StoryEditorOCM
ŽupanijaNEMA MINUSA U BLAGAJNI

Je li Turistička zajednica u Rogoznici u problemima? Mario Mladinić demantira te tvrdnje: Jedni smo od rijetkih koji posluju pozitivno i bez kredita

Piše Vedrana Stočić
11. prosinca 2020. - 15:06

Objavljeni podatak da je rogoznička Turistička zajednica rebalansom morla smanjiti ovogodišnji proračun za čak 2,5 milijuna kuna zabrinila je mnoge, a direktor Turističkog ureda Mario Mladinić morao je odgovoriti na brojne upite, pa i naše.

- Nismo u  proračunskom minusu, dobrim i racionalnim poslovanjem među rijetkima smo, ako ne jedini, kojima  nije trebao kredit za redovito poslovanje - na prvu je odgovorio direktor Mladinić.  

Značajnom smanjenju prihoda pridonijela je pandemija i vladinim mjerama za pomoć gospodarstvu,  naime mjerama su ukinuti i smanjeni paušali za turističku pristojbu i turističku članarinu, što je glavni izvor prihoda TZ. Kako bez tih novaca?

- Unatoč izazovnoj i iznimno teškoj godini za cijelu turističku industriju, TZ Rogoznica je uspješno prevladala sve ovogodišnje izazove. Po svim rezultatima, uključujući i financijske, među smo najuspješnijim turističkim zajednicama u županiji kao i na razini cijele Hrvatske. Unatoč velikom smanjenju planiranih prihoda, odgovornim i pažljivim poslovanjem TZ Rogoznica u ovoj godini ne samo da je uspješno pokrila sve troškove funkcioniranja i obavljanja osnovnih zadaća nego je i osigurala značajan višak prihoda koji će nam biti raspoloživ u idućoj godini za dodatno investiranje u planirane projekte. Ono što je najbitnije i po čemu se ističemo od mnogih drugih je činjenica da smo sve ovo postigli iz vlastitih sredstava bez ikakve potrebe za zaduživanjima i podizanjem kredita.- ističe Mladinić.

I u ovoj pandemijskoj godini rogozničko područje imalo je dobre rezultate?

- Ostvarili smo 65 posto noćenja u odnosu na prošlu, a u kolovozu smo imali pravi nautički bum.  Od 01. do 31. kolovoza u Rogoznicu je doplovilo 2.783 dolaska nautičara koji su ukupno ostvarili 19.321 noćenje. U usporedbi s prošlom godinom to je porast od 5 posto u dolascima i 15 posto u noćenjima. Najveći porast u odnosu na prošlu godinu u kolovozu ostvarili su i poljski nautičari čak 250 posto u dolascima. Prihodi od boravišne pristojbe nautičara još nam nisu uplaćeni, inače većina prihoda dolazi koncem godine.-

Mnogima zvuči nevjerojatno da ste ovu tešku godinu zaključili bez zaduženja i da imate novca za realizaciju planiranih projekata, kao primjerice šetnicu u koju se ulaže 600 tisuća kuna.

- Višak sredstava iz prethodnih godina spremali smo za velike projekte. Radi se odgovornom poslovanja, samo tako moguće je stvoriti zalihe. Iduću turističku sezonu čekamo mirini i nadamo se da će biti uspješnija od ove.

Svi se slažu da ste ovih godina imali izvrsnu virtualnu promidžbu, odlične video uratke koji su imali milijune pregleda, postavljena je Google karta 'Sea View' čak i s mora...

-Mnogi su se zabrinuli kako više neće moći pregledavati naše stranice, međutim unatoč činjenici da sukladno novim zakonskim izmjenama više nismo u mogućnosti samostalno promovirati našu destinaciju, naša stara web stranica će biti aktivna i dalje, kao i svi profili na društvenim mrežama uključujući i našu Facebook stranicu. Morali smo se prilagoditi novim zakonskim propisima. zaključio je Mladinić.  

09. svibanj 2024 21:44