StoryEditorOCM
ŽupanijaVODA NA KAMENJARU

Jeste li znali da i mi imamo grad na četiri rijeke? Na dvije se postavljaju mostovi, pogledajte kako izgledaju

Piše Vjera Zorić
17. ožujka 2023. - 09:13

Postavljen je pješački most preko rijeke Butižnice na Sastavcima Marunuše u Kninu, a i drugi most, onaj preko rijeke Krke, bit će montiran na svoje mjesto.

- Radovi su trebali biti završeni prije nekoliko mjeseci, ali se pojavio problem sa montažom objekta preko Butižnice, a na tom dijelu nasip je prilično uzak. Stoga su Hrvatske vode tražile ojačavanje nasipa na tom dijelu korita.

Oba mosta se konačno montiraju - ističe Zdenka Gugo, voditeljica projektnog tima za provedbu Intervencijskog plana Grada Knina.

Objekt na Butižnici je težak oko 16 tona, dok je most preko rijeke Krke težak oko 20 tona. Oba mosta neće biti još u funkciji, jer se trebaju izgraditi stepenice s lijeve strane betonskog uzvišenja, odnosno pristupna "rampa" za osobe s invaliditetom s desne strane kako bi se s glavnog puta moglo pristupiti mostu. Dvije su to od ukupno četiri kninske rijeke, uz Orašnicu i Radljevac, po čemu je jedinstven u Dalmaciji.

Kako je Marijo Ćaćić, kninski gradonačelnik, objavio na svojem profilu na Facebooku, riječ je o prilaznoj stazi Nacionalnom parku krka, čija se granica nalazi nekoliko stotina metara nizvodnu, ali i "preduvjetu za otvaranje službenog sjevernog ulaza u Nacionalni park", koji, kako znamo, još od proglašenja zone zaštine ne postoji na području Zvonimirova grada.

- Projekt za dva pješačka mosta privest će se kraju i dio su Intervencijskog plana od strane EU-a, a ukupna vrijednost je 3,5 milijuna kuna - kaže Gugo.

Cilj projekta je održiva i fizička, te socijalno-gradska regeneracija aktiviranjem rijeke Krke kao kninskog resursa, bolja kvaliteta života građana, te povećana atraktivnost grada za posjetitelje i stanovnike.

image
Vjera Zorić
image
Vjera Zorić
18. travanj 2024 13:38