StoryEditorOCM
Županijajedinstven u zemlji

Nova atrakcija u Zvonimirovom gradu: Kninjani grade zipline od tvrđave preko rijeke Krke

Piše Ana Petrić
9. ožujka 2023. - 19:42
Zipline instalacija povezati će Kninsku tvrđavu i sportsko-rekreativnu zonu Marunuša  ilustracija/Jakov Prkić/Cropix

Kninska tvrđava najveća je fortifikacijska utvrda u Dalmaciji i takozvana ‘‘čuvarica Zvonimirova grada‘‘, a sada je korak bliže realizaciji velikog projekta iz Intervencijskog plana grada Knina koji će joj dati potpuno novu, turistički još atraktivniju dimenziju. Riječ je o izgradnji zipline instalacije koja će povezati Kninsku tvrđavu sa sportsko-rekreativnom zonom Marunuša preko rijeke Krke.

Projekt ukupno teži 2,7 milijuna kuna od čega je 2,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova. U tijeku je ishodovanje građevinske dozvole, a ono što ovaj zipline čini jedinstvenim je da će biti prvi zipline sustav u Hrvatskoj kojeg će moći koristiti i osobe s invaliditetom.

-Da, pokrenut je postupak ishođenja potvrda glavnog projekta za zipline, budući da je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine napokon izdalo suglasnost za izdavanje građevinske dozvole za jednu česticu u vlasništvu Ministarstva, a preko koje trasa zipline-a ide u zraku. Paralelno s postupkom ishodovanja građevinske dozvole pripremamo i postupak javne nabave radova na izgradnji zipline sustava i osiguravanja pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

Izgradnjom zipline sustava sa polazišnom točkom na Kninskoj tvrđavi značajno se obogaćuje turistička ponuda tvrđave, ali i cijelog kninskog područja. Polazišna točka zipline sustava biti će na desnoj obali Krke na kninskoj tvrđavi (postaja Belveder), nakon čega se zipline spušta do litice na lijevoj obali te ponovo završava na desnoj obali u području sportsko-rekreacijske zone ‘‘Marunuša‘‘ ispod kninske tvrđave. Zipline sustav planirane dužine 640 m projektiran je na način da je prilagođen i osobama smanjene pokretljivosti te kao takav je jedinstven u Hrvatskoj, koliko je nama poznato - kazala nam je Zdenka Gugo, voditeljica projektnog tima za provedbu Intervencijskog plana grada Knina.

Osim izgradnje zipline-a, u sklopu Intervencijskog plana, na Kninskoj tvrđavi izgraditi će se i višenamjenska multimedijska dvorana koja će služiti za organizaciju kongresa, konferencija, seminara, edukacija, izložbi, kulturno-umjetničkog programa, predavanja za školsku djecu koja će posjećivati Knin iz drugih gradova te ostalih sličnih sadržaja. Također, planirano je i postavljanje nove ljetne pozornice s gledalištem ispred upravne zgrade koja će služiti za potrebe održavanja glazbenih i scenskih nastupa za vrijeme ljetne sezone, a tako turistički valorizirati i aktivirati Kninsku tvrđavu kao pokretača gospodarskog razvoja grada.

image

Kninska tvrđava

Duje Klarić/Cropix
19. travanj 2024 10:52