StoryEditorOCM
ŽupanijaReakcija Ivana Vukića Nipera

Državni tajnik obećao pomoć bolesnom branitelju Marijanu Zlatecu: Dolazim u Rogoznicu da bi suborcu mogao naći smještaj

Piše Vedrana Stočić
9. veljače 2020. - 17:56

Ministarstvo državne imovine raspisalo je natječaj za najam bivšeg turističko-ugostiteljskog objekta koji je do početka devedesetih bio u vlasništvu srpske tvrtke „Cental“ iz Zemuna.

Najam ili prodaja jedne derutne zgrade nasred rogozničke rive razotkrila groznu sudbinu hrvatskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata Marijana Zlateca koji već više od desetljeća živi u toj kućetini bez struje i vode. Otežavajuća je okolnost što Marijan Zlatec u izuzetno lošem psihofizičkom stanju i sam sebi, bez šire angažiranosti mjerodavnih institucija, nije u stanju pomoći. Ministarstvo državne imovine u prošlu srijedu održalo je licitaciju i izabran je najbolji ponuditelj, tako bi u vrlo skorom roku Marijan Zlatec trebao napustiti i to sklonište, jer to nije ni dom ni stan.

Javni krik za pomoć opet je upućen preko Slobodne Dalmacije, a jedna simpatična Facebook stranica s lokalnim sadržajima „Đirada po Rogoznici“ organizirala je i skup potpore.

Reagiralo je Ministarstvo branitelja. Oni već duže vrijeme znaju za probleme Marijana Zalateca. Pokušali su mu neći i zamjenski adekvatniji smještaj, ali Marijan Zlatec neće iz Rogoznice.

U kontaktu s centrom

- Znamo da je Marijan Zlatec u teškom stanju, u stalnom smo kontaktu s našim Centrom za psihosocijalnu pomoć u Šibeniku, a Ministarstvu državne imovine odmah smo uputili zahtjev da se Marijan Zlatec ne deložira dok mu se ne osigura zamjenski smještaj. Kada su ovakve situacije u pitanju Ministarstvo branitelja reagira brzo, bez obzira na parametre o invalidnosti - rekao nam je državni tajnik Ministarstva branitelja brigadir Ivan Vukić Niper.

Marijan Zlatec bio je njegov suborac u 113. šibenskoj brigadi, a idući tjedan zajedno s PSP centrom državni tajnik Ivan Vukić Niper i osobno će doći u Rogoznicu.

- U rješavanje ovakve teške situacije trebaju se uključiti sve institucije. Mi smo u stalnom kontaktu s Ministarstvom državne imovine i s lokalnom i regionalnom samoupravom. Važno je da javnost zna da je Ministartvo branitelja u više navrata pokušalo branitelju Zlateca pronaći zamjenski smještaj, ovog puta ćemo to uspješno privesti kraju – istaknuo je državni tajnik.

Krajnji je čas da se pomogne. Sve da Ministarstvo državne imovine tu zgradu i nije dalo u najam, branitelj i dragovoljac Marijan Zlatec u toj ruševini više ne može živjeti, nije to život već polako, ali sigurno nestajanje.

05. svibanj 2024 14:48