StoryEditorOCM
ŽupanijaNajdoktorica šesti put zaredom

I dok je bila vodička gradonačelnica, ginekologinja Nelka Tomić nije napustila svoj poziv: ‘Ne znam što bih drugo radila u životu‘

Piše Katarina Rudan
19. prosinca 2021. - 17:21

Nedavno je portal najdoktor.com objavio popis najboljih doktorica i doktora 2021. u Hrvatskoj na kojem su i imena četvero ginekologa s područja Šibensko-kninske županije: Jozo Anić, Dino Markovina i Nelka Tomić iz Šibenika i Marija Skelin-Čupić iz Drniša. Vodička gradonačelnica u prošlom mandatu, dr. Nelka Tomić, zaposlena u županijskoj Općoj bolnici Šibenik time se šestu godinu zaredom, prema ocjenama i komentarima pacijenata, „okitila“ titulom najdoktora iz područja ginekologije. Inače, jedina je subspecijalist za humanu reprodukciju i liječenje steriliteta u šibenskoj bolnici.

- Sretna sam što su me žene opet počastile tom titulom i zahvaljujem im se. Potvrda je to za moju veliku želju da im pomognem ne samo stručno, već da im budem podrška u rješavanju njihovih problema, ali i u sretnim trenucima kad dijete dolazi na svijet. Medicina i ginekologija su moj život, to radim od srca, s puno emocija, jer ginekologija nije povezana samo i isključivo s patologijom, to je grana medicine koja donosi puno sreće, radosti i novi život. Ali, kroz taj proces žene prolaze određene psihičke promjene i zato im je vrlo bitan pristup i podrška liječnika – rekla je dr. Tomić.

image
dr. Nelka Tomić na radnom mjestu
Privatni Album

Izuzetno joj je drago, dodala je, što su na popisu najdoktora i njezine kolege iz struke.
Da podsjetimo, dok je posao gradonačelnice obavljala profesionalno, nije napustila svoj životni poziv. Nekoliko puta tjedno dolazila je raditi u bolnicu, a kad se pojavila pandemija COVID-19 i zemlja bila u lockdownu, nije mogla, kako nam je tada rekla, sjediti „skrštenih ruku“ i čekati da sve prođe. Početkom travnja prošle godine vratila se na radno mjesto u bolnicu, a funkciju gradonačelnice obavljala volonterski. Naknade za taj volonterski rad na što je imala zakonski pravo, odnosno razlike do visine plaće gradonačelnice, odrekla se u korist vodičke Humanitarne udruge „Daj 5 od srca“. I danas, kaže nam, misli da je donijela pravu odluku i ne žali zbog toga.

Uvijek dostupna

U svojem dugogodišnjem radu, osim po stručnosti, među pacijenticama je prepoznata i kao prijateljica, žena koja razumije njihove probleme, velika im je moralna podrška i što je vrlo bitno uvijek im je na raspolaganju. Mogu joj se obratiti, nazvati ju i tražiti savjet ili pomoć u svako doba dana. S obzirom na specifičnost grane ginekologije kojoj se posvetila, dr. Tomić kaže da brojni parovi imaju problema sa začećem, nekad lakše a nekad teže, ali oni se mogu riješiti i zato im je potrebna stručna obrada, a nekad i psihološki pristup.

image

Dr Nelka Tomić, dok je bila gradonačelnica Vodica
 
Niksa Stipanicev/Cropix

- Ponekad je potreban samo razgovor u kojem će shvatiti da nije „kraj svijeta“ i da izlaza ima. U nekim je slučajevima potrebna terapija koja uglavnom urodi plodom. Osobno mi je velika nagrada kad takve probleme riješim i tada je sreća para i mene neizmjerna - kaže dr. Tomić.

Kad žene kojima pomaže liječeći uzroke neplodnosti zatrudne, prati ih cijelu trudnoću i prisustvuje porodu neovisno je li je njezina „smjena“ ili ne. Doktorica je za koju pacijentice kažu da je uvijek dostupna, mogu ju nazvati ako se dogodi neki problem u trudnoći te obavezno kad dobiju trudove. Ona sjeda u auto i stiže iz Vodica u šibensko rodilište.

Doktorica je koja pamti datume i imena djece koju je porodila, pošalje poruku s čestitkama za rođendan, kad se sretnu srdačno porazgovara s roditeljima, javi se djetetu i to sasvim iskreno. Kaže da u njezinom načinu ophođenja s pacijenticama, ljudima općenito, nema glume, a što pamti imena i datume „krivo“ je to što je matematički tip i ima fotografsko pamćenje.

image
 Dr. Nelka Tomić
 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Iskreno ću vam reći, kad me žena izabere za svog ginekologa, znači da ima povjerenje u mene i kroz tih devet mjeseci se zbližimo. Sve što se s moje strane u tom smislu događa je spontano iz razloga što su mi trudnice i njihova djeca jako bitni. Volim svoj poziv i to što radim, radim s velikom ljubavlju i ne znam, iskreno, što bih drugo u životu radila – rekla nam je na kraju dr. Nelka Tomić.

26. travanj 2024 18:42