja – Izložba tradicijskih brodova. Glavna betinska riva bit će mjesto polaska prezentacijske regate drvenih brodova te ostalih plovidbi koje su dijelom programa. Radionice i edukativni dio održat će se u prostoru Prezentacijskog centra Betina.

Sudjelovanje na sajmu je besplatno. Izlagačima će biti omogućen fizički prostor za prezentaciju koji uključuje stol, barske stolice i mogućnost video i audio podrške (izlagač treba imati svoj promotivni materijal na prenosivom mediju - USB).

Cilj projekta je otvaranje novih mogućnosti za aktere hrvatske male drvene brodogradnje i povezanih tradicijskih zanata, promicanje maritimne kulture te razvoj kulturnog turizma te razvoj novih društveno – kulturnih sadržaja vezanih uz identitet lokalne zajednice.

Projekt je u prvom redu namijenjen brodograditeljima, vlasnicima drvenih brodova, obrtnicima, OPG-ovima, ribarima, članovima baštinskih udruga, lokalnom stanovništvu, mladima i djeci. Program je namijenjen zaljubljenicima u pomorsku baštinu i drvenu brodogradnju.

Projekt je sufinanciran sredstvima LAGUR-a Galeb iz Tribunja putem FLAG natječaja za provedbu Mjere 1.1.1. “Promocija lokalnog ribarstva, akvakulture, gastronomije i maritimne baštine” iz LRSR FLAG-a “Galeb”.

PROGRAM MANIFESTACIJE

Petak, 3. lipnja / 10:00 – 18:00

- Otvaranje manifestacije

- Predavanja i prezentacije brodograditelja (i ostalih predavača)

- Radionički program za djecu i odrasle

- Posjet brodogradilištima

Subota, 4. lipnja / 10:00 – 18:00

- Otvorenje izložbe tradicijskih drvenih brodova

- Limena glazba

- Edukacijske plovidbe u drvenim brodovima (jedrenje i veslanje)

- Sajmeni program

- Zabavni i gastro program

Nedjelja, 5. lipnja / 10:00 – 15:00

- Sajmeni program

- Regata tradicijskih drvenih brodova na latinsko jedro

- Zatvaranje manifestacije

23. travanj 2024 14:27