StoryEditorOCM
ŽupanijaŽestoko na vijeću TZ-e

S ovim neredom dočekujete turiste? Što vam rade komunalci, pita Turističko vijeće  Općinu Rogoznica

Piše Vedrana Stočić
7. lipnja 2018. - 19:15

Zadnja sjednica Turističkog vijeća Rogoznice trebala je biti proceduralna, dnevni red je imao samo dvije obvezujuće točke – raspisivanje izbora za novi saziv Skupštine TZ-a i informiranje o pripremi sezone. Upravo je priprema sezone, međutim, izazvala burnu reakciju turističkih vijećnika i sjednicu odvela na "drugi kolosijek". Negodovanja, istina, nisu bila upućena Mariju Mladiniću, mladom direktoru Turističkog ureda. Također ni Turističkoj zajednici kao instituciji koja, istaknuto je, svoj posao obavlja dobro i u skladu sa zakonom. Kritike su "servirane" rogozničkoj općinskoj upravi i općinskom komunalnom poduzeću jer, kako je rekao Ante Radić, poznati rogoznički ugostitelj i predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik, sezona je u tijeku, a rogozničke javne površine, nerazvrstane i biciklističke staze nikada nisu bile zapuštenije.

– Na javne površine i privatne parcele građevinari i prijevoznici nekažnjeno deponiraju šutu i ostali građevinski otpad, a pokraj kontejnera se svakodnevno odlaže razni krupni otpad i tone šiblja i granja nakon orezivanja – primijetio je Radić.
Inače, zadnjih mjeseci vrije i u lokalnom komunalnom poduzeću. Nakon ozbiljnih optužbi i vala radničkog nezadovoljstva, s rukovodećeg mjesta smijenjen je Marko Vidović, dugogodišnji direktor tvrtke.

Ispostavilo se da se na toj funkciji Vidović zadnjih godina zadržao praktički nelegalno jer nakon isteka prethodnog mandata Skupština društva nije provela javni natječaj. Očito je, zaključili su turistički vijećnici, da i privremeno vodstvo komunalca boluje od istih "simptoma" kao i smijenjeni direktor. U Rogoznici još nitko ne govori o odvajanju prikupljenog otpada, a ne održavaju se ni javne površine. Niti ih tko kosi, niti ih tko čisti.

– Sada imamo dvije uređene plaže u koje je utrošen veliki novac. Vidim da se žuri s dodjelom koncesija, u igri su razni interesi i opravdano se bojim nereda u kojem bi mogli stradati gosti i kupači. Žao mi je što rogoznički ugostitelji koji rade čitavu godinu nisu upoznati s natječajem za koncesiju – ustvrdio je Ante Radić.

Na nered na najuređenijoj plaži Lozica upozorila je i Biserka Grgin. Derutna baraka za prodaju sladoleda, rekla je vijećnica, postavljena je ilegalno, bez priključaka za vodu i struju, a koncesionar je ove godine suncobranom pokrio čak i pametnu klupu i put.

Unatoč predsezonskom neredu u prostoru, ovogodišnja statistika rogozničkoj Turističkoj zajednici uvelike ide u prilog. U predsezoni je u dolascima zabilježen porast od 29 posto, a u noćenjima 15 posto. U Turističkoj zajednici predviđaju da će debelo nadmašiti prošlogodišnji turistički promet iako su i lani financijski prihodi u odnosu na plan ostvareni 112,5 posto i iznosili su nešto više od 2,2 milijuna kuna. Ostvareno je 755.480 noćenja, ili 10 posto više nego u 2016. godini.

Dvoznamenkasto povećanje prometa rogoznička Turistička zajednica može zahvaliti i izvrsnoj i agresivnoj internetskoj kampanji. Na web-stranici zastupljeni su gotovo svi poslovni subjekti izravno ili neizravno uključeni u turističko gospodarstvo, a u prošloj godini imali su 10 milijuna promotivnih oglasa. Njihov promotivni video imao je gotovo dva milijuna pregleda.

– O iznimnom uspjehu naše virtualne šetnje općinom Rogoznica najbolje govori usporedba s promotivnim videom Hrvatske turističke zajednice, a koji je nedavno proglašen najboljim na svijetu. Do sada je taj videouradak HTZ-a, s našim najboljim sportašima, imao 400 tisuća pregleda, a naš tek nešto manje od dva milijuna – naglasio je direktor Mladinić.

I ove godine će Turistička zajednica višak prihoda od 200 tisuća kuna uložiti u neki projekt od javnog interesa. Prošle godine postavljeno je osam pametnih klupa, a ove godine na plažama će se urediti dva dječja igrališta.

02. svibanj 2024 09:52