StoryEditorOCM
Županijaopćinsko vijeće

Hoće li se ovoga puta izbjeći kontroverze? Pokrenute nove izmjene i dopune rogozničkog prostornog plana

Piše Vedrana Stočić
16. rujna 2022. - 17:00

Nakon što je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine odbilo je dati suglasnost na Prve izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Rogoznica, rogozničko Vijeće donijelo je odluku o izradi novih izmjena i dopuna PPU-a.

Navedeno je sedam razloga zbog kojih se ide u najnovije prekrajanje prostora. Kao prvo navedeno je preispitivanje građevinskog područja u odnosu na izgrađenost prostora, osobitost krajobraza, zaštitu prirodne i kulturne povijesne baštine, drugi važan razlog je planiranje sunčane elektrane od 3 MW na području toponimske oznake Mali-Orljak, treće je usklađivanje prostorno planskih rješenja s prostornim zahtjevima iz provedbenog programa općine za razdoblje 2022.- 2025.godina,  četvrti razlog je usklađivanje prometne i komunalne infrastrukture na zahtjev javnopravnih tijela koja također traže da se s njihovom zahtjevima uskladi korištenje poljoprivrednog i šumskog zemljišta, mora i obale,te zaštita okoliša.

Što točno znače zahtjevi javnopravnih tijela i javnih poduzeća na  sjednici Vijeća nije obrazloženo.

Šesti razlog zbog čega se ide u izmjenu generalne planske regulative koja je na snazi od 2018. godine navodi se usklađivanje s izmjenama  zakonskih i drugih posebnih propisa, dok je kao sedmi razlog navedena korekcija odredbi za provođenje.

Oporbeni vijećnik Ljubo Županović Lebo s NL "Naše misto“ tražio je da se u Odluku kao osma točka uvrsti izbacivanje građevinskog područja iz šume Kopara, točnije turističke zone Karaula T1 koja u generalnom prostornom planu obuhvaća čak 26 tisuća kvadrata šumskog zemljišta.

- Rogozničani su iznimno osjetljivi na šumu Kopara, uzurpaciju naše šumu zajedno s građanskim inicijativama i građanima branit ćemo svim dopuštenim sredstvima - istaknuo je oporbeni vijećnik Ljubo Županović Lebo.  

Njegovom zahtjevu potporu su dali oporbeni vijećnici, ali ne i vladajući HDZ.

- U odbijenim izmjenama i dopunama obuhvat turističke zone Karaula bio je smanjen za 15  tisuća kvadrata, to  ostaje i u novim izmjenama i dopunama PPU.- rekla je rogoznička načelnica Anita Živković.

Preostalih 11 tisuća kvadrata zauzimaju prostor stare tvornice ribljih konzervi, vatrogasni dom i protežu se sve do zgrade takozvane Karaule u kojoj se inače nalaze prostorije općinske uprave. Stara tvornica ribljih konzervu u vlasništvu je države, a prostornim planom na toj lokaciji predviđena je gradnja hotela. U vlasništvu države je i zgrada općine s pripadajućim objektima i terenom ukupne površine 6900 kvadratnih metara.

- Tražit ćemo od države ustupanje zgrade i pripadajućeg zemljišta ili ćemo to otkupiti. Namjeravamo rekonstruirati i nadograditi prostor za općinsku uprave i druge službe - obrazložila je načelnica Anita Živković.

Ideja je dobra i po ocijeni vijećnika, međutim ima jedna ozbilja nelogičnost koju načelnica ni vijećnici možda nisu registrirali, ali je i te kako je zakonski i proceduralno bitna, naime, na turističkom zemljištu nije moguće graditi poslovne ni stambene objekte. Dakle s tog terena da bi se mogla rekonstruirati, izgraditi  ili što već zgrada općinske uprave treba se skinuti oznaka T1 i to zemljište staviti u  običnu građevinsku zonu.

Sve odluke izazivaju sumnju kod Građanske inicijative za spas šume Kopra, najavili su pomno praćenje svih aktivnosti na šumskom zemljištu. Golem je to proctor, ističu, na najosjetljivijoj rogozničkoj mikrolokaciji uz samo more. Strahuju da bi izgradnjom nekog turističkog kompleksa tripa resort rampom bila zatvorena stoljetna šetnica oko Kopra i privatizirane  dvije atraktivne plaže na kojima se uglavnom kupaju stanovnici i gosti otoka.

I na ovoj sjednici se pokazao da je izrada prostorno planske dokumentacije najosjetljivija rogoznička tema.  Lokalnim vlastima u ruke je dano moćno oružje za manipulativne radnje, a to je izrada prostorno planske dokumentacije. Loša zakonska regulative prostornog planiranja omogućava da umjesto urbanih cjelina koje su utemeljene na čistoj logici, očuvanju prostora i ekonomiji imamo razbacane građevinske zone koje su nalik leopardovoj koži. Nije čudno da se prostornim planom koji je na snazi bez ikakvog osjećaja za prostor i ekologiju zaigrao i rogozničkom borovom  šumom.

Vladajući HDZ svako boli i nedavna odluka Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koje je nakon treće ponovljene javne rasprave odbilo dati suglasnost na Prve izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Rogoznica. Oporbi je to dodatna potvrda da se s izradom planske dokumentacije godinama manipuliralo.

- Ovo se ne odnosi na novu načenicu Anitu Živković, međutim  netko iz bivše izvršne vlasti mora biti odgovoran za tri javne rasprave, četiri potrošene godine i stotine tisuća potrošenih kuna, odgovoran je izrađivač plana tvrtka „Urbos“ koja je radila nezakonito. Hoće te li ovog puta u izradu  nove planske dokumentacije uključiti i izabrane vijećnike ili će na izradu  PPU utjecaj imati neki ljudi s ulice - pitao je načelnicu Ljubo Županović Lebo.

Vijećniku HDZ Anti Živkoviću nije dobro sjelo spominjanje nezakonitosti u izradi PPU, on je to nazvao pukim špekulacijama, doj je načelnica Anita Živković istaknula kako im je nadležno ministarstvo o istoj stvari dostavilo čak tri različita mišljenja. To je potaknulo e oporbenu vijećnicu Ivanu Lovrić (Most, DP, Loza) da zatraži dostavu svih očitovanja Ministarstva prostornog uređenja, građenja i državne imovine.

Vijeće je prihavtilo još jednu čudnu odluku, podignute su ruke za stavljena izvan snage Odluke o izradi ciljanih  izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja ugostiteljsko-turističke zone Medine.  Ova Odluka donesena je prije samo godinu dana  uz obražloženje da cilj njenog pokretanja usklađivanje odredbi za provođenje s planom šireg područja, a što znači da se UPU turističke zone Medina mora uskladiti s Prostornim planom Šibensko-kninske županije. Donošenje ove odluke nije ni bilo potrebno, istaknula je načelnica Živković, jer je UPU Medine usklađen s PPU Općine Rogoznica i s Prostornim planom Šibensko-kninske županije!

Zašto je Rogozničanima toliko važna šuma Kopara

Šuma na otočiću  dugom svega 1046 metra zauzima gotovo trećinu otoka, a ime je dobila upravo po toponimu za otok: Kopra. Prije gotovo 150 godina stari Rogozničani ondašnjoj lokalnoj zajednici poklonili su svoje zemljište na kojemu su do tada sadili masline, vinovu lozu i smokve, sami su svojim rukama  sadili borove. Zbog ljepote, čistog zraka i poštovanja prema precima šumu Kopara treba štititi pod svaku cijenu.-poručuju Rogozničani.

03. svibanj 2024 04:50