StoryEditorOCM
ŽupanijaDr. Nelka Tomić

Gradonačelnica Vodica petu godinu zaredom najbolja je liječnica po izboru pacijenata: Najdraže mi je kad sretnem par kojemu sam pomogla dobiti djecu

Piše Katarina Rudan
19. prosinca 2020. - 08:20

Ginekologinja, dr. Nelka Tomić, zaposlena u županijskoj Općoj bolnici Šibenik, i ovu je godinu - petu zaredom - na popisu najboljih hrvatskih liječnika, ginekologa, po izboru pacijenata na portalu najdoktor.com.

Vijest da su ju žene koje joj godinama dolaze i bezrezervno vjeruju, još jednom počastile titulom "naj" zatekla ju je u izolaciji jer je bila pozitivna na Covid-19. U ponedjeljak se vratila na svoje radno mjesto, poslu koji najviše voli i bez kojeg svoj život jednostavno ne može zamisliti. Izuzetno joj je drago, reći će na početku našeg razgovora, što ove godine nije jedina iz Šibensko-kninske županije, već je na popisu s kolegom sa Odjela dr. Ninom Markovinom i ginekologinjom dr. Marijom Skelin-Čupić iz Drniša.

- Naravno da mi imponira i na određeni način čini sretnom jer je to potvrda za moj rad koji su pacijentice prepoznale. Potvrda je to za moju veliku želju da im pomognem ne samo stručno nego da im budem podrška u rješavanju njihovih problema, ali i u sretnim trenucima kad dijete dolazi na svijet. Jer, ginekologija nije povezana samo i isključivo s patologijom, to je grana medicine koja donosi puno sreće, radosti i novi život. Ali, kroz taj proces žene prolaze određene psihičke promjene i zato im je vrlo bitan pristup i podrška liječnika. Sretna sam što su me žene opet počastile tom titulom i zahvaljujem im od srca - rekla je dr. Tomić.

Dostupna u svako doba

Jedini je subspecijalist za humanu reprodukciju i liječenje steriliteta u Općoj bolnici Šibenik, no vjeruje da će Bolnica uskoro imati još subspecijalista iz te grane ginekologije.

- Nažalost, brojni parovi imaju problema sa začećem, nekad lakših a nekad težih. No, oni se mogu riješiti i zato im je potrebna stručna obrada, a nekad i psihološki pristup. Naime, kad ljudima nešto ne ide upadnu u "začarani krug" u kojem sami sebe uvjere da ne mogu imati dijete. Nekad je potreban samo razgovor u kojem će pacijent shvatiti da nije tomu tako. Nekad takav razgovor "upali", a u drugim slučajevima je nakon obrade potrebna i terapija, koja uglavnom urodi plodom. Osobno mi je velika nagrada kad takve probleme riješim i tada je sreća para i mene osobno neizmjerna - govori dr. Tomić.

Kad žene kojima pomaže liječiti uzroke neplodnosti napokon zatrudne, obavezno je prisutna porodu. Malo što ju u tomu može spriječiti. Doktorica je za koju pacijentice kažu da im je dostupna u svako doba, mogu ju nazvati ako se dogodi neki problem za vrijeme trudnoće te obavezno kad dobiju trudove. Ona sjeda u auto i eto je - iz Vodica stiže u rodilište. Svoj poziv i posao voli, radi ga s velikom ljubavlju i ne zna - kaže - što bi drugo u životu radila.

Povratak u Bolnicu

Da podsjetimo, Nelka je do 1. travnja ove godine obavljala profesionalno posao gradonačelnice Vodica, ali se nije željela na četiri godine sasvim odvojiti od struke. Od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa zatražila je očitovanje o volontiranju u šibenskoj bolnici, ali kako takva mogućnost ne postoji, zatražila je mišljenje o dopunskom radu kao ginekologinja u privatnoj praksi, što joj je i odobreno. Međutim, kad se pojavila pandemija COVID-19 i zemlja bila u lockdownu, nije mogla sjediti, kako reče, „skrštenih ruku“ i čekati da prođe.

- Zbog novonastale situacije, u samom Gradu Vodice bilo je puno manje posla, nije bilo novih projekata i ulaganja i procijenila sam da sam puno potrebnija i da ću puno više dati na Odjelu ginekologije, nego da sjedim u kancelariji jer obaveze koje imam u Gradu mogu odraditi nakon posla u bolnici. Od tada kao gradonačelnica volontiram, s tim što sam se odrekla naknade na koju zakonski imam pravo, odnosno razlike do visine plaće gradonačelnice, u korist naše vodičke Udruge „Daj 5 od srca“, koja zaista srčano radi na humanitarnom planu. I danas mislim da sam donijela pravu odluku i ne žalim zbog toga. Vidim koliko liječnici u ovo nesretno vrijeme pandemije znače - govori Nelka. Dodaje da više nemaju niti tjedni raspored, već ga dobivaju iz dana u dan.

- Nažalost, pandemija je, koliko god se mi pridržavali mjera, uzela maha i uvukla se u naše živote, a mi liječnici zaista radimo maksimalno, ako treba i 48 sati u komadu. Naša Bolnica je u tom smislu dobro organizirana i sretna sam, ako sam svojom odlukom o povratku, dala doprinos u ovako teškoj situaciji. Dajemo sve od sebe, uskačemo jedni drugima, veliki je pritisak, puno se radi i ja bih kad bih mogla sve proglasila naj-doktorima i naj-sestrama, kao i sve ostale u zdravstvu naj-djelatnicima, na kraju će dr. Nelka Tomić.

Pamti imena i datume rođenja djeteta

Mnoge se žene, čiju je trudnoću vodila i porodila ih, iznenade se kad im na djetetov rođendan stigne poruka od dr. Nelke, koja čestita malome ili maloj prvi, drugi ili peti rođendan. I ne samo to, ako se negdje sretnu, Nelka će upitati kako je mala Luce, Marko, Josip... Žene su iznenađene i čude se kako može pamtiti toliko datuma rođenja i imena djece. Evo njezina odgovora:

- Iskreno, iz srca ću vam reći da se uopće ne trudim upamtiti. To mi nekako ide spontano. Ako me žena izabere za svojeg doktora, ginekologa, znači da ima povjerenje u mene i kroz tih devet mjeseci se zbližimo. Tu je onda i pregršt emocija, obostranih, i ja vam nekako bez problema zapamtim datume rođenja i imena. Uz to sam i matematički tip jer svi su moji u obitelji matematičari. Završila sam Srednju matematičko-informativnu školu i brojevi mi leže, imam i fotografsko pamćenje. Sve skupa se događa spontano vjerojatno iz razloga što su mi pacijenti i njihova djeca jako bitni. Na određeni način i sama sam dio njihova životnog razdoblja u kojem čekaju dijete, kao i oni moga - kaže Nelka.

Obitelj, unuk Roko i zdrav život

Na pitanje ima li uopće vremena za sebe, s obzirom na to da volonterski obnaša i funkciju gradonačelnice Vodica, odgovara da ima.

- Nađem ja vremena za sebe. Treniram boks rekreativno, često trčim od Vodica do Srime i natrag, idem u šetnju sa psom. Vrijeme provodim s obitelji, a najveća radost i rekreacija je moj trogodišnji unuk Roko. To su moje životne sfere izvan posla, koje me vesele i gdje „punim baterije“, kaže Nelka.

19. travanj 2024 19:01