StoryEditorOCM
ŽupanijaVodičani potpisivali peticiju

Jesu li se kasno sjetili? Traže zaštitu Plave plaže i obalnog pojasa, jer će apartmanizacija u protivnome uništiti vodički turizam (FOTO)

2. travnja 2017. - 20:18

Značajnu medijsku pažnju i zasad nešto više od tristo potpisa na peticiju gradskoj upravi u kojoj se traži izmjena prostorno-planske regulative za izgradnjom apartmana načeti zaštićeni pojas uz more Plava plaža-Bristak dobila je građanska inicijativa iz Vodica na današnjem skupu potpore kod restorana na Plavoj plaži, sazvanom nešto poslije podneva, kako je i najavljeno na tiskovnoj konferenciji prije desetak dana.

Peticija će se potpisivati još nekoliko dana, a okupljeni Vodičani - njih otprilike koliko i potpisa na peticiji – burnim su odobravanjem popratili govornike iz inicijative koji traže da za dobrobit sviju u Vodicama UPU Plava Plaža-Bristak bude u skladu sa zakonom o zaštićenom obalnom pojasu od 70-100 metara, a dok se zahtjevu ne udovolji, na sporne odredbe plana treba staviti moratorij.



Izravni povod za sazivanje inicijative i današnjeg skupa je izgradnja ekskluzivne stambene jednokatnice na 58. metru obalnog pojasa, dojučer prediviđenog jedino za zeleni pojas, rekreaciju i montažne ugostiteljske objekte u službi Plave plaže, što su Vodice, kao jedno od prvih mjesta na obali odredile urbanbističkim planom na udaljenosti 70 metara od mora još ranih 60-tih godina prošlog stoljeća, a sada postaje građevinskom zonom!

-Nikoga ne želimo okrivljavati ni prozivati, no ako ovo prođe, bit će to zeleno svjetlo za brojne druge investitore i početak upropaštavanja naše vrijedne obale i turizma od kojeg živimo – poručio je s govornice Ante Juričev Grgić.



Morao se Juričev Grgić međutim i posuti pepelom, jer su izmjene prostorne dokumentacije zbog čega se inicijativa oformila, nastale još 2012. godine, prošle su sve propisane javne uvide i zakonsku proceduru, a postupak je počeo čak 2007., te je za šutnju i dosadašnju pasivnost na prvom mjestu okrivio sebe i sve ostale sugrađene koji nisu reagirali kada je trebalo.

Drugim riječima, objekt koji ih je podigao na zadnje noge, u neposrednoj blizini održavanja današnjeg skupa ima sasvim legalnu građevinsku dozvolu, te su članovi inicijative u svakoj prigodi naglašavali kako njihovo istupanje nije ni u kakvoj vezi s predstojećim izborima, već je predizborno vrijeme izabrano da se na ovo vitalno pitanje mjesta što bolje ukaže.
Ima Vodičana koji misle drugačije: da je tajming odabran da netko zabilježi političke poene.

Na takav zaključak upućuje ih kontroverzna uloga Danijela Lasana Zorababela, još uvijek aktualnog predsjednika gradskog vijeća koji sudjeluje u građanskoj inicijativi, a 2012., kada su nastupile izmjene plana ništa nije mogao poduzeti jer u gradsku upravu dolazi tek nakon izbora godinu poslije. Nedavno je napustio HDZ, no sudjeluje u lokalnim izborima na NL "Mladost" registriranoj u Imotskome s pretenzijom da postane politička snaga na nacionalnoj razini.



On nije danas govorio, no u prijašnjim istupima također je isticao da okupljanje građanske inicijative nema veze s politikom, izborima i političkim strankama, već su istupili na poticaj Nikole Španje, uglednog obrtnika koji je spomenuo "čudovate i nikad razjašnjenje okolnosti" izmjene plana kada je te 2012. bio član Povjerenstva za planiranje Grada Vodica.

-Odjednom nam je bila prezentirana druga karta na kojoj zeleni pojas postaje mješovita građevinska zona, o čemu sam izvijestio gradonačelnicu, USKOK i nadležno ministarstvo i nikad nisam dobio povratnu informaciju. Oporba u gradskom vijeću postavila je na posljednje dvije sjednice isto pitanje, no također bez ikakvog odgovora, kazao je Španja pozvavši sugrađane da ubuduće reagiraju na pokušaj svake uzurpacije zakona i ovlasti upravnih tijela.


 

05. svibanj 2024 15:02